Сучасні квартири зазвичай не призначені для класичного зимового саду. Але як же хочеться взимку бути ближче до зеленої природи! Свіжі квіти, овочі або просто трохи зелені мають дивну здатність впливати на самопочуття і настрій людей.

У квартирі зимовий сад - це штучно створений куточок природи, свого роду пейзаж в інтер'єрі, що займає частину житлової зони. Зелені насадження в невеликому просторі завжди є частиною декорування простору. Під них зазвичай виділяють невеличкий куточок, наповнений різними колекціями рослин в контейнерах. Це може бути балкон, фіто-куточок і просто підвіконня, на якому розміщені горщики з мальовничими кольорами.

Вибір місця

Для зеленого простору ідеально підійде еркер, французьке вікно, лоджія, поєднана з кімнатою, просто вільний куточок у вітальні або на кухні. При цьому жодне приміщення, в якому розміщується зимовий сад, автономним вже не є. Створюється нове планування у вигляді перетікаючого простору, коли житловий обсяг і зона зелених насаджень проникають одна в одну. Головна умова - велика кількість сонячного світла, особливо актуального в зимовий сутінковий час. Краще, якщо вікна виходять на південну або західну сторону, тому що північного світла взимку вкрай мало для росту рослин.



pic

Фрагмент кімнати

Під зимовий сад краще відвести цілу кімнату, закриту веранду або утеплену лоджію. Однак нечасто в невеликій квартирі виходить виділити окремий простір. Багатьом вдається озеленити куточок кімнати, оживити інтер'єр. У таких кімнатах, як кухня, їдальня, вітальня або кабінет зимовий сад стає продовженням простору і функціонально задіяний в загальному сценарії приміщення. Наприклад, на кухні в зеленому куточку встановлюють обідній стіл, у вітальні або кабінеті доречні м'які крісла для гармонійного спілкування серед рослин.

Еркер, лоджія і балкон

Якщо утеплити балкон або лоджію і відкрити їх в кімнату, то додаткові простори розширять приміщення і впустять в нього більше світла. Влаштовувати в таких зонах зелений оазис одне задоволення - начебто поєднаний простір і в той же час кожне функціонально відокремлене від іншого. Оформлення зеленої зони може бути різним, але часто підлогу обробляють керамзитом, який не постраждає від води. А завдяки еркерам квартира набуває нестандартне планування, зелений сад в якій стане цікавим дизайнерським рішенням.



pic Горщики на підвіконні

Квітник на підвіконні - звичайна справа в багатьох квартирах. Коли горщики займають все підвіконня, у квітникарів виникає проблема вільного місця, адже як же відмовитися від нових кактусів або фіалок? Вихід може бути знайдений в різних полицях, підставках і підвісних конструкціях на стрічках, на яких зимують квіти. Альтернативою можуть стати настінні кашпо на бічних укосах і решітки, влаштовані зверху на горщиках з великими поодинокими рослинами, на які встановлюють маленькі горщики. Кучеряві рослини доречно розміщувати на стінах, під стелею і навіть на підлозі. На висоті встановлюють кронштейни для контейнерів, а внизу спеціальні підставки.



pic

Пряні трави

Свіжі прянощі взимку на власному підвіконні викликають теплі почуття і відчуття ідеального будинку, в якому є місце навіть маленькому городику. Зазвичай його вирощують на кухнях, де вологе повітря важливе для зростання прянощів. Трави успішно будуть рости в горщиках за умови правильного догляду за ними. Практично всі смачні рослини для кухонних страв люблять сонце, адже основу їх складають італійські пряні трави.

pic Поради садівникам:

- Для приготування грунтової суміші потрібно брати кілька видів пухкої землі: дернову, листову, перегнійну і торф'яну. Для молодих трав має бути більше легкої листової землі, а для старших рослин в складі повинна переважати дернова.

- Пересадка городніх пряних трав разом з корінням загрожує різними захворюваннями для тих рослин, які виросли в кімнаті. Пересаджуючи, слід добре вимити коріння спеціальним засобом.

- Для кращого харчування і водопоглинання трави горщик потрібно вибрати на кілька сантиметрів ширше, ніж кореневий пучок рослини.

- Слід закласти на дно горщика хороший дренаж у вигляді камінчиків, гравію або керамзиту. Грунт краще купити в магазині і розбавити його компостом. Брати землю з городу не рекомендується.

- Пряні трави люблять сонячне світло. Але якщо стебла витягуються догори, значить, їм не вистачає світла. Взимку можна використовувати фітолампи. Прийнятна температура повітря для будь-яких рослин 15-20 градусів - звичайне теплове середовище на балконі або лоджії.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Фотошпалери в інтер'єрі: простий спосіб розширити простір [ФОТО]

Як приховати нерівності на стінах: 8 цікавих рішень