Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Blank page
Культурна Європа в Україні
чи
Українсько-європейська культура
Культурні ініціативи України в рамках європейських програм та співпраці
На шляху до змін. Україна поволі та все ж таки крокує до Європи. Один із перших важливих кроків, який зробила наша держава - це безвізовий режим, який відкриває для українців нові можливості. Попереду, ще роки наполегливої праці та вперте бажання стати справжнім європейцем. Ковток свіжого повітря для України та поштовх до нових відкриттів є угода про асоціацію з ЄС, яка забезпечує спільне підтримання тісних і тривалих відносин на основі спільних цінностей та підтримки основних реформ. Зокрема, відновлення і зростання економіки, здійснення державного управління і галузевого співробітництва у більш ніж 30 сферах, таких як енергетика, транспорт, захист навколишнього середовища, співпраця у сфері промисловості та малого і середнього бізнесу, соціальний розвиток і захист, рівноправ'я, захист прав споживачів, освіта, навчання і молодіжна політика, а також культурне співробітництво.
Шлях до Європи лежить через культуру у широку розумінні цього слова. Не тільки як мистецтво, релігія, а культуру життя, виробництва, праці побуту, культура повинна вивести до Європи.
Володимир ЛИЧКОВАХ, професор, доктор філософських наук (м. Київ)
З липня 2015 року в Україні діє програма Європейського Союзу та Східного партнерства "Культура і креативність", яка також реалізовується в Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові. На все про все виділили більше 4 млн євро.
Одне із завдань програми - це допомогти Україні увійти в європейський простір, а також вибудувати систему ефективного взаємообміну культурними ініціативами.

Програмою заплановані різні майстер-класи, тренінги, навчальні тури й інше.
Ірина ЗІНЬКІВ
професор, доктор мистецтвознавства (м. Львів)
Участь нашої держави у культурних програмах Європейського Союзу розширює можливості співпраці України з країнами ЄС .



Це дозволяє у майбутньому наблизити українське законодавство у сфері культури до європейських стандартів зростанню інвестицій у секторі культури. Нині уже помітне зростання громадських ініціатив та збільшення кількості інноваційних культурних проектів. Важливу роль у цьому процесі відіграють запроваджені міжнародними організаціями, програми, що мають на меті підвищити рівень демократії та розвинути місцеве самоврядування.


Отже, Європейська інтеграція у сфері культури є закономірним процесом, який зумовлений не лише європейським вибором держави, а й відкритістю нашого суспільства до міжкультурного діалогу.
Культура повинна бути в серці, душі, кожної людини - і це буде нормальна європейська людина
Сьогодні культурна політика набуває нового значення та вимагає нових підходів і переоцінки її ролі для розвитку Української держави.

Зокрема, у Договорі про ЄС наголошується на важливості заохочення держав-членів до співпраці у різних секторах культури як в середині ЄС, так і з третіми країнами (до яких відносяться усі країни, які не є державами-членами або кандидатами на вступ) та міжнародними організаціями, зокрема з Радою Європи.
"Ще у часи існування Київської Русі, за Володимира Великого, за Ярослава Мудрого наша держава була однією із найсильніших у Європі доказ тому, що доньки Ярослава Мудрого виходили за багатьох королів Європи і княгиня Анна, яка згодом стала королевою Франції і здійснювали культурний вплив на всю Європу зокрема на Францію," -
Володимир ЛИЧКОВАХ,
професор, доктор філософських наук
(м. Київ)
Важливе значення для гарантування культурних можливостей має Хартія основоположних прав Європейського Союзу, дотримання принципів і свобод якої є обов'язковими для Союзу згідно з Договором про ЄС. Так, Хартія визначає, що мистецтво та наукові дослідження не можуть обмежуватись, а ЄС має поважати культуру, релігії та мовне різноманіття.

Тому в України є всі шанси стати на шлях розвитку європейської культури та ділитися своїми цінностями.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: