Пенсійна реформа в Україні успішно стартувала. Вже до 25 жовтня більше 9 мільйонів пенсіонерів мають отримати підвищені пенсії.

Нові правила нарахування і індексації пенсій відповідатимуть розвитку економіки і зростанню зарплатю



pic Надалі пенсії будуть індексуватися автоматично в залежності від інфляції і зростання заробітної плати. Пенсійна реформа впроваджена, аби відновити соціальну справедливість для мільйонів українців.



pic Без ухвалення пенсійної реформи провести перерахунок пенсій було неможливо.

До реформи проводити індексації пенсій в залежності від зростання цін уряд не міг власним рішенням. Адже не було фінансового ресурсу. Пенсійна ж реформа передбачає забезпечення підвищення виплат не тільки в 2017 році, а і у майбутньому. Цього року дотація з Державного бюджету Пенсійному фонду становить 141,3 мільярда гривень. Це майже половина від суми, необхідної для виплати усіх пенсій в держав. Реформа дозволить поступово зменшувати, а за 7-10 років остаточно ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду

Нові правила індексації пенсій вигідніші, ніж ті, що існували до проведення пенсійної реформи

pic Уряд запропонував нові правила перерахунку пенсій, які більш ефективно захищають пенсійні виплати від зростання цін і підтягують розміри пенсій до зростаючих зарплат.

За нових правил індексації пенсій зростатимуть швидше.

Раніше індексація враховувала 100% інфляції та пенсії індексувалися лише для непрацюючих пенсіонерів. Індексації підлягала частка пенсії в розмірі прожиткового мінімуму.

За новим законом при індексації буде враховуватися 50% інфляції і 50% росту середньої зарплати по країні за останні три роки. Індексуватиметься вся сума, яку отримує пенсіонер. Тому пенсії зростатимуть всім та швидшими темпами.



pic Зниження коефіцієнту, за яким обраховується стаж, з 1,35 до 1 не погіршить умови обрахунку пенсій для тих, хто виходитиме на пенсію з наступного року.

Підвищувальний коефіцієнт врахування страхового стажу скасовується, натомість зростає база нарахування – середня заробітна плата. В цьому році при розрахунку пенсій використовується показник 3764,4 грн, у наступному – 5266,76 грн та зростатиме надалі. За новими правилами пенсії будуть перераховуватись автоматично в залежності від зростання заробітної плати і інфляції.



pic Навіть за однакової величини стажу розмір перерахованих пенсій не може бути однаковим, як і суми доплат З жовтня перераховані (осучаснені) пенсії отримали всі, кому пенсія нараховувалася за Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Перерахунок проводився за абсолютно прозорою і зрозумілою формулою, яка враховує не тільки розмір стажу, але й розмір заробітної плати, який отримувала людина. Тому навіть за однакової кількості трудового стажу розмір підвищення є різним.

З жовтня також зросла мінімальна пенсія (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність). У зв’язку з цим були перераховані інші виплати, при обчисленні яких враховується показник прожиткового мінімуму.



pic За матеріалами Рівне нської ОДА.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv