Прийшов довгоочікуваний травень - гаряча пора для садівників і городників. Багато треба встигнути зробити за цей місяць на дачі: зняти укриття, перевірити чи є пошкоджені за зиму рослини, закінчити обрізку кущів та дерев, вичесати газон, посадити картоплю та інші овочеві культури, внести в грунт добрива, прибрати торішнє листя та сміття. У травні в саду і на городі справ багато. Перерахуємо наступні основні роботи, які треба зробити в цей період.

ЩО ЗРОБИТИ В САДУ?

- Розпушити землю у пристовбурних колах плодоносних дерев і ягідних чагарників, внести азотні добрива, полити і замульчувати.

- Зняти з троянд і клематисів укриття і обприскати їх медьсодержащим препаратом від гнилі.

- Посіяти вздовж паркану саду насіння нектаросодержащих рослин конюшини, гірчиці та ін. Вони залучать в сад не лише бджіл, але і таких корисних комах як злотоглазка, божа корівка, журчалка і наїзник.

- Початок регулярної стрижки кущів. Тримінг живоплоту зробить її більш густий.

ЩО ЗРОБИТИ В ГОРОДІ?

- У відповідність з погодними умовами починаємо висаджувати у відкритий грунт розсаду овочевих культур.

- Теплолюбні (огірки, перці, помідори і кабачки) краще розмістити на південному схилі. Вони дуже вимогливі до світла. Капуста, коренеплоди і цибулю можуть рости і на північному схилі або в низині.

- Перевірити висаджену минулої осені суницю. Якщо коріння рослин оголилися, їх треба заглибити.

ЩО ЗРОБИТИ В КВІТНИКАХ?

- Рихлимо грунт на клумбах, в міксбордері, альпінарії і рокарії. Подсыпапем свіжий грунт до оголившимся коріння рослин.

- У багаторічних рослин, що цвітуть у другій половині літа (флокси, дельфініуми, золотушника, астильби, хризантеми та лілейники), ділимо і пересаджуємо кореневища.

- Не забуваємо прищипнути верхівки молодих пагонів у півоній. Це збудить сплячі бруньки до зростання.

- Підгодовуємо квіти азотно-фосфорно-калійними добривами.

ЗАХИСТ САДУ ТА ГОРОДУ ВІД ЗАМОРОЗКІВ

Це дуже важливий момент, оскільки розпустилися квіти плодових дерев, ягідних кущів та суниці гинуть при температурі мінус 1,5 градуса. Що треба зробити в саду, щоб вберегти майбутній врожай:

- При загрозі поворотних заморозків вкрити суницю і багаторічники нетканим матеріалом, паперовими ковпаками, плівкою, мішковиною, рогожею, очеретом, тирсою і соломою.

- Протягом ночі кілька разів обприскати водою плодові дерева і ягідні чагарники. Рясно пролити пристовбурні круги і поставити під крони великих дерев бочки з водою.

- Поставити ввечері у теплицю з розсадою теплолюбних овочів пару відер з тліючим вугіллям.

- Захистити сад від нічних заморозків можна, влаштувавши димову завісу, для чого запалити багаття з сирого листя або соломи.

- Виконані в травні роботи в саду і на городі - це запорука багатого врожаю в кінці сезону.

Джерело