Фахівці дерев’яного домобудівництва в один голос стверджують, що краще зимового хвойного лісу для конструкцій дерев’яного будинку нічого немає. Однак і серед домобудівної хвої є своя специфіка.

Модрина

Без сумніву, модрина — дерево найміцніше і володіє красивою текстурою, практично не піддається впливу вологи. Деревина модрини хоч і відноситься до хвойних порід, але на відміну від них не схильна до захворювань — зараження жучком. Тобто її не потрібно попередньо обробляти. Крім того, модринова деревина володіє високою вогнестійкістю, а про її цілющі якості знали ще здавна: смола модрини володіє антисептичними властивостями і містить антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння.

У процесах будівництва її найчастіше застосовують для зовнішньої обробки зовнішніх дверних рам, оциліндрованої колоди. Єдиним недоліком є висока крихкість, тому цвяхи в неї не рекомендується вбивати без попереднього закручування. Однак цей матеріал досить дорогий і доступний не кожному. Тому багато вибирають деревину сосни.

Ялина і сосна

При докладному розгляді якісних характеристик обох порід з’ясовується, що фізично вони близькі. Але ялина тепліше, ніж сосна, тому що має більш рихлу структуру. Але цю проблему можуть вирішити будь-які антисептичні засоби.

Якщо розглядати хімічний склад, то тут теж мало відмінностей. Так, вміст целюлози в обох породах не перевищує 45%, та вміст лігніну теж ненабагато відрізняється: в ялини — 28,9%, а в сосні — 25,5%. Але ялина більше, ніж сосна, схильна до такого захворювання, як синява, це, звичайно, ніяк не позначається на міцності дерева, але позбутися від нього все ж таки необхідно, а це додаткові сили і засоби. До негативних якостей ялинової деревини відноситься і той факт, що вона швидко запалюється з-за високої концентрації смолянистих речовин. В той же час цей матеріал легкий в обробці, м’який, добре склеюється і колеться.

Якщо говорити про деревину сосни, в свою чергу вона має відкриту клітинну будову, тобто має високу повітро — і вологопроникність. Тому в основному сосну використовують для виготовлення балок, перекриттів, стійок, паль.

Кедр

Кедрову деревину називають будівельним матеріалом нового покоління. Матеріал відмінно піддається обробці, і в той же час він міцний і добре зберігає тепло. Крім того, клітини кедра виділяють леткі антисептики, тому стерильність приміщення з кедра практично дорівнює стерильності операційної. Кольорова гама цієї деревини досить багата, але при виборі її як будівельного матеріалу необхідно бути уважним, так як кедр не виносить високих навантажень, використовувати його можна скрізь, крім широких прольотів.

Таким чином, стоячи перед вибором деревини для свого майбутнього будинку потрібно акуратно і ретельно зважити всі «за» і «проти», а також правильно розставити пріоритети. Головний з них — скільки років ви збираєтеся жити в майбутньому будинку, а також наскільки будинок з певного будматеріалу підходить до погодних умов того місця, де буде побудований будинок.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Найпоширеніші помилки при ремонті - як не треба робити?

Як оформити інтер'єр в одному кольорі: 7 головних порад