Всі величні лідери — ті, які дійсно досягають успіху, які знаходяться на вершині (і яких не так багато) мають одну спільну рису. Вони знають, що найважливішим завданням лідера є виявлення і утримання біля себе надійних людей. Організація сама по собі не може підвищити продуктивність праці — але люди можуть! Активи, які мають справжню цінність всередині будь-якої організації, це люди. Системи можуть застаріти. Приміщення можуть зруйнуватися. Обладнання може зноситися. Але люди можуть зростати, розвиватися і працювати ще більш ефективно.

І, якщо ви дійсно прагнете бути успішним лідером, то повинні розвивати лідерів навколо себе. Вам потрібна команда, щоб ваше бачення стало реальністю. Команда лідерів не тільки полегшує ношу турбот головного лідера, а й продовжує і розширяє його бачення.

Ті хто ближче всього до лідера, можуть визначати рівень його успіху. Правильним буде також і негативне формулювання цього ствердження: найближчі до лідера люди будуть визначати ступінь його невдач. Іншими словами, люди, які знаходяться поряд зі мною, розвивають або руйнують мене. Зупиніться на хвилинку і задумайтесь, хто ті 5-6 людей, які є найближчими до вас у вашій організації. Чи займаєтесь ви їхнім розвитком? Чи ростуть вони? Чи під силу їм підняти вашу ношу?

Компанія не може рости зовні, якщо всередині неї не ростуть лідери. Ваші послідовники говорять вам те, що ви хочете чути. Лідери ж говорять вам те, що вам потрібно почути. Якщо ви бачили диких гусей, які летять ключем у теплі краї, можливо, вам цікаво буде дізнатися, що наука вже відкрила секрет того, чому вони летять саме таким чином. Дослідження показали, що коли кожний птах робить помах крилом, то повітряний потік, що створюється при цьому піднімає того птаха, що летить позаду. Дотримуючись форми ключа, вся зграя добавляє, приблизно 71 % енергії, що потрібна для польоту, в порівнянні з тою енергією, яку мав би кожен птах, якби летів сам по собі. Як тільки один птах вибивається з ключа, він одразу відчуває важкість польоту і швидко намагається повернутися в зграю, щоб користуватися перевагами підйомної сили птаха, що летить попереду. А коли птах-лідер втомлюється, він стає у хвіст ключа, то його місце займає наступний за ним птах. Дикі гуси, що летять позаду, створюють галас, щоб підбадьорити тих, хто летить попереду, і зберегти швидкість польоту.

Вважається, що потрібно бути лідером, щоб побачити, виростити чи притягнути до себе лідера. Тим не менше, багато людей займають лідерські посади, але на ділі не здатні справитись з цією задачею. Справжні лідери здатні притягувати потенційних лідерів тому, що їх не лякають люди з величезним потенціалом та можливостями. І якщо на запитання «Хто може зайняти вашу посаду?» ви не маєте конкретної відповіді – вам потрібно, в першу чергу, самому стати лідером, як би сумно це не звучало….

Генрі Форд знав це. Він говорив:

«Ви можете забрати мої заводи, спалити мої приміщення, але дайте мені моїх людей, і я знову приведу свій бізнес в попередній стан».

Що ж таке знав Генрі Форд, чого не знають інші люди, що займають лідерські посади? Він знав, що приміщення і бюрократична система не являються обов’язковими умовами для росту. Компанія має бути зосереджена на її задачах, а не на функціях (іншими словами – на тому ЩО робити, а не на тому ЯК).

Найбільша проблема лідера: створення середовища для потенційних лідерів.

Статтю підготувала Людмила Мельник Коуч, співзасновник компанії iTeen

Більше читайте на 10-12 сторінках журналу "SURENZH"

Приєднуйтеся до нас у соціальних мережах!

Fichier:Instagram simple icon.svg Картинки по запросу фейсбук значок