Національна кампанія «Обери свого лікаря» на Рівненщині просувається успішно.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

На сьогодні вже 43 000 жителів області заключили декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами. В системі «Електронне здоров’я» зареєструвалися 42 медичні заклади та понад 600 лікарів.

Про це йшлося під час практикуму для представників міст та ОТГ, організованому в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Начальник управління охорони здоров’я Рівне нської ОДА Юрій Осіпчук назвав райони та Центри медико-первинної допомоги, в яких найбільш позитивна динаміка із заключенням декларацій із лікарями. Це Дубровицький, Здолбунівський, Рівне нський, Костопільський та Володимирецький районні ПМСД. Водночас, найгірше включились у цей процес Млинівський, Березнівський і Рокитінвський ПМСД.

«Дуже багато залежить від керівництва як території, так і закладу. Величезну роль відіграє обізнаність самого лікаря і віра в те, що пора щось змінювати. Включіться в процес!», - звернувся до присутніх головний медик області.

pic Заступниця голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко наголосила, що на сьогодні органам місцевого самоврядування важливо зрозуміти: до цього часу за медреформу відповідала Верховна Рада, Уряд чи МОЗ, які підготували усю необхідну законотворчу базу. Тепер настав час виконувати свої зобов’язання органам місцевої влади.

«98% населення не задоволені якістю надання медпослуг. І це зрозуміло, бо уся система охорони здоров’я формувалася ще при Радянському Союзі. До цього часу 95% державного фінансування йшло на зарплати медиків і на утримання закладів. І тільки 5% залишалося на пацієнта. При цьому велику суму на державне гарантоване медичне обслуговування повинні виділяти місцеві ради. Тому наше разом з вами завдання роз’яснити людям, що вже з 1 липня 2018 року медичні заклади почнуть переходити на нову систему фінансування – держава платитиме саме тим лікарям та медзакладам, до яких найбільше звертаються люди за допомогою», - зазначила Світлана Багатирчук-Кривко.

Представниківгромад закликали активізувати медичну реформу на первинному рівні, використовувати можливості, які надає як держава, так і різні проекти для її реконструкції. Зокрема, проект Світового банку нині на Рівне нщині входить в активну фазу реалізації – розпочинається реконструкція та будівництво ФАПів та амбулаторій.

Нині основним завданням первинної ланки медицини, яка покладена на об’єднані територіальні громади, — є профілактика захворювань. На першому місці має мути здоров’я кожного мешканця територіальної громади. Фахівці порадили представникам ОТГ активно впроваджувати медичну реформу, провести ефективну інформаційну кампанію з обрання лікаря, а також сформувати спроможну медичну мережу, для цього слід використати калькулятор на профільному сайті.

pic Під час практичного заняття учасники змогли ознайомитись з практичним застосуванням законодавчих змін в системі охорони здоров’я, з тим як працюватимуть центри первинної медико-санітарної допомоги, з питанням створення комунальних підприємств на базі існуючих лікарських закладів та з питаннями оптимізації та автономізації лікарень.

За матеріалами Рівне нської ОДА.