Завтра, 17 листопада, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї запрацює документальна виставка з нагоди 100-річчя проголошення Української Народної Республіки

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Виставка присвячена діячам УНР, які мешкали на Рівне нщині у 20-30-х роках ХХ століття.

Відкриття виставки відбудеться о 12 год. у Рівне нському обласному краєзнавчому музеї (зал №11, 2-поверх).

Зокрема, представлять документи Держархіву області та краєзнавчого музею, що висвітлюють життя і діяльність низки учасників Української революції 1917-1921 рр.

Державні службовці та військові брали активну участь у діяльності українських громадських організацій і політичних партій на території Волинського воєводства, у складі якого перебувала сучасна Рівне нська область. У листопаді 1920 р. вони були інтерновані на території Польщі, а згодом отримали польське громадянство, однак залишалися вірними своїм переконанням. Після встановлення на теренах Західної України радянської влади, протягом 1939-1941 рр., більшість із них cтали жертвами політичних репресій.

Також експонуються копії сторінок із кримінальних справ, заведених співробітниками НКВС: протоколи допитів, звинувачувальні висновки, вироки. А ще копії документів Рівне нського повітового староства, що здійснювало нагляд за суспільно-політичним становищем на своїй території.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.