Фільм ЛУКАВЕ LUDOBÓJSTWO («Лукаве людобуйство», Україна 2018 р.) – спроба телевізійного історико-документального розслідування складних подій на теренах Волині 1942-1943 років, часів гітлерівської окупації. Це спроба відповіді на різку позицію польських політиків та Сейму Польщі, які огульно звинувачують українців у антипольських настроях і нищенні польських поселенців Волині – людобуйстві.

Фільм, створений рівненськими телевізійниками, дослідниками, істориками розповідає саме про події тих років у нашій області.

- Як відомо, на Рівне нщині 2018-ий рік оголошений роком вшанування Тараса Бульби-Боровця, - розповів співавтор фільму Андрій Смусь. - Восени минулого року, спільно з представниками Українського товариства охорони пам'яток історії і культури Рівне нської області виїхали у відрядження до с. Бистричі, аби підготуватись до зйомок програми про Бульбу-Боровця. Втім, після знайомства з директором Народного музею історії села Бистричі Степаном Ткачуком, наші плани змінились. Було прийняте рішення, попри все, спробувати відзняти документальний фільм про Бистричі та околиці у буремні 40-ві роки. Адже те, про що нам тут розповіли, просто перевернуло нашу уяву про національно-визвольні змагання на Волині у ті часи. Скільки жертв, скільки темних плям історії і скільки роботи для того, аби донести людям правду, гірку, але правду...

За словами Андрія Смуся, саме на півночі сучасного Березнівського району Рівне нської області протистояння двох імперських режимів, сталінського та гітлерівського, виявило свою особливу жорстокість та дволикість по відношенню до місцевого населення - заручника грабіжницьких інтересів чужинських режимів на споконвічній українській землі.

- Бистричі, Немілля, Вілля, – волинські села, де і донині кожен клаптик землі є мовчазним свідком тих кривавих подій. Думаю, ми зобов'язані належно вшанувати наших полеглих предків. Тому найближчим часом, силами волонтерів планується встановлення меморіалу, загиблим за Україну у Бистричах неподалік від колишньої катівні. Також після перегляду фільму, гадаю, у істориків, краєзнавців, дослідників може виникнути інтерес до подальшого дослідження трагічної історії спалення польської колонії Немілля, що поблизу Бистричів. Хто це робив? І яку кількість жертв понесли польські громадяни на нашій землі. Отже, переглядайте, аналізуйте, робіть висновки.

Перший місцевий покаже фільм “Лукаве Ludobójstwo” ("Лукаве Людобуйство") вже у середу, 9 травня, о 18:45 (перша частина) та о 19:20 (друга частина) відповідно.