Квасоля – культура, яка знаходиться в десятці найбільш споживаних продуктів у всьому світі. Відомо велика кількість форм і сортів квасолі. Сьогодні це рослина вирощується майже в будь-яких кліматичних умовах і на грунтах, що мають різну структуру. Біологи виділили 250 видів цієї культури.

ЯКИЙ ДОГЛЯД, ТАКИЙ І ВРОЖАЙ

Якщо на городній ділянці немає джерела для поливу, намагайтеся провести посів якомога раніше. Навіть невелика затримка в зоні недостатнього природнього зволоження знижує врожай. Сіяти квасолю можна при температурі ґрунту 10-12°С на глибині 5-6 см. У цей час звичайно починає квітувати кульбаба. Якщо в ґрунті мало вологи, перед посівом лунки потрібно пролити водою, особливо, якщо насіння набрякле або проклюнулося.

КОРИСНА ПОРАДА

Кущову квасолю висівайте рядками в один рядок з міжряддям 40-50 см або 3-рядковими стрічками (між рядками 20-30 см, між стрічками 40-50 см). У рядку насіння розкладайте через 8-10 см. Глибина посіву на важких ґрунтах - 3 см, на легких - до 5 см.

Кучерява квасоля потребує опор, причому вони мають бути вітростійкими. Її розташовують уздовж огорож, стін, шпалери. Насіння висівають рядками через 10-15 см. Можна спеціально встановити опори з перехрещених колів, зв'язаних для вітростійкості поперечною поперечиною. Кілки розміщають у ряді через 60-70 см, близько кожного висівають по 5-7 насінин. У якості природньої опори для кучерявої квасолі можна використовувати рослини кукурудзи. Насіння її висівають одночасно з насінням квасолі в одну лунку або спочатку - кукурудзу, а після появи її сходів - квасолю. Ліаноподібне стебло квасолі не має потреби в підв'язці, воно само обплітає опору.

Якщо ви хочете насолоджуватися смачними стравами зі спаржевої квасолі протягом усього літа, кущові сорти потрібно сіяти кілька разів з інтервалом 2-3 тижні.

ДОГЛЯД

При температурі повітря 20-25°С і достатній вологості після посіву сухим насінням сходи з'являються на 10-й день. При загрозі заморозку їх потрібно обов'язково вкрити агроволокном. Якщо насіння кущової квасолі висіяне густіше, чим рекомендовано, то з появою першого справжнього листа формують потрібну густоту, залишаючи 30-35 рослин на 1 м2. Цю процедуру звичайно сполучають з першим розпушуванням і прополкою.

Під час проростання насіння квасоля страждає від паросткової мухи. Вона поширена скрізь по Україні, але більше шкодить у західних областях. У період, коли квітує береза, паросткова муха відкладає яйця під грудочки ґрунту і робить це з великим задоволенням на вологому ґрунті з погано забитим гноєм. Відродившись, личинки проникають у насіння. Якщо ушкоджуються сім'ядолі, то сходи запізнюються, ослаблені та відстають у зростанні, якщо зародок, то з постраждалого насіння сходи взагалі не з'являться. За літо розвивається три покоління, найбільш шкідливим є перше. Створення умов для одержання швидких сходів, а також ретельне закладення гною зменшують шкідливість паросткової мухи.



посадка квасолі

У перші 3-4 тижні рослини квасолі розвиваються повільно і можуть зарости бур'янами. У цей період потрібно провести 2-3 прополки з розпушуванням або після першої вкрити ґрунт пухкою мульчею (шар 2-3 см).

Якщо рослини розвиваються слабко, бліді, їх потрібно підживити - по 2-3 г аміачної селітри та калійної солі, 4-6 г суперфосфату на 1 м2. У підживленнях більше бідує кучерява квасоля, тому що вона утворює велику вегетативну масу. Друге підживлення можна провести через три тижні, але вже без азоту. У підживлення корисно додати мікроелементи - бор, молібден, марганець.

Листя квасолі особливо, що в'ється, ніжне і при влученні на нього розчину або сухих добрив одержує опіки. Тому підживлення потрібно проводити обережно.

При значному дефіциті вологи в ґрунті рослини квасолі поливають до утворення 4-5 справжніх листків, потім відновляють поливи лише з початком цвітіння. Найбільш важливим для формування врожаю є полив у фазу зав'язування плодів. Щотижнева поливна норма становить 15-20 л/м2.

ЗБИРАННЯ

Через 7-10 днів після запліднення сім’ябруньок боби досягають максимальної довжини, насіння в них із пшеничне зерно, стулки соковиті і товсті. Це технічна спілість спаржевої квасолі, можна приступати до збирання. Плодоносіння кущових сортів при достатньому зволоженні триває близько місяця, а в умовах посухи – не більше десяти днів. Кучеряві сорти утворюють боби протягом усього літа. Регулярний (через 4-6 днів) збір урожаю сприяє утворенню нових плодів, а виходить, підвищенню врожаю. Не можна залишати виродливі, хворі та перерослі плоди на рослинах, тому що на їхній ріст і розвиток витрачаються живильні речовини за рахунок зав'язей, що тільки утворюються.

Збирання врожаю краще проводити зранку або ввечері, тобто в прохолодні години. Лопатки квасолі бажано використовувати в день збору. При температурі 15-20°С у них швидко втрачається харчова цінність, тому що знижується вміст цукру й вітаміну С, погіршується товарний вигляд. Щоб зберегти лопатки кілька днів, їх потрібно якнайшвидше остудити до 1-5°С, помістивши в холодильник.

У сирому виді квасолю не вживають. У ній міститься глікозид фазин, що викликає у людини легке отруєння, що супроводжується рясним слиновиділенням. При термічній обробці фазин повністю руйнується. Зелені боби квасолі потрібно варити 30-40 хвилин.

Щоб одержати своє насіння овочевої квасолі, відзначають на грядці найбільш урожайні рослини і не зривають з них плоди, поки вони повністю не дозріють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квасоля: особливості будови, посадки та вирощування

Джерело Джерело