Зарядити телефон у центрі міста, на автовокзалі або у парку. Зловити вільний wi-fi на зупинці, покататися у велочаші лише у суху погоду та проїхатись велосипедом на тротуарах міста. Це Рівне, крихітки. Тут по-іншому не буває.

Недаремно за соціологічними опитуваннями групи «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI) в лютому 2017 року Рівне ввійшло в десятку міст України, де найкраще жити.

Аби “просунути” Рівне на перші місця у різних сферах, місцева влада щоразу намагається переплюнути свою попередню покупку чи облаштування. Але от наскільки вони корисні та потрібні думають не в першу чергу.

«Це не новинка, а те, що має бути»



pic

У Рівному про велодоріжки говорять вже давно і багато. Рівняни подавали петиції, писали у соцмережах, архітектори зголошувалися допомогти у проектуванні. Однак, це залишається лише балачками. Проте у Рівному все ж є одна велодоріжка, ще й спроектована дітьми. Вона знаходиться у пару “Хімік”. Отож, якщо Вам дуже закортить покататися на велосипеді сміло вирушайте у парк. Хоча не факт, що Ви кудись доїдете.

За словами урбаніста Андрія Шевчука, якщо у місті зробити велодоріжки, то 5% людей будуть користуватися двоколісним.



pic

“У більшості вулиць Рівного можна влаштувати велодоріжки. В інших вуличках міста можна зробити таким чином розмітку, щоб я мав можливість кудись повернути чи проїхати прямо по проїжджій частині. Як нам пропонували – давайте ми вам десь намалюємо. Я кажу ні, потрібно забрати частину газону чи частину тротуару чи проїжджої частини”, - зауважує Шевчук.

Він також зазначає що це зменшить проблему із паркуванням, у місті також зменшиться кількість заторів та не буде надмірних викидів.

Думку Андрія Шевчука поділяє і урбаністка Вікторія Серветник.

«Про велодоріжки говорили вже багато. Це не новинка, це те, що має обов’язково бути», - каже вона.

«Яма для води»

Ще одна громадська ініціатива, яка спрямована на людей, які мають скейт чи велосипед - це велочаша. Цей проект реалізував архітектор Дмитро Котляров. Однак, після першої зливи її затопило.



pic

Проектувальники пропонували хороший варіант відведення води. Як зазначає Андрій Шевчук, між цією пропозицією та реалізованим варіантом різниця у 300 тисяч гривень. Однак на той момент коштів, аби зробити ідеальне водовідведення не мали. Тому і виходили з того, що було.

Зупинка з рослинами

Цікава ініціатива, яку подали на Спільнокошт це “екологічна зупинка” на Центральній вулиці міста. Концепція зупинки полягала в тому, що на її даху буде висаджено рослини та встановлено сонячну панель, від якої можна було б заряджати телефон чи планшет.



pic

Такий навіс запропонували встановити в районі пивзаводу біля Райдержадміністрації. «Зелена зупинка» мала б стати однією з найцікавіших родзинок Рівного. Окрім цього, проект отримав схвальні відгуки у соціальних мережах, а активісти із Луцька, Сум та Кривого Рогу зацікавилися такою ініціативою. Однак, проект залишився жити на сторінках Інтернету. А нині на зупинці стоїть звичайний навіс.

Одна «розумна зупинка»

Натомість замість “екологічної зупинки” у місті з'явилася “розумна зупинка”. Її встановили у жовтні минулого року на Театральній площі. “Розумна зупинка” передбачає табло, яке інформує рівнян та гостей міста про прибуття громадського транспорту.



pic

На одній зупинці висвічується інформація про прибуття тролейбусів, на іншій - про маршрутні таксі. Однак, табло вже впало у осінню сплячку, яка продовжиться до весни, а може й до літа, а може й довше.

Однак, Рівне не обійдеться лише однією «розумною зупинкою». Нині міська влада розглядає проект про встановлення ще 10 таких зупинок по місту.

«Замість дерева – стовп з wi-fi»

Нещодавно у місті встановили «сонячні дерева». Нині вони красуються у парку «Лебединка», на майдані Незалежності та на автовокзалі «Чайка».



pic

Так звані дерева працюють на енергії сонця, заряджають смартфони та роздають безкоштовний wi-fi. Такі конструкції нині популярні за кордоном.

Ідея їх встановлення належить громадським активістам, які подали відповідний проект на Громадський бюджет.

«Сонячне дерево» складається зі стійки та двох фотомодулів. Обіцяють також, що підзарядити свої ґаджети можна буде і у хмарну погоду та взимку.

Мінімалізм, естетика та користь

Окрім розумних зупинок, велочаш та «сонячних дерев» місто наповнене іншими урбаністичними «штучками». Щоразу нам милує око увімкнений влітку фонтан. Діти просто в захваті похлюпатись у воді чи подивитись на великий струмінь, який б’є доверху. Однак у містах-мегаполісах пішли трохи далі. Замість величезних фонтанних чаш, можна зробити «сухі» фонтани. Про таку ідею розповів Андрій Шевчук.



pic

«Чому б такі фонтанчики не зробити біля органного залу і це на 80% дешевше. Будівництво коштувало б приблизно 200 тисяч гривень. А такий фонтан як у нас коштуватиме півтора мільйони гривень. Окрім цього експлуатація десяти таких фонтанів буде коштувати як один фонтан в центрі», - каже Шевчук. Він також розповідає і за здоровезні пам’ятники, на які звертають увагу раз в рік.



pic

«Пам’ятник у Європі виглядає таким чином – це може бути маленька з металу вирізана людина, яка щось символізує. Але ти прийдеш і подивишся в гуглі шо вона означає. В нас зазвичай стандартні люди, яким тільки можна відрізувати голови і міняти їх і нічого не зміниться. Люди навіть не помітять, що це був Ленін чи Шевченко, а тепер став Улас Самчук», - зауважує урбаніст.

Дали «слово» громаді

У 2016 року в місті з'явився проект під назвою “Громадський бюджет”. З його допомогою жителі міста мають можливість подати свою ініціативу. Якщо рівнянам сподобається пропозиція, вони можуть за неї проголосувати.



pic

Минулого року на Громадський бюджет подали 34 проекти. Двадцять з них можна прив'язати до сфери урбанізму. Зокрема, облаштування парків, встановлення дитячих і спортивних майданчиків, понижені тротуари, туристичні вказівники. Частина із цих проектів вже має проектно-кошторисну документацію. Кілька проектів, які стоять на тормозі стосуються земельних питань, адже окрім міської влади потрібно ще погодження із Києва. Хоча, один проект все ж реалізували — дитячий майданчик біля Рівне нської гуманітарної гімназії.



pic

Минулого року на Громадський бюджет з міської казни виділили 10 мільйонів гривень. Таку ж суму планують виділити і цього року. Однак, остаточне рішення приймуть на сесії Рівне нської міської ради. Цього року кількість поданих пропозиції зросла удвічі — 86. А це, 47 великих, та 39 малих проектів. Рівняни пропонували різні ініціативи, зокрема, встановлення спортивних та дитячих майданчиків, облаштування набережної біля Басів Кута, облаштування зони барбк'ю на Пагорбі Слави та багато іншого. Нині подані проекти знаходяться на розгляді спеціалізованих управлінь. В середині жовтня проозиції, які пройшли розгляд, подаються на голосування. Тоді ж рівняни і зможуть обрати ініціативи, які на їхню думку потрібні.

Що далі…?

Купа ідей та нуль коштів на їх реалізацію. Хоча й у місті йде перевиконання бюджету та все ж знаходяться кошти на різні цікавинки. Проте про їхню користь говорити важко. Рівняни вже й самі намагаються привести місто до ладу - подаючи проекти. Однак, як показує практика виграють не всі, та й проекти реалізовують зі швидкістю черепахи. Влада знаходить багато причин щодо нереалізованості громадських проектів.



pic

Однак, при великому бажані можна зробити все. Поки ж місто «пічкають» непотребом, який в кінцевому результаті перестає працювати не відслуживши і половини строку. А далі, далі буде…

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Україна +" від ГО "Інтерньюз Україна"