Минув ще один рік каденції депутатів Рівненської міської ради VII скликання. Як і торік, місцеві обранці повинні були прозвітувати про виконану за 2017 рік діяльність: як працювали у раді та що зробили.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Звітування депутатів перед виборцями проводилося впродовж лютого 2018 року, подача звітів до апарату Рівне ради до 15 березня та їх оприлюднення на сайті Рівне ради - не пізніше 25 березня 2018 року (рішення Рівне нської міської ради №3940 від 25 січня 2018 року). Тож, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала звіти депутатів за 2017 рік: про що ж звітуються депутати, чи висвітлюють у звітах повну інформацію та на кого ці звіти спрямовані.

Станом на 1 квітня, подали до апарату Рівне нської міської ради та розмістили на офіційному сайті ради звіти за 2017 рік 33 депутати. Відсутні на сайті річні звіти за другий рік своєї каденції (з листопада 2016 року до листопада 2017 року) дев’яти депутатів:

- Олександр Бабат (фракція ВО «Батьківщина»);

- Микола Бляшин (фракція «Об’єднання «Самопоміч»);

- Ігор Ковалець (фракція «Об’єднання «Самопоміч»);

- Володимир Кудрін (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»);

- Галина Кульчинська (фракція ВО «Батьківщина»);

- Анатолій Лащук (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»);

- Ірина Пилипчук (фракція «Об’єднання «Самопоміч»);

- Святослав Стельмащук (фракція ВО «Свобода»);

- Людмила Чирак (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

В рамках законодавства

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» говорить про те, що депутат є відповідальним перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. Зокрема, депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.

При цьому, звіт депутата не є довільним. У ньому депутат повинен вказувати п’ять обов’язкових пунктів - відомості: - про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано (участь у пленарних засіданнях, робота в постійних і контрольних комісіях, підкомісіях, робочих групах, виконання доручень ради та її органів тощо);

- про його роботу у виборчому окрузі (прийом виборців, участь у загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах його виборчого округу, звітування перед виборцями і зустрічі з ними);

- про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання (рішення ініційовані депутатом);

- про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів;

- доручень виборців свого виборчого округу (доручень, отриманих від виборців під час прийомів, письмових звернень тощо).

«Найсумлінніші» депутати

Серед 33-ох депутатів (серед тих, хто оприлюднив річні звіти), Рівне нська міська рада налічує дев’ять місцевих обранців, хто у своїх річних звітах висвітлили усі вищевказані п’ять пунктів:

- Сергій Васильчук (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»);

- Богдан Гапяк (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»);

- Олександр Довжаниця (фракція Політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП»);

- Святослав Євтушенко (фракція «Громадський контроль»);

- Сергій Паладійчук (позафракційний);

- НазарійПоліщук (фракція «Об’єднання «САМОПОМІЧ»);

- Володимир Попик (фракція ВО «Батьківщина»);

- Любов Романюк (фракція «Громадський контроль»);

- Людмила Туровська (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

Про що пишуть місцеві обранці

Найчастіше у своїх звітах депутати Рівне ради «забувають» вказати про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання (22 із 33 депутатів), а також про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів (9 із 33 депутатів).

Значна частина звітів приділена саме інформації про роботу виключно у виборчому окрузі: встановлення дитячих майданчиків, асфальтування доріг, освітлення скверів та прибудинкових територій тощо. Це говорить про те, що депутат орієнтується виключно на виборця свого округу. При цьому, депутатам не варто забувати свою головну роль, як представника громади, - працювати у міській раді та її органах, розробляючи та подаючи конкретні рішення, що спрямовані на розвиток міста та громади.

У своїх звітах усі без виключення депутати вказували час та місце проведення прийому виборців, а також зазначали контактні дані.

Як і у звітах за 2016 рік, важливою залишається тема благодійності та особистих подарунків:

- «Завжди намагаюся допомагати малозабезпеченим та одиноким мешканцям округу. Таким сім’ям традиційно вже третій рік поспіль дарую річну передплату на газету «Сім днів» (Тамара Тимощук).

- «Придбання за власний кошт холодильника для Козачок О. В.» (Сергій Паладійчук)

Обіцянки на 2018 рік З конткретними планами та завданнями на 2018 рік звернулися до виборців члени фракції ВО «Свобода»: Олег Дзецько, Назарій Загоровський, Анна Іванова, Олег Карпяк, Олександр Крюков, Юрій Осіпчук та Роман Петролюк.

Також плани на цей рік мають Андрій Кузьмич, Олександр Курсик, Юрій Мітін, Олексій Муляренко, Олександр Нестерук, Назарій Поліщук, Анатолій Чугуєвець та Роман Яворський.

Депутати прозвітувати за два роки своєї депутатської діяльності - а це лише половина їх каденції. Сподіваємось, усі місцеві обранці представлять свої звіти за виконану роботу, аби, передусім, виборці змогли оцінити роботу свого депутата, адже саме діяльність депутата має стати одним з головних критеріїв при оцінці кандидатури на наступних місцевих виборах.

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію проекту в Рівне нській області відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».