Ті, хто подбав про установку теплиць на своїх ділянках, уже скоро почнуть висаджувати в ці теплі городи найрізніші культури. Але треба робити все по черзі!

ЧИСТИМО, МИЄМО – УПОРЯДКОВУЄМО ТЕПЛИЦЮ

Починати знезаражування теплиці потрібно з видалення всього зайвого в ній, тобто зі звільнення площі. Усі полички, будь-які ємкості для розсади, садовий реманент, відра та інше потрібно прибрати, щоб не заважало.

Не забудьте зняти й винести з теплиці і підпірки, якими підпирали дах, щоб теплицю не розвалив сніг. Далі все гарненько оглядаємо вже не з погляду усунення несправностей, а в плані наявності хвороб і можливого яйцеклада шкідників.

Ну, наприклад, якщо теплиця має дерев'яні елементи і вони повністю або частково за зимовий період покрилися грибком (на їхній поверхні видні чорні плями), з'явилися гниль або множинний яйцеклад шкідників, те їх бажано замінити на нові.

Далі зверніть увагу на металеві елементи теплиці: вони цілком могли покритися іржею, частково або повністю. Залишати навіть невеликі вогнища іржі не можна, вони можуть досить швидко поширитися, тому можна для їхнього усунення скористатися старими, добрими, але досить надійними і перевіреними засобами.

Якщо ж вузли конструкції і їх заміна виллється в кругленьку суму, то можна провести реставрацію – наждаковим папером, металевим шкребком або лезом ножа слід зчистити сліди гниття, грибка, видалити яйцеклад, після чого це місце обробити 3%-вим розчином марганцівки, а потім побілити сумішшю гашеного вапна і малярського клею в рівних частках.

Необхідно взяти середній за розмірами лимон, видавити з нього весь сік, у сік додати столову ложку оцту, надягти гумові рукавички, взяти ганчірочку і позбавити теплицю від іржі, протерши із зусиллям ці ділянки.

Можна ще скористатися звичайною столовою содою, розвівши пару столових ложок в 250-грамовій склянці води або абсолютно будь-якого газування, воно також очищає іржу, особливо те, що подешевше і містить багато барвників.

Після очищення від іржі всі металеві елементи потрібно спочатку ретельно покрити ґрунтом, а потім пофарбувати в будь-який колір.

При огляді каркаса теплиці зсередини бажано позбутися бруду, причому це стосується як самого каркаса, так і покриття теплиці – скла, плівки або полікарбонату.

Не забувайте при роботі в теплиці, навіть із відносно безпечними засобами, завжди надягати респіратор і гумові рукавички, а також відкривати кватирки або двері, щоб постійно надходило свіже повітря.

Після чищення і знезаражування, фахівці рекомендують провести дезінфекцію теплиці димовими шашками. Про те, які шашки вибрати і як правильно це зробити, можна прочитати в №9.



теплиця для розсади

ГОТУЄМО ҐРУНТ У ТЕПЛИЦІ

Отже, ми знезаразили теплицю, тепер настав час готувати ґрунт. Найбільш вірний спосіб – замінити ґрунт. Міняють ґрунт усі по-різному – буквально наскільки сил вистачає, знімаючи товщину від пари сантиметрів до напівметра. Далі заповнюють свіжою сумішшю з дернової землі, перегною і городнього ґрунту, заправленого 5-6 кг добре перепрілого гною на квадратний метр і нітроамофоскою (1 ст. л. на ту ж площу).

Якщо незмога або немає бажання міняти ґрунт, то обов'язково використовуйте сівозміну в теплиці. Удобрюйте землю щорічно органікою під перекопування – по 7-8 кг добре перепрілого гною на квадратний метр і по парі столових ложок на квадратний метр нітроамофоски – і перевіряйте кислотність.

Перевірити кислотність просто – достатньо розчинити жменю ґрунту в склянці з водою і помістити туди звичайний лакмусовий папірець. Якщо він почервоніє, значить, ґрунт кислий. Щоб його розкислити, потрібно під перекопування внести 250-300 г гашеного вапна або 150-200 г доломітового борошна.

Ще ґрунт можна додатково знезаразити на більшу глибину – пропарити, проливши окропом. Цей захід ефективний і в комбінації з димовою шашкою, і без неї.

Він дозволить максимально винищити всю заразу в ґрунті теплиці, але поряд зі шкідливими організмами знищить і корисні, тому через пару днів після проливання ґрунту окропом потрібно пролити ґрунт біопрепаратами, що містять корисні мікроорганізми. Перед їх внесенням бажано перекопати ґрунт на повний багнет лопати, а потім повторити перекопування.

Джерело