Восени роботи в плодовому городництві поступово скорочуються. Більшість уваги дачників-садівників у цей час орієнтовані на підготовку декоративних багатолітників до зими. І особливої уваги у вересні-листопаді вимагає красуня троянда.

ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ

У вересні кущі троянд необхідно підготовляти до приходу зими. Усі основні роботи з догляду за розарієм у цей час спрямовані на те, щоб допомогти чагарникам зміцніти до стійкого заморозку.

Скоротіть полив квітів і розпушування ґрунту, щоб призупинити ріст молодих пагонів і підсилити визрівання деревини.

Якщо осінь дощова - спорудіть над кущами каркас з укриттям, залишивши віддушину в торці.

Зрізуйте відцвілі бутони, щоб ваш розарій не «витрачав сили» на зав'язь плодів. Також, щоб прискорити визрівання, відщип-ніть верхівки молодих пагонів.

Наприкінці вересня підсапуйте троянди сухим торфом або компостом на висоту 5-7 см.

РОЗАРІЙ У РІСТ

На початку вересня підготуйте посадкові ями, внесіть у них органічні добрива. Осінню посадку троянд проводять починаючи з першої декади вересня й до середини жовтня.

Більш рання посадка небажана - рослини почнуть витрачати енергію на ріст молодих пагонів і бруньок. Якщо ж посадити троянди пізніше - вони не встигнуть укоренитися і зміцніти до заморозку.

Перед посадкою необхідно видалити у саджанців недостиглі пагони, залишивши тільки 3-5 найдужчих.

ПЕРЕДЗИМОВА ОБРІЗКА ТРОЯНД

Осінню обрізку троянд проводять до настання морозів, приблизно в другій половині жовтня. З кущів видаляють недостиглі пагони й жировики. Зміцнілі пагони чайногібридних троянд обрізають на 1/2, а мініатюрні, флорибунда, грунтопокривні й поліантові - на 1/3.

У плетистих троянд видаляють недостиглі верхівки, слабкі та старі пагони. Після цього їх знімають з опори, зв'язують синтетичним шпагатом і укладають на шар ялинового лапника.

ЗАГОТОВКА ЖИВЦІВ

Під час осінньої обрізки троянд заготовлюють здеревілі живці. Виберіть добре розвинені й доспілі рівні однолітні стебла товщиною 4-5 мм. Наріжте живці довжиною 20 см із трьома-чотирма бруньками кожний. Зріз на нижньому кінці живця робиться під самою брунькою, а у верхній частині живця - навскоси в середині міжвузлій. Після заготовки необхідної кількості живців, зв'яжіть їх у пучки, загорніть у мішковину й зберігайте у вологому піску при температурі +1°С.

ГОТОВИМО ВКРИТТЯ

Легкий заморозок сприяє загартовуванню пагонів, але при настанні стійкого похолодання кущі підсапують сухою землею та піском у співвідношенні 1:1 шаром 15-25 см.

Коли температура повітря опускається до -5°С - настав час утеплювати троянди.

Найбільш надійним вважається повітряносухе вкриття чагарників. Установіть над підгорнутими кущами каркас, затягніть його нетканим матеріалом, і закрийте поліетиленом, залишаючи віддушину в торці. Пам'ятайте, що вкриття необхідно робити винятково в суху погоду.

Джерело