Смачних пісних страв набагато більше, ніж видається на перший погляд. Це і салати, і супи, і каші, і навіть пироги.

Рисовий пудинг.

Для приготування знадобиться наступний набір продуктів: круглий рис, (1,5 склянки), вода (3 склянки), яблука (300 г), родзинки (50 г), лимонний сік (1 ст.л.), кориця (щіпка), цукор (5 ст.л.).

Рис необхідно ретельно промити і відкинути на друшляк. Закип’ятити воду, посолити і всипати рис. Довести воду на сильному вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і варити кашу до напівготовності близько 10 хвилин. Яблука очистити від шкірки і серцевини і дрібно нарізати. Збризнути лимонним соком. Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин, злити воду. Скласти яблука і родзинки у миску, додати корицю, перемішати.

Розігріти духовку до 150°С. Викласти у форму (а краще у казан з кришкою) половину підготовленого рису. На нього покласти начинку з яблук і родзинок, посипати цукром. Викласти рис, що залишився, розрівняти поверхню. Накрити кришкою і запікати 15-20 хвилин, зняти кришку і залишити кашу ще на 5 хвилин.

Салат з буряком і грецькими горіхами.

Інгредієнти: 2 буряки, жменя грецьких горіхів, 75-100 г чорносливу, рослинна олія, сіль, чорний мелений перець

Буряк необхідно відварити, остудити, натерти на середній терці. Чорнослив і горіхи дрібно нарізати(або подрібнити у м’ясорубці), перемішати з буряком, приправити сіллю, перцем, маслом.

Салат з картоплею, грибами і капустою

Інгредієнти: 6 середніх картоплин, 250 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 150 г квашеної капусти, 2 ст. л. оливкового масла, 1 ст. л. бальзамного оцту, 0,5 ч.л. цукру.

Картоплю і гриби відварити, нарізати дрібними скибочками. Додати квашену капусту і нарізану півкільцями цибулю. Заправити сумішшю бальзамного оцту, цукру і оливкового масла.

Арабський салат

Інгредієнти: 100 г зеленої сочевиці, 1 крупний маринований болгарський перець, половина червоної цибулини, 1 ст. л. оцту, 3 ст.л. рослинної олії, кілька гілочок кінзи, лавровий листок, щіпка чебрецю, сіль.

Сочевицю замочити на кілька годин, воду злити, промити, залити свіжою водою, в яку додати лавровий листок, чебрець, сіль і цибулю і зварити до готовності на слабкому вогні.

Перець нарізати тонкими смужками. Сочевицю заправити половиною масла і оцтом, остудити, потім з’єднати з перцем і подрібненою зеленню, посолити за смаком, приправити другою половиною масла.

Ще одна смачна страва – запіканка з капусти.

Інгредієнти: 1 качан капусти (500 г), 1 кг картоплі, 250 г грибів, 100 г соняшникової або оливкової олії, 2-3 ст. л. борошна, мелений червоний перець, лимонна кислота, 1 цибулина, 2 зубчика часнику.

У підсоленій воді відварити картоплю до напівготовності. Гриби обсмажити з цибулею і загасити у невеликій кількості масла, з додаванням води. Капусту крупно порубати і ошпарити окропом.

Для соусу: обсмажити борошно, додати сік від грибів, лимонну кислоту, червоний мелений перець, сіль, сушену петрушку і кріп, довести соус до кипіння. У глибоку пательню викласти половину капусти, картоплю, гриби, іншу половину, яка залишилася зверху залити отриманим соусом і поставити у духовку. Запікати при середній температурі до готовності (20-30 хвилин), за 5 хвилин до готовності часник розрізати навпіл і помістити в середину запіканки.

Для других страв згодяться пісні гречані котлети з грибами.

Інгредієнти: 1 склянка гречаної крупи, 200-300 грамів грибів (шампіньйони), 1 цибулина, 1 морква, 100 грамів житнього хліба, часник, зелень, сіль, спеції для м’ясного фаршу.

Приготування: Варену гречку остудити. Гриби обсмажити на рослинній олії з цибулею і морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна в блендері). Зробити з гречаного фаршу котлети і обваляти їх у сухарях для панірування. Обсмажити на рослинній олії.

М’ясна лазанья - досить калорійна страва, але під час посту можна приготувати полегшений вегетаріанський варіант з овочів з гострим горіховим соусом. Для приготування знадобляться: баклажани, 150 г, цукіні 150 г, морква варена, 100 г, помідори 200 г, пісний майонез 70 г, фундук 20 г, пісна лазанья 30 г, часник, сіль, перець.

Готувати таким чином. Нарізати скибочками моркву, цукіні і баклажан. Помідор нарізаємо кружальцями. Баклажан посолити і залишити на 20-30 хвилин. Потім сіль змити, баклажан висушити і обсмажити з двох сторін до готовності у розігрітій рослинній олії. Так само обсмажуємо і цукіні.

Приготування соусу. У комбайні подрібнити фундук і змішати його з пісним майонезом і подрібненим часником. Соус добре перемішати. Потім відварити лазанью до готовності у підсоленій воді.

Не варто відмовлятися у піст і від солодкого. Тим паче, що існує маса варіантів смачної солодкої випічки спеціально для тих, кому хочеться щось випекти, забувши про яйця і вершкове масло. Один з варіантів - пісні яблучні кекси з курагою.

Інгредієнти: борошно (200 г), цукор (100-150 г), розпушувач (1,5 ч.л.), кориця (1 ч.л.), рослинна олія (4 ст.л.), яблучне пюре (250 г), курага (жменя).

Курагу дрібно порізати. Борошно, цукор, розпушувач, корицю і курагу змішати у великій мисці. Яблучне пюре змішати з рослинною олією. З’єднати яблучне пюре і масло з сухими інгредієнтами. Змастити форми рослинною олією і наповнити їх тістом. Пекти при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною паличкою. Остудити у духовці, посипати кекси цукровою пудрою.

Аби приготувати пюре, потрібно запекти яблука у духовці (видаливши серцевину), потім подрібнити, додавши трохи води. Шкірку викинути. Або взяти готове яблучне пюре для дитячого харчування.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великий піст 2018: як його дотримуватися та які страви їсти

Забобони: Чи можна показувати дитину до 40 днів або хрестин