Щасливою хоче бути кожна людина, але з різних причин, не всім вдається знайти його. Є незвичайний спосіб знайти щастя.

Історію про те, як знайти гармонію в житті, розповів дон Мігель Руїс в своїй книзі "Чотири угоди.

Історія свідчить про те, що давно в племені толтеків жила одна дівчина. За красу і розум її обрав за дружину син вождя. Напередодні весілля у вігвам нареченої зайшла стара чаклунка. "Я бажаю тобі щастя, вислухай мої магічні заповіді", - сказала вона. Але красуня лише відмахнулася від старої, вбираючись на весільний бенкет. Ображена чаклунка зникла з селища. А через кілька місяців сімейне життя красуні зіпсувалося: почалися сварки зі свекрухою, чоловік все частіше став подовгу пропадати з дому. Кинулася жінка шукати чаклунку, та пізно було. З тих пір багато хто шукає секрети толтеків, але знаходять лише уривчасті відомості.

Мігель Руїс, нащадок толтеків, зумів знайти чотири таких секрети.

Секрет № 1. Нехай твої слова будуть на вагу золота

Дотримуйся помірності в мові: не говори ні занадто багато, ні занадто швидко. Говори прямо і чесно. Не проклинай інших. Не хвалися і не звеличуй себе. Не сумнівайся в близьких, не заздри іншим.

З чого почати? Згідно Мігелю Руїсу все починається з внутрішньої промови, зверненої до себе. Не тільки критика і засудження інших, але і наші безперервні: "У мене не вийде", "Я ні на що не годжуся", "Я погано виглядаю" - весь цей негатив, засмічує нашу ментальність.

Секрет № 2. Не думай про чужу хатину

Чужі справи тебе не стосуються: якщо виробити в собі імунітет до чужих поглядів і дій, то уникнеш непотрібних страждань. Далеко не завжди події, що трапилися з нами, є наслідком нашої поведінки. Іноді добре чи погане з нами просто трапляється.

З чого почати? Якщо ваша близька людина втомилася або в поганому настрої, не варто відразу приймати це на свій рахунок, ображатися і грюкати дверима. Якщо твоєї вини в цьому немає, не шукай її в собі.

Секрет № 3. Не вгадуй чужих думок

Постав питання, якщо щось не зрозуміла. У спілкуванні з іншими добивайся максимальної ясності, щоб уникнути непорозумінь, не засмучуватися і не страждати.

З чого почати? Перестати додумувати за інших. Як тільки нам здається, що ми знаємо, що думає інша людина, треба говорити собі: "Стоп! Давай-но я краще запитаю у нього прямо про це".

Секрет № 4. Завжди обробляй своє поле

Але ж ти можеш бути хворий, пригнічений або втомлений. Як вчинити тоді? Коли ти занадто багато всього робиш, то виснажуєш свою енергію і шкодиш собі. Але якщо ти робиш менше можливого, то заробляєш почуття провини. Просто при будь-яких обставинах додавай максимум зусиль - і в тебе не буде докорів сумління.

З чого почати? Найгірша пастка - це перфекціонізм. Один із способів його уникнути - замінити "Я повинна зробити це" на "Я можу зробити це". Потрібно, як радить Мігель Руїс, "залишити за собою поставлену мету і не піклуватися про судження і очікування інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як перша буква в імені впливає на характер і долю людини

У які дні не можна вінчатися?