Всі ми хочемо, щоб у нашому будинку було чисто та охайно. Але є шкідник, який норовить зіпсувати нам це задоволення. Називається він грибок.

Причина появи цвілі.

Якщо це приватний будинок, то однією з причин появи грибка може бути недостатнє опалення в холодну пору року або слабка циркуляція повітря, тобто несправність вентиляційної системи. Досить промерзнути одній зі стін, що б утворився конденсат. Таке може відбуватися через економію, коли опалюють не всі кімнати в будинку. У цьому випадку через різницю температури в будинку цвіль буде утворюватися досить інтенсивно.

Причиною грибка також може стати погана гідроізоляція фундаменту. Це порушена технологія при будівництві будинку, або руйнування ізоляції від часу.

У старій квартирі причиною появи грибка може стати несправна сантехніка,труби, що протікають або опалення. Також недостатнє опалення, особливо в кутових кімнатах.

Погана вентиляція, особливо в холодну пору року сприяє поширенню грибка на інші ділянки стін і стелі.

Як боротися з цвіллю.

Спочатку необхідно усунути причину появи цього шкідника. Якщо це одна з перерахованих вище причин - то вживаємо заходи щодо її усунення і тільки потім приступаємо до видалення самої цвілі на стінах і стелях вашого будинку або квартири.

Перш за все, поверхню, уражену грибком необхідно очистити від нього механічно. Якщо цвіль проникла неглибоко, то досить просто, наприклад, зняти шпалери і очистити стіну від грибка шпателем або металевою щіткою. Якщо цього недостатньо, то необхідно знімати шар штукатурки до самого бетону або цегли.

Після цього поверхню обробляють антисептиком, що б убити спори грибка. Це можуть бути як і спеціальні розчини, що продаються в будівельних магазинах, так і підручні засоби - такі, як відбілювач для білизни, оцет (можна в парі з харчовою содою), перекис водню, нашатирний спирт. Все це неодноразово наноситься на заражену грибком поверхню з проміжками в кілька годин. Всі роботи необхідно проводити, дотримуючись запобіжних заходів, щоб не отруїтися парами хімікатів. Працювати в добре провітрюваному приміщенні та застосовувати індивідуальні засоби захисту.

Після цього стіну або стелю повністю висушують. Тепер можна наносити штукатурку, клеїти шпалери і так далі. Тобто робити звичайний ремонт вашого приміщення.

Пам'ятайте, що цвіль може легко повернутися, якщо ви не будете дотримуватися основних правил - в приміщенні повинно бути сухо і добре провітрено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як самостійно зшити штори?

Як вибрати кондиціонер: основні правила