Антибіотики скоро не зможуть перемагати хвороби: люди настільки зловживають цими препаратами, що зводять нанівець їх лікувальний вплив. Нещодавно до такого висновку прийшли американські вчені, їх підтримують медики в багатьох країнах. Чи справді ситуація така критична і як правильно лікуватися антибактеріальними засобами, щоб не нашкодити своєму організму - читайте далі.

Чим загрожує самолікування

Багато людей призначають собі антибіотики самі. Як тільки захворіло горло, з'явився кашель, нежить, вони відразу ж йдуть в аптеку купувати антибактеріальні засоби. Чим це загрожує?

"Перш за все, лікувати застуду антибактеріальними препаратами недоцільно. Адже антибіотиків, здатних знищувати віруси, не існує. Тому такі ліки при грипі або застуді - зайве навантаження на всі системи організму, - стверджують лікарі. - Але якщо при вірусній інфекції через два-три дня не знижується температура, можна запідозрити підключення ще й бактеріальної інфекції, оскільки віруси дуже послаблюють імунітет. В такому випадку лікар може прописати хворому антибіотики. Але самим призначати антибактеріальні препарати не слід, оскільки їх неконтрольований прийом може серйозно нашкодити здоров'ю, в тому числі викликати появу стійких бактерій і дисбактеріоз. Про небезпеку самолікування антибіотиками свідчить і те, що в країнах ЄС вони відпускаються тільки за рецептом".

Чітко за схемою

Часто буває і таке: хворі, яким призначені антибіотики, приймають їх кілька днів, а потім, як тільки покращиться самопочуття, припиняють лікування. Лікар попереджає, що, діючи таким чином, ви можете серйозно нашкодити здоров'ю.

Якщо хворий почав приймати антибіотики, неодмінно слід пропити їх весь курс (в разі алергії на препарат потрібно звернутися до лікаря, щоб він призначив інший антибіотик). Навіть якщо через один-два дні самопочуття поліпшується, курс лікування антибіотиками не можна припиняти, інакше бактерії, які не загинули (за два-три дні неможливо знищити всіх збудників хвороби), до цього антибіотика в майбутньому будуть не чутливими. Більш того, мікроорганізми, яким вдалося вижити, будуть передавати іншим хвороботворним бактеріям інформацію про те, як боротися з антибактеріальним препаратом. В результаті з'являться так звані мультирезистентні бактерії, які не бояться ні одного антибіотика.

Перерваний курс антибіотикотерапії має і інші негативні наслідки. Як приклад візьмемо левоміцетин, який часто приймають при кишкових розладах. Якщо його неправильно приймати (один-два дня), то це небезпечно не тільки появою стійких бактерій, але і можливими захворюваннями крові (лейкози).

Також не намагайтеся коригувати дози препарату (наприклад, пити НЕ цілу таблетку, а половину, щоб уникнути побічної дії). При вживанні малих доз бактерії не гинуть, а навпаки, загартовуються. Категорично забороняється пропускати прийом препарату, ліки потрібно пити чітко за тією схемою, яку визначив лікар.

Захист і відновлення

Що ж робити, щоб уникнути дисбактеріозу при прийомі антибіотиків?

"Будь-який антибіотик вбиває всі бактерії, які є в організмі (в тому числі і корисні). В результаті загибелі корисної мікрофлори кишечника виникає дисбактеріоз. Його основні симптоми: дискомфорт, неприємні відчуття в животі, порушення випорожнення, непереносимість деякої їжі (чого раніше не траплялося ), алергічні реакції. Тому з першого дня антибіотикотерапії потрібно приймати пробіотики (речовини, що захищають корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту). Пацієнтам ми рекомендуємо препарат "Лінекс ". Але слід пам'ятати, що між прийомом антибіотика і пробіотика повинен бути проміжок - не менше двох годин. Тобто" Лінекс "приймають через 2-2,5 години після антибактеріального препарату. В той же час потрібно приймати ще й пребіотики (речовини, які допомагають працювати пробіотикам, щоб він не проходив через кишечник транзитом). Це може бути препарат "Лактулоза", який треба вживати по 30 мл вранці натщесерце за 30 хвилин до їжі ", - відповідає лікар.

Також слід пам'ятати, що стандартна антибіотикотерапія зазвичай триває два-три тижні. А для відновлення нормальної мікрофлори кишечника курс пробіотиків повинен бути в три рази довше. Після закінчення прийому антибіотиків замість "Лінекс", який є досить дорогим препаратом, можна приймати простіші пробіотики. Наприклад, капсули йогурту, які продаються в аптеках.

Відновити мікрофлору кишечника допоможуть і кисломолочні продукти, оскільки вони містять корисні для людини бактерії.

"Кефір, ряжанка, йогурт, наріне - цілющі продукти, проте слід пам'ятати, що корисні не магазинні йогурти з великим терміном придатності, а приготовані в домашніх умовах. Для цього беруть домашнє молоко, кип'ятять протягом п'яти хвилин, трохи охолоджують, щоб воно було теплим, додають закваску кефіру або йогурту, які продаються в супермаркетах, аптеках та фірмових магазинах молокозаводів, а потім ставлять у тепле місце. Через добу корисний продукт готовий ", - радить лікар.

Також слід пам'ятати, що антибіотики ми вживаємо не тільки у вигляді ліків: хімічні консерванти (ті ж антибіотики) додають майже в усі продукти, які продаються в магазинах. Така їжа має згубний вплив на мікрофлору кишечника. Найбільше "хімії" в ковбасах, м'ясі, напівфабрикатах, є вона і в овочах і фруктах. Тому потрібно дотримуватися таких правил. М'ясо з магазину або базару потрібно проварити протягом 30 хвилин, потім бульйон злити і залити новою водою. Овочі та фрукти вимочуйте протягом двох годин у холодній воді (вимиваються пестициди, нітрати та інші шкідливі речовини). А від ковбас, баликів і інших копченостей треба відмовитися взагалі.

Важливо. Запивати антибіотики потрібно лише звичайною водою. Щоб не перевантажувати організм, в період антибіотикотерапії слід дотримуватися дієти: їсти продукти, які легко перетравлюються (нежирне м'ясо, овочі, печені яблука і хліб з висівками).

ДЖЕРЕЛО


Любіть себе та будьте здорові!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Сім способів позбутися кіл під очима

Поради дієтолога: Чим харчуватися в спеку?

Прощай, стрес: розслаблююча йога для тих, хто ще не встиг побувати у відпустці