Ця відома здавна рослина має й інші назви – аругула, індау, ерука, рокет, гусеничник. У кожній країні може бути своя назва руколи, але вона обов'язково присутня в найвідоміших і популярних ресторанах і кафе. Кухарі французької, італійської та турецької кухні вважають цю салатну рослину найсильнішим афродизіаком, і це є ще однією причиною використовувати її у своєму кулінарному мистецтві.

ВИРОЩУВАННЯ РУКОЛИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Тому що рукола належить до капустяних рослин, то її головним шкідником є хрестоцвітна блішка, через яку на відкритих грядках зелень виростити неможливо. Та й інші шкідливі комахи не ладь поласувати цією зеленою травичкою у великих кількостях і з великою швидкістю. З цієї причини садівники не ризикують вирощувати руколу на присадибних ділянках, а от на підвіконні це можна зробити набагато простіше й ефективніше. Для вирощування буде потрібно насінний матеріал, який можна придбати в спеціалізованих магазинах, і трохи терпіння та наполегливості.

ВИБІР ПОСАДКОВОЇ ЄМКОСТІ

Насіння рекомендується висаджувати в неглибокі контейнери, квіткові горщики або ящики з пластику або дерева. Для зручності потрібно вибирати розмір ємкості, яка добре поміститься на підвіконні.

ҐРУНТ

За рівнем кислотності ґрунтова суміш має бути слабокислою або нейтральною. Для руколи підійдуть покупні ґрунтові суміші, які призначені для вирощування розсади або для кімнатних квітів, а також лісові ґрунти. А от городню землю брати не рекомендується через ризик занести грибкове або інфекційне захворювання.

Якщо є можливість, то можна приготувати таку суміш самостійно. Потрібно взяти одну частину чистого піску й по дві частини перегною і дернової землі.

ОСВІТЛЕННЯ

Світлолюбні рослини не варто вирощувати в період короткого світлового дня, тому що через нестачу світла вони почнуть сильно витягатися. Оптимальний час для посадки - початок весни.

СПОСОБИ ПОСАДКИ НАСІННЯ

Досвідчені городники радять висівати насіння по поверхні ущільненого вологого ґрунту (без заглиблення). Посадковий матеріал можна розкидати хаотично або рядами. Зверху насіння потрібно присипати тонким шаром ґрунтової суміші і ще трохи ущільнити за допомогою дерев'яної лопатки. Потім ємкість з насінням накривають щільною прозорою плівкою і переносять у темне приміщення до появи сходів. Це відбудеться приблизно через 5-7 днів після посадки, після чого плівку необхідно прибрати, а посадкові контейнери перенести на підвіконня з гарним освітленням.

ПОЛИВ

Полив проводиться 3-4 рази на тиждень. Для збереження постійної вологості в ґрунті рекомендується створити для рослин парникові умови. Невелику тепличку можна спорудити над насадженнями за допомогою компактного каркаса.

ПРОРІДЖУВАННЯ

Приблизно через 7-10 днів після появи сіянців проводиться перше проріджування. Видалити потрібно слабкі рослини. Їх можна вже використовувати в їжу. Від густоти посадок залежить якість кожного стебла руколи.

ЗБІР УРОЖАЮ

Урожай можна збирати 2-3 рази, якщо кожна обрізка буде «щадною». Перший повноцінний урожай дозріє вже через місяць після появи перших сходів.

Джерело