Людина вживає протягом усього життя безліч продуктів. Але серед них можуть зустрічатися і ті, які представляють величезну небезпеку для одних, будучи абсолютно безпечними для інших людей. Причина подібної ситуації полягає в тому, що продукти можуть викликати харчову алергію - патологічну реакцію імунної системи на ту чи іншу їжу.

В цілому за ступенем алергізуючої активності можна виділити три групи харчових продуктів:

Висока: коров'яче молоко, риба, яйця, цитрусові, горіхи, мед, гриби, куряче м'ясо, полуниця, малина, суниця, ананаси, диня, хурма, гранати, чорна смородина, ожина, шоколад, кава, какао, гірчиця, томати, морква, буряк, селера, пшениця, жито, виноград і т.д.

pic

Середня: персики, абрикоси, червона смородина, журавлина, рис, кукурудза, гречка, перець зелений, картопля, горох, свинина, індичка, кролик і т.д.

pic

Слабка: кабачки, патисони, ріпа, гарбуз (світлих тонів), кисло-солодкі яблука, банани, мигдаль, біла смородина, аґрус, чорнослив, слива, кавун, салат, конина, баранина і т.д.

pic

Головним завданням пацієнта є повне виключення небезпечних продуктів зі свого меню! При такому розумному підході ризик харчової алергії зведеться до мінімуму.Лікарі рекомендують вести харчовий щоденник, за допомогою котрого легше виявити «ворога». У нього батьки повинні записувати все, що з'їдає за день їх чадо, або все, що їла мама, яка годує. Одночасно з продуктами в щоденнику відзначається стан малюка.

Величезною помилкою буде відмова від грудного вигодовування через харчову алергію у дитини - адже унікальні властивості материнського молока дозволять швидше впоратися з проблемою. А ось годувальниці треба дотримуватися суворої дієти, уникаючи продуктів з «алергічного списку».

Крім того, не зайвим буде зміцнення імунітету, попередження дисбактеріозу, своєчасне лікування загострень хронічних захворювань або гострих вірусних інфекцій.Не варто забувати, що алергія на харчові продукти часто буває «родом з дитинства». Наприклад, харчова алергія у дитини 2 роки, може з часом проявити себе в більш дорослому віці набряком Квінке.

Важливо знати!

• завдяки комплексному лікуванню харчової алергії настає швидке одужання;

• надалі пацієнт повинен уникати їжі, яка викликає у нього алергічну реакцію;

• якщо у вашої дитини є харчова алергія, обов'язково попередьте про це працівників дошкільного закладу або школи, по можливості - документально зафіксуйте цей факт;

• подбайте про те, щоб дитина носила спеціальний браслет з інформацією про алергію;

• якщо у Вашої дитини раніше вже була гостра алергічна реакція, при Вас завжди повинна бути аптечка з антигістамінних препаратом і адреналіном. При перших ознаках гострої реакції необхідно дати дитині ці ліки і викликати швидку допомогу.

Будьте здорові!