(*Неділя за тиждень перед Великоднем називається "Вербною". Після неї починається Страсний тиждень. Ця неділя має свої звичаї та обряди. Які саме, читайте далі.*)

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Історія Вербної неділі

Наприкінці Великого посту християни всього світу відзначають велике свято. За традицією та історії ця дата знаменує Вхід Господній у Єрусалим. Початок своє це свято бере в 1 тисячолітті. Ісус Христос прийняв рішення зустріти свято світлого Великодня в місті Єрусалимі. За ним пішли його послідовники і простий народ, а мешканці Єрусалиму, почувши, що Ісус іде до них у місто, зустріли його пальмовими гілками. Так як бачили в Ісусі свого рятівника. Це свято в християнській релігії вважається найтрагічнішим, так як священиками саме в цей час було прийнято рішення вбити Ісуса. А народ захоплено зустрічавший його, незабаром зажадав розіп’яти Ісуса. Тобто поміняв свою віру на протилежну буквально в лічені дні.

Найсуворішій тиждень великого посту – вербний

Тому в честь такої скорботи Вербної неділі слід дотримуватися найсуворішого тижня Великого посту – так званого Вербного тижня.

Але крім християнських традицій зі святом Вербної неділі пов’язано багато відомих народних прикмет і традицій.

Традиції, обряди народів світу у Вербний тиждень

Це свято відзначається в багатьох державах Європи. В Україні, перш за все, з ним пов’язані прикмети про погоду та майбутній урожай. За старими повір’ями, щоб молода пара жила в щасті й достатку, теща в понеділок на Вербному тижні приносила в будинок молодого зятя подарунки.

У Болгарії і Росії відзначали Лазареву суботу. У цей день прийнято ламати гілки верби і з піснями обходити будинки. Опівночі молодь просилася в хату і починала злегка бити господарів гілками, примовляючи: “Б’ємо, щоб були здоровими”.

Традиційно в Білорусі пекли на це свято хлібці, в один з них закладали монету. Кому діставався цей хлібець, тому чекати удачі та достатку цілий рік. Якщо ж дівчина візьме цей хлібець, то їй належить вдало вийти заміж.

У сербів, чехів, болгар і словаків теж існує багато обрядів і традицій, пов’язаних з цим святом.

Що значив Вербний тиждень у слов’ян?

А ще у слов’ян це свято, крім християнської спрямованості, символізує відродження природи. Адже в цей час вже розпускається верба, радуючи око своїми пухнастими сережками.

З глибини століть до нас дійшла красива слов’янська легенда. Про те, що колись верба була жінкою. У неї було багато дітей, і вона стала сперечатися з самою Матір’ю-Землею про те, що вона плодовитее неї. А Мати-Земля у відповідь розсердилася і перетворила жінку в вербу. Тому в деяких областях до цих пір вважається корисним безплідним жінкам в дні свята з’їсти освячені вербні бруньки.

Народні звичаї і традиції на вербну неділю

До цих пір освячені гілочки верби народ наділяє очисними властивостями від псування і зглазу для домашньої худоби, від хижаків і злого ока недобрих сусідів. Тому в наш час в деяких місцях України, Білорусі, Росії ще збереглися звичаї, традиції та обряди, що здійснюються саме на вербну неділю.

У народі вважають, що вода з вербою допомагає позбутися багатьох хвороб. Тому купали немовлят у воді з вербними бруньками. Так само існує повір’я, що якщо прибити на ріг будинку освячений кілочок верби, то природна боязкість членів сім’ї піде.

Що роблять з вербними гілочками після освячення?

Вербні бруньки, сережки і гілочки, освітлені в церкві, слов’яни застосовували по-різному:

В Україні діти з’їдали вербні бруньки, щоб горло не боліло.

При виході з церкви необхідно з’їсти 9 вербних бруньок, щоб не боліли зуби.

У Білорусі було прийнято за традицією на Вербний тиждень відносити вербні гілочки на кладовище на могили родичів.

Навіщо святять гілки верби в церкві?

Гілочки верби святять і носять до церкви, бо освячені в церкві вважаються наділеними великою духовною силою. Тому хвора людина може використовувати її для лікування. При цьому в народі раніше вважалося що треба гілочкою верби бити по тілу, примовляючи: “Святий Дух, через вербу входь – хворобу відводь. Верба прийде – хворобу віднесе”.

Забобони на Вербну неділю

Вирішити проблеми з безсонням, допомогти у вирішенні важливих справ, навіть любовні проблеми вирішуються за допомогою верби. Молоді дівчата з нетерпінням чекали Вербний тиждень. Адже в ці дні можна подумати з ранку про вподобаного хлопця, а до вечора він прийде в гості. Вербну неділю наділяли такою енергетикою, яка могла допомогти втілити в дійсність потаємні думки і бажання.

Ще один звичай. Якщо у Вербну неділю посадити кімнатну рослину, то вважалося, що вона приверне в дім достаток і багатство. При цьому необхідно дотриматись всіх тонкощів цього обряду. Рослину необхідно саджати з товстим листям. Найкраще підійдуть рослини “грошове” або “доларове” дерево. Але, якщо ваша рослина протягом місяця зів’яне, то належить вам прожити всю решту життя у бідності.

Родинний оберіг на Вербну неділю

За слов’янською традицією родинний оберіг робиться саме в це свято. Для нього вам необхідно взяти стільки гілочок верби, скільки членів у родині. На ранковій зорі треба зв’язати ці гілочки в пучок. Піти до церкви на службу і освятити їх.

Після повернення додому треба випити свяченої води і заплести косу з вербних гілочок, при цьому уявити, що всі члени вашої родини взялися за руки і утворили коло.

Після цього найстарший член родини перед іконою Божої Матері повинен прочитати ці слова: “Вербою святий Павло махав, від нас недругів відганяв. Як правда, що Вербну неділю шанують, так і правда, що злі люди не пристануть. Амінь”. Читати слова треба 3 рази. А вінок потрібно зберігати в іконах весь рік, до наступного свята Вербної неділі.

Що заборонено робити у Вербну неділю?

Як і в будь релігійний святковий день, у Вербну неділю заборонено працювати. Тому краще всього заздалегідь приготувати всі гарячі страви, при цьому пам’ятати, що ще триває Великий піст. Тому страви повинні бути помірними і пісними.

Ще одне повір’я, у Вербну неділю не можна розчісувати волосся. Але це вам вирішувати, ходити нечесаними та дотримуватися старовинної традиції.

Народні прикмети на Вербну неділю

Літо буде вітряним, якщо в цей день дме вітер

Ясна погода у Вербну неділю принесе хороший урожай фруктів і злаків

Виганяти худобу вербою у Вербну неділю до великих надоїв молока

Верба в будинку на вікні – захист від вогню, граду і грому.

Свячена верба в народній медицині

Освяченим у церкві гілочкам верби в народі і народній медицині приписується велика магічна сила. Вважається великим гріхом топтати свячені в церкві гілочки верби. Тому, після служби прийнято спалювати навіть маленькі листочки.

Крім цього, в народній медицині часто використовують вербу. Готуються відвари з свяченої верби з травами для лікування головного болю. Вважається, що верба допомагає при лікуванні лихоманки, ревматизму, допомагає збити температуру. Листя верби прикладають до ран, а горілчані настої застосовують при захворюваннях кишечника.

Верба має велике значення в народній медицині. Знахарі варять свячену вербу разом з цілющими травами і дають хворим – в повній впевненості, що допоможе. Відваром свяченої верби мочать голову і цим лікують головний біль.

Звичайно важко сказати, чи варто нам повністю довіряти старовинним обрядам, прикметам і звичаям.. Тому рішення приймати буде кожен самостійно.