Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Blank page
Європейська "вудка" для Рівне нщини
Співпраця з Євросоюзом: які можливості для жителів області відкривають міжнародні програми
Жити по-європейськи.
Вже декілька років поспіль Україна долучається до проектів ЄС. Завдяки ним, держслужбовці черпають досвід провідних іноземних експертів, а малий та середній бізнес стрімко розвивається.
Однак, Рівне нщина від таких іноземних новацій дещо відстає.
Рівне нщина не готова до повноцінного використання співпраці з Євросоюзом. Адже з 1991 року ми не брали участі у жодній з програм сусідства.
Олександр Муран
начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції РОДА
ТОП-пріоритети
Та не все аж так погано. Поступово Рівне нщина наближається до Європи не лише на словах, а й на практиці. Зокрема, у співпраці. Щоправда і тут не обходиться без пріоритетних напрямків.
Представники ЄС готові робити акценти у допомозі розвитку місцевого самоврядування, децентралізації, підтримки бізнесу, туристичної галузі та ініціатив молодого покоління.
На Рівне нщині ж раді розвитку у будь-якій сфері. Та чітко усвідомлюють, що змінити все і відразу не вдасться, тому визначають ділянки, робота над якими на місці дозволить побачити реальні результати.
56% українців хочуть виїхати за кордон. Такі невтішні результати соціологічного опитування. Причини такого "небажання жити в країні" різні. Серед них: політичні, економічні та соціальні чинники. Не втікати на багатші села, а змінити свою країну на краще радять іноземці. Представники Європейського союзу вже з 2010 року пропонують свою "руку допомоги". Залучають українців до міжнародних програм, які дають можливість покращити вітчизняну промисловість, інфраструктуру та інше.
Олександр Муран
начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції РОДА
Хочемо допомогти вам побудувати такі самі умови, як в країнах Європи. Щоб люди з України не їздили на заробітки за кордон, щоб мали робочі місця
Давід Стулік
прес-аташе Представництва Європейського Союзу в Україні
Повільно, без ентузіазму Рівне нщина таки почала долучатися до проектів Євросоюзу. Завдяки ним в області підвищили енергоефективність навчальних закладів, закупили шкільні автобуси та інше.
У Рівному в рамках ініціативи Представництва ЄС "Будуймо Європу в Україні" презентували проекти та можливості співпраці з ЄС.
Успіх
То чи є вже реальні проекти співпраці?
В області вже працюють реальні проекти у співпраці з ЄС. Щоправда результат від них не варто очікувати скоро.
Рівне нщина цікава іноземним інвесторам. У першу чергу мова йде про молодь, яка зможе у подальшому розвивати й Україну, й Європу.
Один з найбільших проектів Європейського союзу, який успішно діє в Україні - U-LEAD. На його реалізацію виділили 97 мільйонів євро. Основна мета - підтримка процесу децентралізації. Щоправда й самим громадам необхідно долучитися не лише ідейно, а й фінансово. Адже проекти реалізуються за умови співфінансування.
Руслан Сивий
директор Центру розвитку місцевого самоврядування у м. Рівне
На втілення концепції програми «U-LEAD з Європою» на наступні роки передбачено суму у 102 мільйони євро. Ця програма відкриває можливості розширення прав та ефективності місцевого самоврядування. Окрім технічної допомоги досить успішно працюють грантові та кредитні програми ЄС.
Не залишає поза увагою Європа енергоефективні технології нашого регіону. Адже на Фонд енергоефективності України ЄС планує виділити
100 мільйонів євро.
Питання енергоефективності для Рівне нщини актуальне. Бо ж не лише допомагає йти у ногу з часом, а й економить кошти. Бо ж, запроваджуючи новітні технології, на місцях зменшують витрати та отримують більше комфорту. Досі на подібні цілі використовували здебільшого кошти субвенцій з районного, обласного чи державного бюджету. Тепер же, як наслідок реформи децентралізації, кожна громада сама шукає можливості. Європейські програми у цьому допомагають.
Давід Стулік
прес-аташе Представництва Європейського Союзу в Україні
Представники ЄС кажуть, готові допомагати розвивати сільське господарство та промисловість в Україні. Наблизити їх до європейських стандартів. Головне, зазначають, мати бажання та долучатися до міжнародних проектів. Європейські експерти наголошують: Україна повинна навчитися дбати про свій стратегічний розвиток у всіх сферах самостійно. Бо Європа може лише допомагати і стимулювати, а не виконувати всю роботу замість нас.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: