Відзначати річниці весілля почали недавно, у 60‑ті рок минулого століття. Але часто ми святкуємо «вибірково», тільки срібні й золоті весілля, а щодо інших – коли знаємо, а коли й не підозрюємо, що такі є.

Кожна річниця сімейного життя має назву, що відбиває стосунки в родині на цьому етапі. Ця назва й підказує, що саме дарувати.

1 рік – ситцеве (марлеве). У життя молодят увійшла «ситцева простота» буденності. Їхній союз ще не досить міцний – як ситець, що зношується найшвидше. Молодята дарують одне одному ситцеві хустинки, одяг. У цей день випивають пляшку шампанського, спеціально для цього залишену з весілля. Гості можуть подарувати предмети вжитку з тканини – скатертини, рушники або завіски, а ще – фартухи або ситцеві подушечки у вигляді серця, повідомляє slk.kh.ua.

2 роки – паперове. Стосунки між подружжям ще не міцні, рвуться легко, як папір. У цей день вони можуть подарувати одне одному красиві листівки. Гості дарують книги, картини, фотоальбоми, паперові сувеніри тощо. Доречним подарунком буде конверт з паперовими грішми.

3 роки – шкіряне. Родина зміцніла, але стосунки поки ще гнучкі, як шкіра. На святкуванні у подружжя має бути хоча б один предмет із шкіри, і дарують вони одне одному шкіряні або замшеві рукавички. Подарунки гостей теж мають бути шкіряними: гаманці, портмоне, рукавички, сумки, прикраси, ремені та інше. Іноді цю річницю називають ще пшеничним весіллям, тому доречним буде в подарунок букет з колосків або сувеніри із соломи.

4 роки – воскове (лляне). Віск і льон – символи гнучкості стосунків у родині, яка вже подорослішала, а також символи достатку, який уже присутній в оселі. Цього дня можна подарувати маленький букетик квітучого льону або квітучий льон у горщиках. Дарують льняні вироби – одяг, постільну білизну, рушники, скатертини, серветки, фіранки. Красиві воскові свічі теж стануть у пригоді і створять романтичну атмосферу святкування.

5 років – дерев’яне. Родина вже зміцніла, але все ж таки варто остерігатися «пожеж» (сімейних сварок), згубних для дерева. Подружжя дарують одне одному вироби з дерева: прикраси, шкатулки, посуд, свічник тощо. Родичам саме час розщедритися на нові дерев’яні меблі.

6 років – кипарисове (чавунне, горобинове). Кипарис живий і потребує сонця, як і стосунки в родині. Подарунком на цю річницю може бути маленьке кімнатне деревце або ікебана. Чавун, ще один символ шостої річниці, незважаючи на твердість, – крихкий метал, від удару він може розкришитися. Такі ж і сімейні стосунки: вони потребують обережного ставлення. Подарунками можуть бути будь-які вироби з чавуну: щось для саду, декоративне прикриття опалювальних батарей, камінів, вікон, декоративні предмети інтер’єру, чавунний посуд тощо. Спортивному подружжю можна подарувати чавунні гантелі або гирі: легші для дружини, важчі для чоловіка. За латиською традицією це горобинове весілля. Горобинове гроно – символ сімейного вогнища, зберігає кохання, оберігає від хвороби, приносить у родину сина.

6,5 року – цинкове. На шлюб, як на оцинкований посуд, іноді потрібно наводити глянець. У цей день шматочки цинку викидають у вікно, щоб зберегти жар душі. Дарують, звичайно ж, оцинкований посуд.

7 років – мідне (вовняне). Мідь здавна вважалася символом статку в родині. Чоловік і дружина обмінюються мідними монетами як символом дзвінкого щастя й достатку в домі. Найпопулярнішим подарунком є мідна підкова «на щастя». Дарують мідні прикраси, а ще – довговічний мідний і латунний посуд. Мідь присутня у складі деяких мінералів, зокрема малахіту. Тому цілком доречно буде подарувати вироби з нього. За другою назвою цей ювілей – такий самий теплий, як вовна. Отже, ювілярам можна подарувати вироби з вовни.

8 років – жерстяне (макове). Блискуча жерсть – символ відновлення новизни стосунків. Чоловік може подарувати дружині карбовану картину, що нагадує сучасну листівку. Дружина може запекти для чоловіка качку у фользі. Подарунком може бути блискуче кухонне начиння, побутові прилади, чай або цукерки в жерстяних коробках. Друга назва – макове – означає, що кохання чоловіка й жінки таке саме яскраве та пристрасне, як ця квітка. Тож головною стравою на святковому столі має стати пиріг із маком. Інколи зустрічається ще одна назва цієї річниці – ліжкове, це тому, що на восьму річницю прийнято купувати нове ліжко, як символ оновлення домашнього вогнища.

9 років – фаянсове. До цієї річниці дарують фаянсовий посуд, вироби з порцеляни, кришталю і простого скла. Як фаянсові чашки приваблюють своєю красою, так і родина з кожним рік від року стає міцнішою та дружнішою, наповняючи сімейну чашу статком.

10 років – олов’яне (день троянд). Шлюб вважається стійким і міцним, як цей метал. Чоловік дарує дружині букет з 11 троянд: 10 червоних, як символ кохання, та білу – як символ надії на наступне десятиріччя. Шипи квітів начебто нагадують, що подружжя вже пройшли доволі довгий шлюбний шлях, вкритий теренами. Дружині варто у вбранні або серед прикрас мати щось рожеве. У гості запрошують тих, що був на весіллі дружками й подружками. Подарунки – металеві (столові прибори й посуд). Чудовим подарунком буде ваза для квітів, скульптура, скринька або предмети меблів з рожевого дерева, картини із зображенням троянд, декоративні прикраси з рожевих каменів, приміром сердоліку.

11 років – коралове (сталеве). Корал не росте поодинці, а тільки «в сім’ї», як і кожен з подружжя. Подарунки – коралові намиста. Або, оскільки це весілля називають і сталевим, – сувеніри зі сталі, а також різні електроінструменти.

12 років – шовкове. Ставлення подружжя одне до одного таке саме ніжне, як шовк. І подарунки відповідні – щось із шовку.

12,5 року – нікелеве. Пройдено рівно половину дороги до срібного весілля, і слід пам’ятати, що необхідно підтримувати чистоту й сіяння свого подружнього життя. Дарують нікельований посуд.

13 років – конвалієве (мереживне). Чоловік і жінка дарять одне одному конвалії, такі світлі й ніжні, як їхня любов. Або ж – щось із мережива чи вовни.

14 років – свинцеве (агатове). З кожним роком стосунки подружжя за міцністю все більше нагадують цей метал. Дарують, виходячи з другої назви, агатові прикраси та фігурки зі слонової кістки.



pic

15 років – скляне (кришталеве). Ця річниця асоціюється з чистотою скла. Дарують скляні речі: келихи, салатниці, вази, щоб майбутнє життя родини було таким саме прозорим, як скло.

16 років – сапфірове. До цього ювілею можна дарувати прикраси із сапфіром.

17 років –трояндове. Рідні й друзі приходять із квітами, чоловік дарує дружині красивий букет троянд.

18 років – бірюзове. Дарують прикраси з бірюзи або речі, інкрустовані бірюзою.

20 років – порцелянове. Святковий стіл сервірують новим порцеляновим сервізом на знак того, що від старих сервізів не залишилося і сліду. Подружжю дарують фарфорові сервізи – чайний чи кавовий, залежно від уподобань.

25 років – срібне. Сімейний союз благородний і стійкий до життєвих випробувань, як срібло. Подарунки – тільки зі срібла. На палець поряд із золотою додають срібну обручку.

27 років – весілля червоного дерева. Дарують одне одному красиві вироби з цього дерева.

30 років – перлове весілля. Роки, прожиті разом, «нанизуються», як перли в намисто. Дарують вироби з природних перлів, які не темніють, як не потемніли за ці роки стосунки подружжя.

32 роки – мідне. До нього заведено дарувати вироби з кованої міді, мідну біжутерію та посуд.

34 роки – бурштинове. Бурштин має пролежати дуже довго, щоб стати таким, який він є. Подарунками до цієї річниці можуть стати прикраси з бурштину.

35 років – рубінове (полотняне, коралове). Чоловік дарує дружині перстень з рубіном, визнаючи тим самим, що їхня близькість стала вже кровною (кольору рубіна). А червоні корали символізують здоров’я й довге спільне життя. Щодо полотна – старе вже зносилося, отже настав час дарувати нове, тому дружина дарує чоловікові сорочку, як і в день весілля. Подарунки: червоні корали, полотняні скатертини, покривала, рушники й інші вироби з полотна.

37,5 року – алюмінієве. Символізує довгі й міцні сімейні стосунки. Подарунки – вироби з алюмінію.

40 років – рубінове. Весільні обручки замінюють новими або прикрашають старі рубінами.

45 років – сапфірове. На честь цієї дати одне одному дарують щось, забарвлене в яскраво-червоний колір – колір кохання.

46 років – лавандове. Подружжя дарують одне одному букетик лаванди, що зберігає свою ніжність навіть у холодних горах.

pic

47 років – кашемірове. Одяг з кашеміру, який подружжя отримує в подарунок від гостей та одне від одного, такий самий затишний, теплий і надійний, як і їхнє кохання.

48 років – аметистове. Чоловік дарує дружині прикрасу з аметиста на знак подружньої вірності.

49 років – кедрове. Це дерево таке міцне, надійне й тепле, як і стосунки подружжя.

50 років – золоте. Золоті обручки, які були символом вірності та щастя півстоліття, віддають дітям. Подружжя обмінюються новими обручками. Гості мають дарувати золоті або позолочені предмети.

55 років – смарагдове. Союз двох такий прекрасний, як смарагд.

60 років – діамантове. Вже нічого не може розірвати цей шлюб, адже весілля святкує пара, яка встояла перед бурями долі, як діамант.

65 років – залізне. Цей метал такий самий міцний, як стосунки подружжя.

70 років – платинове (благодатне, або весілля вдячності). На цю річницю дарують предмети домашнього ужитку.

75 років – коронне. Чоловік і жінка – король і королева свого життя, якщо прожили стільки років разом.

80 років – дубове. Сімейне життя можна вважати таким самим довгожителем і таким міцним, як це дерево.

100 років – червоне. Зустрічається нечасто! Назву було запропоновано довгожителями з Азербайджану: 126‑річним Ніфтуллою та його 116‑річною дружиною Балабеїм, які прожили разом ціле століття.