Щоб посіяти насіння або посадити розсаду, грубо скопану землю треба розпушити й розрівняти. А чим саме, читайте у цій статті.

САПКА ЗАМІСТЬ ЛОПАТИ?

Деякі дачники – прихильники «екологічного землеробства» відмовляються від щорічного перекопування грядок, заміняючи його розпушуванням пласкорізом або аналогічним інструментом. У яких випадках це виправдано?

1. Ґрунт на вашому городі не занадто важкий. На запливаючих глинах коріння рослин страждає від придухи, тому глибоке перекопування є необхідним щорічно.

2. Ви щорічно вносите на грядки велику кількість органіків і не зловживаєте «хімією». Самостійно підтримувати пухку, проникну для коренів структуру може тільки ґрунт з високим вмістом гумусу та гарною активністю ґрунтових мікроорганізмів і дощових хробаків.

3. Немає багаторічних бур'янів (яглиця, пирій, осот і т.п.) і хріну. Розрізані на шматочки кореневища поширюються з потроєною швидкістю!

САПКИ І ПЛАСКОРІЗИ

Класичний пласкоріз з Г-подібною робочою частиною – універсальний інструмент. Ним можна робити багато чого: рихлити ґрунт (у тому числі у вузьких міжряддях), робити посівні борозенки, боротися з бур'янами. Але він любить вивертатися з рук: вибирайте моделі з неслизькою або прямокутною в перетині рукояткою.

Рихлитель типу «петля» не дозволяє робити борозенки, але рихлити ґрунт і підрізати бур'яни ним, мабуть, навіть зручніше, чим пласкорізом. Незмінно вдалі конструкції «старого зразка», де в якості ріжучого полотна використовується тонка смуга з інструментальної сталі.

Трикутні або стріловидні рихлителі із заточеною передньою крайкою, які рухають не до себе, а від себе, вимагають звички. Але дачники, які користувалися ними, стверджують, що це дуже зручно. Варто спробувати!

Мотика. Варіант, перевірений століттями. Для суцільної обробки ґрунту використовують великі важкі мотики (прямокутні або загострені) з довгою ручкою. Зверніть увагу на кут між черешком і лезом: він повинен становити від 60 до 90, причому чим він більше, тим глибше мотика буде входити в землю.

ГРАБЛІ

Для розбивання грудок, розпушування і розрівнювання землі використовують тільки металеві, не занадто легкі граблі. Метал може бути будь-яким: навантаження на зубці грабель менше, чим на лопату або вила. Зручні моделі з титану, нержавійки або алюмінію. Але придивіться до зубців: вони обов'язково мають бути гострі, «чіпкі», із гладкою поверхнею.

Розмір грабель підбирають під свою руку: чоловіку ширше, для більш швидкої роботи, жінці вужче. Для розрівнювання невеликих грядок перед посівом зручно мати окремі маленькі грабельки.

Придадуться вам і граблі-кореневибирач: зубів у них небагато (звичайно 3-4), і вони більше нагадують сапку, що зручно для глибокого розпушування ґрунту й витаскування кореневищних бур'янів.

Ще з удалих новинок можна відзначити граблі із зубами з металевого прутка у вигляді дуги, що нагадують пазурі: і рихлять добре, і ґрунт до них не липне.

Джерело