Скоростиглість «озимої» картоплі - не єдина гідність осінньої посадки. Такі рослини краще використовують зимово-весняну вологу, устигають сформувати врожай раніше спеки, закінчують ріст до появи фітофтори і практично не вимагають обробок від хвороб.

ПРАВИЛА ПОСАДКИ «ОЗИМОЇ» КАРТОПЛІ

Для того щоб підзимова картопля вродилася, потрібно витримати певні правила.

По-перше, захистити бульби від ґрунтових шкідників і кореневих гнилей. Це одна з головних причин загибелі бульб протягом зими. Допомогти в цьому допоможе грамотна підготовка насінного матеріалу.

Знадобиться небагато: за два тижні треба винести насіння на сонячне місце, де воно за цей час добре прозелениться. «Озеленення» можна вважати закінченим, якщо бульби стали зеленими не тільки зовні, але й усередині, що дуже легко перевірити, розрізавши пару картоплин.

На таку збагачену соланіном картоплю мало знайдеться їдців у ґрунті. А потім уже почнуться заморозки, і рослини до весни будуть у безпеці.

ПОСАДКА КАРТОПЛІ

Після того як картопля підсохне, її саджають під зиму. Ґрунт для такої посадки має бути підготовлений - перекопаний. У лунки вносять попіл по склянці. Таке добриво підвищить навесні зимостійкість сходів.

Глибину посадки залишають звичайну - 8-10 см. Але зверху грядку ще потрібно замульчувати шаром 10-15 см соломи або очерету. Без такого утеплення посадки можуть сильно постраждати у відлиги, коли спровокується ріст бульб. Шар мульчі створить ефект термоса та згладить перепади температур.

Ну а щоб навесні не було залисин - саджають у кожну лунку по 2 бульби, для економії посадкового матеріалу вибирають під посадку дрібну картоплю. Кожний рядок накривають до весни очеретяними матами.

Час посадки залежить від погоди: якщо зранку земля трохи приморожується, а вдень відтає - можна саджати.

ЯКІ СОРТИ САДЖАТИ?

Ще одна особливість - краще не саджати ранні і понадранні сорти. Найкращі - це сорти середньораннього строку дозрівання. Вони більш урожайні і дають сходи трохи пізніше. Оптимально посадити - Світанок, Волжаніна, Агрію, Адрету та ін.

Враховуючи ймовірність того, що частина насінного матеріалу за зиму загине, посадку роблять за більш щільною схемою: 50х20 см. Цього вистачає, щоб одержати гарний урожай, навіть якщо зійдуть усі бульби.

Джерело