Більшість людей не можуть що-небудь згадати, тому що у вирішальний момент часу вони не прийняли рішення зберегти це в пам'яті. Постановка мети читання безпосередньо перед самим читанням повинна стати звичкою. Мета читання дозволяє пропускати ті місця і глави, які їй не відповідають, і зосереджуватися на тому, що дійсно важливо.

Експеримент

Для одного наукового дослідження були утворені дві групи. Обом групам був виданий для читання об'ємний текст. Учасникам оголосили, що потім вони будуть перевіряти за змістом тексту. Одній групі сказали, що в тесті будуть питання по всьому тексту, другій групі — що тест стосується певної основної теми. Насправді запитальник був по всьому змісту тексту. Передбачалося, що група, яка повинна була звертати увагу на зміст тесту цілком, в кращому положенні. Однак, учасники другої групи в тесті проявили себе значно краще. Завдяки концентрації на певній темі, вони читали текст активніше, щоб відшукати в ньому ці місця.

Навіть якщо ви вважаєте, що вам необхідно знати весь зміст книги, ви повинні підходити до неї з цілеспрямованими питаннями:

• Для чого я читаю цю книгу?

• Наскільки ця книга значима і важлива для мене?

• Яку інформацію я хочу взяти з цієї книги?

• У якій області я хочу використовувати отримане знання?

Зробіть попередній перегляд книги

Попереднє знайомство з матеріалом допоможе виділити найбільш важливі моменти. Пробіжіть очима по всій книзі за 2-3 хвилини. Вам буде набагато простіше скласти з фрагментів інформації повну картину, що веде до більш глибокого розуміння. Звертайте увагу на зміст, заголовки, слова і фрази, виділені курсивом і жирним шрифтом, резюме, їх наводять у кінці глав, і все інше, що привертає увагу. Попередній перегляд тексту сприяє кращому розумінню і запам'ятовуванню прочитаного.

На етапі попереднього перегляду можна зрозуміти, досягнете ви своєї мети чи ні, читаючи цю книгу. Після перегляду ваша мета може бути скоригована:

• ви зрозумієте, що книга вам не підходить, і не станете її читати;

• ви зрозумієте, що для вашої мети вам підходять лише деякі глави, і прочитаєте тільки їх;

• ви зрозумієте, що ця книга — те, що вам потрібно.

Скажіть «ні» відволікаючим факторам, або метод скафандра

Якщо вам потрібно зосередитися, усуньте всі зовнішні подразники. Вимкніть телевізор, інтернет, телефон. У прямому сенсі — вимкніть їх і нехай весь світ почекає, поки ви зайняті важливою для себе справою.

Метод скафандра, як показує практика, є універсальним: практично всі, хто його використовував, привчаються відволікатися від зовнішніх шумів і можуть похвалитися тим, що їм вдалося не тільки книжки купити, але й запам'ятати, про що в них було написано. Суть методу полягає в наступному: піймавши себе на тому, що мимоволі починаєте прислухатися до зовнішнього подразника, ви ніби надягаєте на голову прозорий та легкий скафандр; уявляєте собі чутний шум у вигляді тенісних кульок, що летять від джерел шуму, абстрагуєтесь від цих джерел.