Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Чому Рівне НЕ економить на енергії?
Про що мовчать керівники міста та кричать екологи
Чому Рівне НЕ економить на енергії?
Копійка гривню береже. Енергоефективність - це перший крок до економії, а також корисна витрата енергії. А саме раціональне та свідоме використання енергетичних ресурсів, доступних кожному, з метою їх дбайливого збереження для навколишнього середовища.



Утеплюючи будинки, садочки та інші установи, ми заощаджуємо зі свого гаманця чимало коштів. Рівне намагається також не пасти задніх. Завдяки муніципальній програмі сталого розвитку у місті утеплили багатоквартирні будинки, що знаходяться на балансі ОСББ, та деякі бюджетні установи.
Сергій ПІНЧУК
експерт з питань ЖКГ
Приміром, у Рівному вже декілька років як запровадили спеціальний енергомоніторинг, завдяки якому можна відслідковувати споживання енергоресурсів кожної бюджетної установи. Тобто щодня в один і той самий час знімають показники витраченої енергії на тій чи іншій установі. Це хороша база для того, щоб зрозуміти, у якій будівлі і яким чином використовуються енергоресурси, аби в подальшому впливати на зменшення енергоспоживання. Однак ефективно застосовувати систему так і не вдалося, переконаний експерт з питань ЖКГ Сергій Пінчук.
У 2012 році Рівне підписало загальноєвропейську ініціативу "Угода мерів", взявши на себе зобов'язання до 2020 року зменшити споживання енергоносіїв на 20%, порівняно з базовим – 2010 роком.

Також у рамках виконання "Угоди мерів" щорічно проводяться Дні сталої енергії.

До відома:
Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов'язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди вуглекислого газу щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.



Міста, які підписали "Угоду мерів", різняться за розмірами – від маленьких сіл до великих метрополітальних територій. Всі вони зобов'язалися розробити Плани дій зі сталого енергетичного розвитку. Впровадження такого Плану (ПДСЕР) потребуватиме, безумовно, найтривалішого часу, зусиль та фінансів.

Екоактивісти, зокрема експерт Екоклубу із енергоефективності Дмитро Сакалюк, переконані: наявність такого документу у Рівному - це великий крок вперед, адже тепер можна відслідкувати розміри викидів парникових газів, їхні джерела та тенденції. Втім цілі, поставлені міською владою у цьому плані, занадто слабкі та амбітні.

Тобто, на думку екологів, підвищити енергоефективність усіх будівель на 30 % економії дозволить зменшити витрати громадян та залучити у місто інвесторів. А для цього потрібно приділити більше уваги до енергетичного плану Рівного, розробка якого і є одним із основних пунктів Угоди мерів.
"У нас нічого не змінилося, ми стали інакше рахувати, але це не означає, що ми серйозно просунулися в напрямку енергозбереження, ми скільки витрачали енергії, стільки і витрачаємо. Ми просто списуємо менше. І в цьому є найбільша проблема"
Сергій ПІНЧУК
експерт з питань ЖКГ
Окрім заощадження енергії, можна очікувати й інших результатів від заходів, до яких вдаються підписанти: надання екологічно чистих і фінансово доступних енергетичних послуг, створення постійних робочих місць, підвищення фінансової та соціальної стабільності, підвищення економічної конкурентоспроможності за рахунок розвитку бізнесу й інновацій. Саме на останньому і наголошують екологи: заохочення інвестора для енергозберігаючих заходів.
"У нас бюджету ніколи не вистачить, щоб за 15 років зробити супер, енергоефективність. Треба шалені кошти. Тобто ми маємо забезпечити цим документом, показувати інвестору, куди ж ми будемо рухатися і куди він може приходити, з чим рухатися"
Дмитро Сакалюк
експерт Екоклубу із енергоефективності
Дмитро САКАЛЮК
експерт Екоклубу із енергоефективності
Показовим прикладом із впровадження енергоефективності є місто Житомир. Кількість грошей, інвестицій, які вони залучили для впровадження заходів з енергоефективності, - 75 мільйонів євро.
Що ж до Рівного - експерти бажають кращого. Енергетичний план міста має вести до зменшення витрат енергії.

Природоохоронці переконані, податки із місцевих бюджетів мають витрачатися не абияк, а на залучення стороннього фінансування на заходи з енергозбереження у бюджетних закладах.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: