Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Не любов, а в'язниця чи лікування
Не любов, а в'язниця чи лікування
Україна вводить в дію нові методи боротьби з домашнім насильством
Насильство у сім'ї – це не тільки коли б'ють, а й коли принижують і знущаються, зневажають, коли позбавляють можливості користуватися одягом, грошима, документами, забороняють працювати або навчатися. Домашнє насильство може бути різним – фізичним, сексуальним, психологічним, економічним. Покарати домашнього тирана жорсткіше вимагають європейські норми. Україна йде на зустріч - прийнятий новий закон про запобігання насильству стосовно жінок, який вносить зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Та чи каратимуть домашніх агресорів насправді?
"У своїй більшості цей закон ще не набув чинності, а набуде лише 11.01.2019 р.

У січні 2018 набрали лише чинності зміни до ст. 67 Кримінального кодексу. З 12 січня цього року, коли суд вирішуватиме як призначати покарання і коли судитиме чоловіка за побиття жінки, то вчинення злочину щодо другого з подружжя вважатиметься обтяжуючою обставиною.

Більш серйозні зміни, очікується, що відбудуться через рік, а які саме покаже час. Бо закон - це одне, а практика його застосування не завжди є такою на яку очікував законодавець, коли приймав закон"

Микола ГЛОТОВ
юрист
Більш позитивно налаштовані громадські активісти. Новий закон України про запобігання та протидію домашньому насильству прийшов на зміну Закону про попередження насильства у сім'ї.

Уся справа у підписані Україною у листопаді 2011 року так звану Стамбульську конвенцію - Конвенцію Ради Європи про боротьбу з насильством щодо жінок та домашнього насильства. Цей документ зобов'язує уряди країн-підписантів вжити конкретних заходів для боротьби з усіма формами насильства щодо жінок - від сексуальних домагань до побиття, від примушування до шлюбу до каліцтва жіночих геніталій та інше.

Для її ратифікації в нашій країні при Верховній Раді була створена спеціальна робоча група, яка розробила два законопроекти, що максимально адаптували міжнародні вимоги до українського законодавства. Одним з них і став закон, який Верховна Рада прийняла 6 грудня 2017 року.

Що нового у законі?
Новий закон - це реальна можливість захистити не лише жінку, дитину від домашнього насильства, каже голова правління Центру підтримки громадських ініціатив "Чайка" Лариса ГУНЬКО. Адже тепер закон містить визначення «домашнє насильство» як умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство, яке вчиняє нинішній або колишній чоловік чи інший родич, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого.

«

Яким може бути насильство в сім'ї?
Фізичне насильство
Форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.
Сексуальне насильство
Будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.
Психологічне насильство
Словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров'ю особи.
Економічне насильство
Умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

»
Сімейні розбірки тепер кримінал
Насильство є злочином, навіть якщо воно відбувається у сімейному колі
За словами Лариси Гунько, відповідальність за вчинення домашнього насильства тепер перейшла у більш серйозну кримінальну площину. Якщо доведено, що фізичне, психологічне, економічне насильство по відношенню до нинішнього або колишнього чоловіка/дружини або інших родичів - це систематичні дії, які мають наслідки, тобто призводить до психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, спільної залежності і погіршення якості життя людини, кривдник тепер отримає конкретне покарання. Воно має досить широкий спектр: від громадських робіт 150-240 годин, арешт до півроку, обмеження волі до 5 років або позбавлення волі до 2 років. Це вже серйозні засоби впливу на кривдників, каже пані Гунько.
"Я думаю, що всі зміни направлені на те, щоб відповідальність за вчинення насильства набула глобального значення, аби прийшло розуміння, що це брутальне порушення прав людини і держава не повинна стояти осторонь, толерувати насильство в сім'ї і суспільстві, - каже Лариса Гунько. - Держава має забезпечити комплексний підхід до вирішення цієї проблеми, а значить забезпечити надання якісних послуг для жертв насильства, створення центрів для постраждалих від насильства. При чому ці притулки повинні відповідати певним стандартам: не бути просто дахом для безхатченків, а центрами, в яких мають працювати конкретні спеціалісти - юристи, психологи, соціальні працівники.

Також повинне бути вирішене питання функціонування гарячої лінії. Це має бути не просто лінія, яка діє час від часу за кошти міжнародних донорів. Держава повинна виділяти кошти на доступні і якісні гарячі лінії, які будуть надавати в будь-який час доби консультації, допомогу, роз'яснювати, як діяти, аби вберегтися від насильства.

«
Куди звертатись, якщо зазнали насильства?
Облік і розгляд заяв та повідомлень про застосування домашнього насильства проводиться суб'єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству:
1
районними, районними у містах Києві і Севастополі державними адміністраціями та виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад
2
цілодобовим кол-центром з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей
3
загальними та спеціалізованими службами підтримки постраждалих осіб (центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; притулки для дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; центри соціально-психологічної допомоги; територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та ін.
4
уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України
5
судом (у випадку заяви про видачу обмежувального припису стосовно кривдника)
6
службами у справах дітей

»

Новинкою закону є й поява поняття обмежувальних заходів.

Тобто представникам національної поліції, які прибувають на виклик, надається більше повноважень, щоб оцінити ризики тієї ситуації, яка відбувається, визначити чи може вона завершитись якимось загостренням конфлікту, чи є ризик повторного вчинення насильства і т.д.

Представники поліції можуть застосувати терміновий заборонний припис. Тобто протокол, який вноситься кривднику під його підпис, де вказується міра: наприклад, залишити місце проживання постраждалої особи, заборона на вхід і перебування у місці знаходження постраждалої особи, заборона контакту з постраждалою особою.

Цей терміновий припис може виноситися терміном до 10 діб. Раніше - лише 3 години. Це, зазвичай, час на складання протоколу, запрошення агресора до відділку.

Тепер же навіть, якщо постраждала не має якихось майнових прав, тобто житло повністю належить кривднику, він на термін до 10 днів може бути обмежений у цих правах.

«
Що робити у разі отримання тілесних ушкоджень?
Установи і заклади охорони здоров'я у разі виявлення тілесних ушкоджень забезпечують в установленому порядку проведення медичного обстеження постраждалих осіб, а у разі ушкоджень сексуального характеру направляють постраждалих осіб на тестування на ВІЛ-інфекцію.

Уповноважені підрозділи органів Національної поліції, зокрема, вживають заходи для припинення домашнього насильства та надання допомоги постраждалим особам, забезпечують інформування постраждалих осіб про їхні права, заходи і соціальні послуги, якими вони можуть скористатися, винесення термінових заборонних приписів стосовно кривдників, взяття на профілактичний облік кривдників та проведення з ними профілактичної роботи в порядку, визначеному законодавством, анулювання дозволів на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів їх власникам у разі вчинення ними домашнього насильства, а також вилучення зброї та боєприпасів у порядку, визначеному законодавством.

»
Новий закон про протидію домашньому насильству захищає людей, які проживають в незареєстрованих стосунках. Раніше як суб'єкт закону виступали тільки подружжя, які живуть разом, і їхні діти. Тепер норми законодавства поширюються і на постраждалих від колишніх чоловіків чи дружин або партнерів, а також на тих людей, які є парою, але разом не проживають.
"Ці корекційні програми були і в попередньому законі, але вони довго не впроваджувались, було багато питань, які установи будуть ці програми проводити, хто буде транспортувати кривдника, хто буде відслідковувати пройшов він повністю ці програми, чи потребує повторного направлення, - продовжує Лариса Гунько. - Це саме ті поняння, які лобіювали чимало громадських організацій, і які по-праву можна вважати перемогою.
Тепер за умисне невиконання обмежувальних заходів, ухиляння від програм передбачене покарання - арешт на півроку або обмеження волі до 2 років. Тобто кривдник не матиме альтернативи проходження цієї корекційної програми, якщо вона буде призначена не просто направленням від поліції, а рішенням суду. Він повинен пройти її обов'язково, інакше доведеться робити це, але вже в умовах обмеження волі."

«
Які необхідно подати документи?
Працівником суб'єкта, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі вносяться відомості зокрема про:
особу, яка повідомила про вчинення насильства (прізвище, ім'я, по батькові; число, місяць, рік народження; місце проживання; номер контактного телефону), - за згодою;
постраждалу особу (прізвище, ім'я, по батькові; число, місяць, рік народження; стать; громадянство; місце проживання; місце навчання та/або місце роботи; номер контактного телефону) - за згодою;
кривдника (прізвище, ім'я, по батькові; число, місяць, рік народження; стать; громадянство; місце проживання; місце навчання та/або місце роботи; номер контактного телефону) та про характер відносин між кривдником і постраждалою особою;
випадок домашнього насильства, насильства за ознакою статі (дата вчинення; місце вчинення; форма домашнього насильства; вид шкоди чи страждань, завданих внаслідок насильства за ознакою статі; короткий опис);
потреби постраждалої особи.

»
Впровадження передбачених нововведень потребує чимало часу і ресурсів. Приміром, проведення тренінгів для правоохоронців та суддів, яким потрібно суттєво змінити своє ставлення до проблем, на які тривалий час просто закривали очі. А ще ж створення притулків, гарячих ліній, підбір кваліфікованих фахівців...
Саме прийняття закону - це вже величезний крок уперед, кажуть представники громадських організацій. Тепер залишилося таки довести до логічного завершення ратифікацію Стамбульської конвенції. А ще - щоб на місцях знали про кримінальну відповідальність за "повчання життю" силою. І не тільки відповідні органи, а й жителі кожної хати у віддаленому населеному пункті...
Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівне нській області

вул. Кавказька, 7, м. Рівне , 33013

(0362) 46-01- 09

Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: