Багато квітникарів вважають, що пересадка грошового дерева – операція складна і ризикована. Насправді в пересадці грошового дерева немає нічого страшного. Треба тільки попередньо добре підготуватися і дотримуватися акуратності під час роботи.

Коли потрібно пересаджувати грошове дерево?

Грошове дерево, або товстянка, росте порівняно повільно і не вимагає частої зміни горщика. Але це не відноситься до нещодавно придбаного молодого саджанця. У цьому випадку пересадка в постійну ємність повинна бути проведена не пізніше третього чи четвертого тижня після покупки.

Дорослі товстянки не дуже люблять часту зміну місця проживання. Робити це слід тільки тоді, коли рослині явно не вистачає площі живлення. Трапляється таке зазвичай не раніше, ніж через два роки після посадки. Але іноді доводиться пересаджувати і терміново, наприклад, при підгниванні коренів від занадто рясного поливу. Пошкоджені ділянки в цьому випадку видаляють і залишають рослину з відкритим корінням приблизно на добу – для просушування.

Правила пересадки грошового дерева

1. Ґрунт для пересадки.

Кращий субстрат для грошового дерева – це суміш, призначена для сукулентів або кактусів. Але можна взяти і універсальний ґрунт, додавши туди річковий пісок виходячи із співвідношення 1:4. Добре зарекомендував себе і ґрунт для пальм.

2. Горщик для пересадки.

Коренева система товстянки поверхнева. Найкомфортніше їй буде у невисокому, але широкому посуді. Діаметр верхньої кромки повинен відповідати розміру крони рослини. Занадто широкий або, навпаки, вузький горщик може стати причиною затримки, а то й повної зупинки росту деревця.

Грошове дерево – відносно висока рослина. Тому горщик, вірніше матеріал, з якого він зроблений, повинен бути досить важким, щоб забезпечити достатню стійкість. Легкий пластиковий посуд тут не підійде.

3. Дренаж.

Перед тим як засипати ґрунт в приготований горщик, потрібно покласти на його дно шар дренажу – не менше двох сантиметрів. Без цього внизу може накопичуватися зайва волога, що викликає загнивання коренів. Таку функцію виконує керамзит, але багато квітникарів вважають корисним додати до нього кілька копійок – для залучення грошей та інших фінансових благ.

Можна зробити і більш складну дренажну систему, що складається з подрібненого вручну пінопласту, керамзиту та перліту, які укладаються на дно горщика пошарово. Але в цьому випадку доведеться підібрати горщик трохи вищий.



пересадка грошового дерева

4. Перевалка.

Грошове дерево набагато легше переносить пересадку, якщо зробити її, зберігши велику грудку землі на коренях. В ідеалі потрібно акуратно вийняти увесь вміст горщика, разом з корінням рослини, і перенести в новий, досипаючи і ущільнюючи субстрат по краях.

5. Догляд після пересадки.

Перший час краще берегти пересаджену рослину від прямого сонячного світла. Температура повітря в приміщенні повинна бути невисокою – прохолода і півтінь сприяють швидкому приживанню. Поливати можна тільки коли підсохне верхній шар ґрунту в горщику, не допускаючи зайвого зволоження. Недотримання цієї умови значно підвищує ризик захворювання коренів ослабленого пересадкою деревця.

Листя недавно пересадженої товстянки потребує особливого догляду. Незалежно від температури і вологості в приміщенні, його бажано регулярно обприскувати або протирати вологою губкою.

Якщо все зробити правильно, грошове дерево не тільки сприятливо перенесе пересадку, але може навіть зацвісти.

Джерело