Відтепер рішення про обмеження продажу алкоголю у певний час доби прийматимуть органи місцевого самоврядування. Президент підписав відповідний закон, за який Рада проголосувала іще у березні.

"Сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання у визначений згідно їх рішення час доби", – йдеться зокрема в тексті Закону. При чому обмеження не поширюються на ресторанне господарство.

Закон також передбачає адміністративну відповідальність за порушення заборони продажу алкоголю.

Покарання, передбачене Кодексом про адміністративні правопорушення, – накладення штрафу від 30 (510 гривень) до 100 (1,7 тис.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, у Рівному історія із забороною продавати алкоголь після 22.00 розпочалася іще у 2011 році, коли виконком вперше вирішив обмежити продавати алкоголь у місцях проведення масових заходів. Навіть готувалися провести референдум серед рівнян: чи готові вони до цього.

Обмежили продаж алкоголю з 22.00 до 10.00 у Рівному в квітні 2014. Таку рекомендацію прийняв міськвиконком. Аби рекомендація стала забороною навіть провели громадські слухання.

Іще тоді мер Рівного наголошував, що міста вимушені погоджувати з Києвом обмеження продажу спиртного.

Попри рекомендацію, яку ніхто не відміняв, деякі магазини Рівного продовжують продавати алкоголь після 22.00.

Окрім того, традиційно у Рівному діє обмеження на продаж алкогольних напоїв на період святкування останнього дзвінка та випускного. А ще - на час проведення масових заходів у центрі міста.

До слова у нашому місті неодноразово виникали ініціативи з заборони продавати алкоголь людям у військовій формі.