Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Європейський смак української освіти
Європейський смак української освіти
Як вищі навчальні заклади Рівне нщини адаптуються у європейській системі освіти та чи потрібно це самим студентам?
На шляху до змін та перевтілень. Україна поволі та все ж таки крокує до кращого, нового життя. Угода про асоціацію України з ЄС відкриває перед державою нові можливості та розвиток. Та в ту ж чергу ставить певні зобов'язання.
Влітку 2014 року було підписано Угоду про асоціацію – міжнародний договір, який дає змогу перейти від простого співробітництва з країнами-членами ЄС до політичної асоціації та економічної інтеграції. Зокрема угодою передбачені певні зміни, як в законодавчому руслі так і в інших сферах життєдіяльності. Одною із найважливіших змін – це посилення співпраці у сфері вищої освіти, а також відповідала стандартам ЄС.

У вищій освіті сторони декларують продовження співпраці в рамках Болонського процесу. Процес створення єдиного європейського освітнього простору почався ще наприкінці 70-х, але офіційною датою початку процесу є 19 червня 1999 року, коли була підписана Болонська угода. Україна підписала угоду в 2005 році.

У 2014 році Україна приєдналася до програми ЄС «Еразмус +» в якості країни-партнера. З метою розширення інформаційної присутності програми ЄС в Україні, восени 2014 року у Києві та регіонах України створена мережа програми «Еразмус+ Україна», яка надає необхідну консультативну підтримку українським заявникам для участі в конкурсах програми.

Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука
Навчання за новими європейськими стандартами намагаються втілювати і у вишах на Рівне нщині . Зокрема у Рівному серед лідерів по наслідуванні європейських стандартів та цінностей європейської освіти можна назвати Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука. У виші уже більше як десять років створений факультет європейської освіти. З того час МЕГУ вдалося налагодити співпрацю з декількома вишами Європи, а саме Університетом Прикладних наук імені Яноша Кодолані в Угорській Республіці, Краківською Академією ім. А.Ф.Моджевського, Великопольською соціально-економічною вищою школою та Вищою школою єврорегіональної економіки ім. Альчіде де Гаспері.
"Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука працює із реалізації міжнародних проектів в освітньому просторі із 2004 року. Це позитивний момент у діяльності міжнародних відносин університет у зв'язку з тим, що ми першими у західному регіоні втілили у життя проекти при якому студенти українці мають можливість отримувати європейські дипломи. Основною метою є виховання студента справді європейського рівня з новими підходами, використання нових технологій, і взагалі із мисленням новим європейським,"

Ніна Миронець
декан факультету європейської освіти МЕГУ
Навчання за європейськими програмами по всіх спеціальностях факультету проходять на базі МЕГУ. Щороку відбуваються сесії безпосередньо у європейському ВНЗ.

Ніна Миронець
декан факультету європейської освіти МЕГУ
"На сьогоднішній день ми маємо на факультеті 500 студентів. Вони їздять за кордон на заліково-екзаменаційні сесії. Їздять раз в рік, і в деяких випадках двічі,коли виходять на захист. Виконують курсові проекти, серйозні практичні завдання, мають можливість працювати у їхніх лабораторіях вдосконалюватися як фахівців. Крім навчання студенти мають можливість ознайомитися із культурою інших народів,"
Студенти факультету європейської освіти мають можливість навчатися за програмою Еразмус+. Це наймасштабніша сучасна програма академічних обмінів, яка у 2014 році поглинула такі відомі програми, як Erasmus та Erasmus Mundus, Youth in Action, Tempus та інші. Сьогодні взяти участь у ній можуть також українські студенти, науковці та організації, діяльність яких пов'язана зі сферами освіти, культури та спорту.
Основною метою програми залишається розвиток молодіжної мобільності, сприяння сталому розвитку країн-партнерів у галузі вищої освіти, робота з молоддю, становлення європейського виміру у спорті (відповідно до плану роботи ЄС щодо спорту) та розповсюдження європейських цінностей у цілому. Головним засобом досягнення цієї мети в межах програми стає надання грантів для широкого кола дій і заходів у галузі освіти, підготовки кадрів, молоді та спорту.
Усі проекти програми реалізуються в межах п'яти напрямків:
KA1 (Key Action 1) – Індивідуальна навчальна мобільність.
У межах цього напрямку здійснюється підтримка обміну студентами, викладачами та адміністративним персоналом між університетами країн-членів програми і країн-партнерів програми, зокрема України.
КА2 – Проекти співпраці (співпраця для інновацій і обміну передовим досвідом).
Цей напрямок сформувався на базі колишньої самостійної програми Tempus. Він орієнтований на розвиток співпраці навчальних установ та інших організацій із країн-членів Erasmus+ й інших країн світу (країн-сусідів ЄС, країн-кандидатів і потенційних кандидатів, країн Латинської Америки,Азії, Африки, Карибського басейну та регіону Тихого океану). Заявки на проекти цього напрямку можуть подавати навчальні заклади та організації з усього світу.
КА3 – Підтримка реформ у сфері вищої освіти.
Напрямок орієнтований на модернізацію вищої освіти, Болонський процес, розвиток і впровадження інструментів прозорості освіти, сприяння міжнародному діалогу у сфері освітньої політики.
Проекти Жана Моне.
Програма Жана Моне – теж одна з тих, що увійшли до складу Erasmus+ у 2014 році. Її мета – сприяння поширенню у світі навчальних програм, присвячених Євросоюзу та євроінтеграційній тематиці. Гранти надаються навчальним закладам та іншим організаціям, які розробляють подібні навчальні програми та проводять обміни студентами в межах цієї тематики.
Спорт.
Підтримка проектів, пов'язаних із розвитком спорту та проведенням спортивних заходів.
Завдяки багаторічним партнерським взаєминам МЕГУ студенти факультету європейської освіти отримали унікальну можливість навчатися в країнах Європейського Союзу. І брати участь в програмі Еразмус+.
"Оскільки наші студенти факультету європейської освіти є студентами європейських ВНЗ вони мають можливість брати участь у степендіальних програмах Еразмус +, яка сьогодні дуже активно працює у Європі і залучені наші студенти . Це передбачає семестрове стажування у країнах ЄС , а найбільше вони використовують програми, яка дозволяє їм проходити літню практику. Літні практики проходять у яскравих готель Європи – це Іспанія, Греція, але в основному найбільше подобається нашим студентам працювати у Туреччині. І станом на сьогоднішній день у нас підписана прекрасна угода про співпрацю між нашим університетом і рядом фірм Туреччини, які мають у своїх складових готелі і займаються туристичним бізнесом. Зрозуміло, що наші студенти там будуть проходити практику із високою зарплатою, медичною страховкою і абсолютно з усіма юридичними складовими, які дозволять студентам впродовж півроку перебувати студентам за кордоном,"

Ніна Миронець
декан факультету європейської освіти МЕГУ
Та нині завдяки плідній співпраці університету із вишами Європи, студенти із закордону мають можливість навчатися і в МЕГУ.

"Напрацьований досвід , який у нас є з 2004 року за європейським освітніми спільними програмами дає

можливість і напрацював платформу при якій уже іноземні студенти приїздять до нас як у навчальні центри. І з великою радістю отримують дипломи , які видаються нашим університетом. І такі дипломи сьогодні ви можете зустріти в Іспанії, Білорусі, Туркменістані, тобто це такий двохсторонній процес", - Ніна Миронець, декан факультету європейської освіти МЕГУ.
Національний університет "Острозька академія"
Ще один виш, який активно втілює у життя європейські стандарти освіти – Острозька академія. Вже цього року університет виграв престижний грант Еразмус + в категорії Жана Моне , завдяки якому впродовж трьох років у закладі будуть викладати курс, який пов'язаний з європейськими цінностями та ідентичностями.
Та виграти проект вдалося не просто, адже вимоги щодо відбору були складними. Наприклад, цього року, щоб отримати грант треба було набрати 87,5 балів та Острозькій академії вдалося набрати 92.
Програма імені Жана Моне є однією із освітніх програм Європейського Союзу. Її метою є підвищення знань про Європейський Союз та про принципи європейської інтеграції. Програма передбачає стимулювання
викладання навчальних курсів в рамках європейських студій, проведення досліджень, а також налагодження міжкультурного діалогу. У рамках програми Жана Моне Європейський Союз виділяє кошти університетам на започаткування викладання дисциплін, які стосуються розбудови європейської спільноти, європейського права, європейської економіки, європейської політики, історії європейської інтеграції тощо.
Цей курс має бути імплементований в навчальну програму в межах гранту має мінімум тривати три роки до 2020 і цей курс це насправді тільки частинка із проекту. Насправді це мають бути видані посібники, воркшопи для вчителів шкіл, для студентів, зробити онлайн курс , провести конференції, написати статті у фахові журнали і обладнати звичайно аудиторію , яка буде називати в честь Жана Моне. Тридцять відсотків університет надає своїх коштів решту ЄС 18 тисяч євро . Якщо університет проходить цей етап європейська комісія надсилає підтвердження, що університет належить до тих, де вивчають європейський ступінь

Віталій Лебедюк
декан факультету політико-інформаційного менеджменту Острозької академії
Всього Україна виграла 12 таких грантів. Та крім цього проекту в Острозькій академії втілюють у життя ще один грант. В межах якого студенти мають можливість не тільки поглиблено вивчати європейські цінності, а й слухати лекції провідних зарубіжних викладачів з курсу "Політологія".

Віталій Лебедюк
декан факультету політико-інформаційного менеджменту Острозької академії
Є ще другий грант, який ми виграли Вишеградський . Ми виграли проект, який передбачає імплементацію курсу, який пов'язаний із демократичних перетворень в країнах Вишеградської четвірки і в Україні ніби так порівняння, також на три роки. В межах цього гранту щороку до наших студентів приїжджають викладачі найкращого чеського університету, словацького і польського і щороку викладачі міняються
Зокрема Острозька академія плідно співпрацює з вишами Європи та втілює у життя нові проекти, які відкривають для студентів нові можливості освіти і всебічного розвитку.

Наприклад, 2 жовтня відбулася презентація стипендіальних програм та навчання в Німеччині для cтудентів факультету романо-германських мов Національного університету "Острозька академія", яку провів лектор Німецької служби академічних обмінів Андре Бьом. Також лектор ознайомив студентів з умовами оформлення та подання документів на стипендійні програми. Після ознайомлення з процедурою оформлення необхідних документів студенти складали іспит
DaF online на визначення рівня знання німецької мови. 24 жовтня в Національному університеті "Острозька академія" відбулося урочисте вручення премії Юзефа Лободовського першому проректору навчального закладу Петру Кралюку. Його перекладені польською твори "Полум'яне серце" та "Зона", що були написані ще 2009 року та ввійшли до книги "Реанімація", стали грунтом зближення двох культур: української та польської.

Премія Юзефа Лободовського заснована нещодавно, на честь видатного письменника, перекладача, який був великим прихильником України. Твори діяча були заборонені в
Радянському Союзі та Польщі часів комунізму. Дослідник присвятив чимало творів питанню українсько-польських взаємин, багато писав польською мовою про українських літературних діячів, зокрема про Тараса Шевченка, Євгена Маланюка, Лесю Українку, Павла Тичину, Максима Рильського та інших. У творчому доробку Юзефа Лободовського істотне місце посідає "Пісня про Україну", яка містить сподівання автора про порозуміння й зближення поляків та українців — навіть попри трагічні сторінки спільної історії. Премія відзначає письменників із країн Центрально-Східної Європи, твори яких стосуються політики, науки, літератури та мистецтва загалом.
"У нас є дуже багато в залежності від спеціальності звичайно домінують польську вузи, це мобільність, яку можна здійснювати завдяки Еразмус плюс, це студентську і викладацьку. Більш студентську, бо там залежить від якого університету стипендія 750 євро в місяць на цілий семестр можна їхати в один із вузів Європи. Тут у нас добре налагоджена співпраця.Найкраще міжнародна співпраця налагоджена на факультеті політико-інформаційному менеджменті і на гуманітарному . Якщо це стосуються політології, журналістики, то наші студенти їдуть на цілий семестр за кордон. У нас це є Католицький університет у Люблені, з університетом у Катовіцах, Швецький університет, США , Італія та Португалія. До речі із Португалії якраз мають приїхати дві студентки і будуть у нас навчатися," - Віталій Лебедюк,декан факультету політико-інформаційного менеджменту Острозької академії.
Національний університет водного господарства та природокористування
Ще одна активна співпраця між вишами функціонує в Національному університеті водного господарства та природокористування. Завдяки багаторічній роботі у виші мають змогу навчатися студенти із різних куточків земної кулі. Нині в університеті реалізовують грант, завдяки якому жителів Полісся України та Білорусії навчатимуть органічному виробництву ягід.
Зокрема, учасникам проекту надаватимуть рекомендації, вчитимуть розробляти бізнес плани і проекти з органічного й традиційного ягідництва, горіхівництва, рекультивації земель, організації екологічного бізнесу й туризму. А також – організовувати кластери та кооперативи.
"Мали діловий контакт в Пінську у Поліському університеті і я їх переконав працювати в напрямку органічного виробництва. Адже ринки такої продукції зростають щорічно і в Європі і в Америці. Уже в листопаді 2017 року був контракт такий був підписаний. Зараз цей проект реалізується відбулося декілька зустрічей з формування регіонального конституційно-освтінього центру . Презентація його буде 1 березня у місті Пінськ, а у Рівному 22 березня цього року. При таких зустрічах з'ясовуються питання співпраці і програм — це вирощування органічних ягід в зоні полісся України і Білорусі. Цей грант направлений тільки на навчання, а не на бізнес,"

Петро Скрипчук
професор кафедри менеджменту НУВГП
Петро Скрипчук переконаний, що проект дозволить збільшити кількість підприємців у цій сфері, підвищити інвестиційну привабливість транскордонних регіонів, а також налагодити ділові контакти у сфері ягідництва. Розрахований проект на 14 місяців.
"Грант передбачає два блоки навчання направлений на всю зону Полісся України . Це передусім фермери, безробітні, а потім студенти. Перший блок - це влітку, поїзди вісім або чотири на чотири в день такого плідного навчання і другий день виїзд на трансплантації, поля заводи переробники тощо.
Так само буде і в Білорусі. Другий такий умовний блок — це до вересня співпраця із центром зайнятості у нашій області і дзеркально у Брестській області , де будуть залучені студенти і безробітні . Ця співпраця уже відбувається, контракти такі уже відбулися. Проект полягає у навчанні для створення бізнес середовища з вирощування органічних і ягідних культур у транскордонному регіоні України і Білорусі. Основна ідея – це створення бізнес середовища контакти для спільного ведення бізнесу," - Петро Скрипчук, професор кафедри менеджменту НУВГП
Загалом Україні є куди рости і розвиватися. Принаймні виші у Рівному намагаються йти до Європейських стандартів освіти. Можливо шлях важкий і тернистий та впевненість і наполеглива праця кожного рано чи пізно дає свій результат.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: