21 вересня о 16:00 у місті Рівне, на майдані Просвіти (площа перед Рівненською обласною державною адміністрацією) відбулась всеукраїнська акція протесту проти ухвалення законопроекту № 6556, яким пропонується суттєво розширити повноваження Національної гвардії України.

Законопроект передбачає підвищення спроможностей Нацгвардії України виконувати завдання із підтримання охорони громадського порядку, а також розширення залученості до боротьби з тероризмом, операцій Збройних Сил України у кризових ситуаціях, що загрожують національній безпеці та в особливий період.

Протестувальники пояснюють своє невдолення тим, що нацгвардійці під час мирних зібрань можуть застосовувати силу не лише до правопорушників, а просто у випадку, коли учасники зібрань “скорочують мінімальну безпечну відстань” між ними. Відстань мають визначати самі ж спецпризначенці.

«Власне, законопроект надає нацгвардійцям право застосовувати фізичну силу до людей, які не вчинили правопорушень, а лише мирно вийшли для висловлення думки», - розповів один із учасників протесту.

«Не розхитуйте човен» - основне гасло протесту, з яким пікетували 21 вересня у Рівному. Цю фразу обрали, саме тому, що це один із улюблених висловів особи, яка причетна до створення законопроекту.

«Ми вирішили зробити репліку до цієї особи і порекомендувати для нього, його ж фразою, не розхитувати човен законопроектом №6556», - висловилась Олена Романова, координатор позапартійного незалежного об’єднання молоді - “Фундації Регіональних Ініціатив”.

Акція відбулась у 10 містах України.

pic



pic



pic



pic