Для нормального функціонування організму дорослій людині необхідно з'їдати в день не менше 0,5 кг овочів і фруктів. Давайте ж розглянемо, які найбільш корисні фрукти і овочі для здоров'я і як це залежить від їх кольору.

ЧЕРВОНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Червоний колір асоціюється з силою, здоров'ям і пристрастю. Овочі і фрукти червоного кольору багаті залізом і калієм, містять фітохімічних елементи (лікопін і антоціани), які допомагають нашому організму в боротьбі з різними хворобами.

Крім того ці фітохімічних елементи захищають від передчасного старіння і захищають від раку. Овочі та фрукти червоного кольору гарні для імунної системи, допомагають людині, коли він слабкий, хворий анемією і вразливий для вірусів.

Червоний колір плодів виходить за рахунок вмісту в них лікопіну, а він є антиоксидантом, який нейтралізує вільні радикали в організмі людини. Він також корисний для пам'яті і знижує ризик захворювання деякими видами раку.

ОРАНЖЕВІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Овочі та фрукти жовтогарячого кольору багаті каротином, містять вітамін С та інші поживні речовини, які відіграють важливу роль у захисті нервової системи, корисні для здоров'я очей і для профілактики серцево-судинних захворювань.

Бета-каротин в організмі перетворюється на вітамін А, який відіграє важливу роль для підтримки здорової шкіри і зміцнення імунної системи. В комплексі з магнієм і калієм, він допомагає будувати міцні кістки.

Цитрусові, які в основному оранжевого або жовтого кольору, також багаті на різні фітохімічних елементи, які можуть допомогти захистити від раку. Деякі з них діють як антиоксиданти і можуть запобігти потрапляння канцерогенних речовин в організм.

ЗЕЛЕНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Зелені плоди багаті клітковиною, фолієвою кислотою, лютеїном, кальцієм, бета-каротином і вітаміном С.

Лютеїн допомагає нашому організму підтримувати здоров'я очей і знижує ризик розвитку дегенерації жовтої плями, пов'язаний з віком.

А от зелені листові овочі містять фолієву кислоту, яка необхідна вагітним жінкам, так як знижує ризик вроджених захворювань дитини.

Основні поживні речовини захищають від раку і знижують високий рівень "поганого" холестерину, регулюють травлення і покращують роботу імунної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 14 продуктів, які можна їсти в необмеженій кількості

СИНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Сині фрукти і овочі є одними із самих здорових продуктів, які можна їсти. В них міститься високий рівень антоціанів - потужних антиоксидантів, які запобігають безліч хвороб. Антоціани також захищають клітини від окислювального пошкодження, служать хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань, інсультів і раку.

Ці фрукти і овочі дуже важливі для пам'яті і здорового старіння.

БІЛІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Незважаючи на відсутність кольору, білі фрукти і овочі надають на організм не менший вплив, ніж їх родичі.

Плоди цього кольору містить аліцин, який знижує рівень "поганого" холестерину і високий кров'яний тиск. Вони також необхідні нашому організму для зміцнення імунної системи.

Поживні речовини, що містять ці фрукти і овочі стимулюють B-і Т-клітини - основні регулятори імунного захисту. Вони також зменшують ризик раку товстої кишки, простати і молочної залози.

Білі овочі (редиска, гриби, цибуля, цвітна капуста і картопля) є джерелом клітковини, калію і магнію. Клітковина підвищує відчуття ситості і покращує діяльність травної системи. Калій важливий для м'язів і серцево-судинної системи. А магній допомагає при депресіях і поганому настрої, сприяє здоров'ю серця.

Велика частина з білих плодів містять помірні дози вітаміну С, що робить їх потужними антиоксидантами, які зміцнюють імунну систему, запобігають старінню клітин і боряться з пухлиною серця.

Джерело