Правильне вживання фруктів найчастіше залежить не від того, їсиш ти яблуко на голодний або повний шлунок, а від загального стану твого організму. І, звичайно, від того, яку кислотність має обраний тобою фрукт.

Кому і як можна їсти фрукти?

Здоровій людині без особливих проблем з шлунково-кишковим трактом, слід вживати фрукти і ягоди в перервах між основними прийомами їжі, щоб не порушувати нормальний кислотний баланс шлунку. Наприклад, ти можеш з’їсти полуницю через годину після обіду і ти не відчуєш дискомфорту.

Вся справа в тому, що за проміжок часу між основними прийомами їжі, вся їжа, з’їдена тобою за сніданком або обідом перетравиться, а рівень кислотності все ще буде високим.

Людям з поганим травленням і зниженою кислотністю варто вживати фрукти за 30 хвилин до основного прийому їжі. Справа в тому, що кислоти, які знаходяться в фруктах, допомагають поліпшити вироблення шлункового соку, що благотворно впливає на травлення і процес засвоєння їжі.

Людям з підвищеною кислотністю варто акуратно ставитись до вживання ягід (особливо вишні і смородини), а кислі яблука взагалі не рекомендується вживати. Фрукти варто їсти через півгодини після їжі, щоб кислоти не підвищили вже наявну високу концентрацію кислотності в шлунку до небезпечного рівня. Якщо нехтувати цим правилом, то і до гастриту і до виразки недалеко.

До речі, ніяк не впливає на кислотність тільки диня, її можна їсти за півтори години до їжі, крім того, диня багата клітковиною і якщо впливає на травлення, то тільки позитивно.

Як отримати з фруктів більше користі?

- Не варто їсти фрукти, коли ти тільки що поїла. Можна їсти фрукти в будь-який час доби (якщо у тебе все добре з шлунково-кишковим трактом), але не після їжі.

- Якщо ти з’їла фрукт , то почекай 30 хвилин і тільки потім з’їж іншу їжу.

- Найкраще вживати фрукти в першій половині дня. Вони підвищують рівень цукру і допомагають «розбудити» травну систему.

- Не варто їсти фрукти з продуктами, які складно перетравлюються. Наприклад, з смаженим м’ясом.

- Банани і авокадо – важкий продукт, їх не потрібно їсти на ніч.

- Свіжі фрукти краще заморожених, і куди корисніше консервованих (так як в них багато цукру).

Ще декілька порад

Деякі фрукти мають свої особливі мінуси і плюси, а наша травна система може по-різному на них реагувати. Тому їх варто виділити окремим підпунктом в своїй голові.

Груша. Як ми знаємо, груші досить важкий продукт. Однак, груша допомагає пробудити апетит і поліпшувати травлення, має сечогінну властивість. Якщо у тебе проблеми з шлунково-кишковим трактом, то варто вживати грушу перед їжею , щоб поліпшити травлення і частіше ходити в туалет.

Ківі. Кілька штук ківі можна з’їсти після обіду – вони допоможуть позбутися від відчуття тяжкості в шлунку, позбавлять від печії. Ківі можна їсти і з м’ясом, і з рибою, і навіть з шинкою. Не можна їсти ківі з молочними продуктами – це загрожує здуттям та іншими порушеннями травлення.

Яблука. Не варто їсти яблука перед їжею, в тому випадку, якщо у тебе цукровий діабет або є проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Виноград – це смачно, але він може викликати процес бродіння в кишечнику, що може спричинити за собою неприємні наслідки. Також не варто пити воду відразу після того, як ти з’їла виноград – можна отримати діарею. Крім того, не варто їсти виноград хворим на цукровий діабет.

Джерело

pic