Хоча багато городників дотепер небайдужі до пишнотілих гарбузів, величезні жовтогарячі королі поступово йдуть з наших городів, уступаючи позиції невеликим, порціонним.

КОЖНОМУ ПО ГАРБУЗУ

Порціонні гарбузи спеціально були отримані селекціонерами під виниклу потребу ринку (не треба плутати їх із дрібноплідними декоративними). Невеликі плоди зручні для перенесення і перевезення, тому що вони порівняно невеликого розміру та більш легкі: маса цих гарбузів у біологічно зрілому стані - від 1,5-2,0 до 3,5-4,0 кг. Міні-гарбузи різноманітні як за формою (кулясті, яйцеподібні, сплюснені, звужені посередині, грушоподібні, чалмовидні), так і за забарвленням (від біло-сірого, рожевого, жовтогарячого до темно-зеленого).

М'якоть плодів, як правило, соковита, товста, темно-жовтогарячого кольору, різної консистенції, з високим вмістом сухої речовини, цукру та вітаміну С. З міні-гарбузів добре готувати запіканки та каші з рисом, пшоном. Порціонні гарбузи не тільки зручно використовувати і перевозити, їх простіше вирощувати, тому що ці сорти формують компактні або короткоплетисті кущі з укороченими міжвузлями. Посадив такі на грядку і батоги по всьому городу не розповзаються.



вирощуємо міні гарбузи

СОРТИ

Виведення порціонних сортів - новий напрямок у селекційній роботі з цією культурою, у процесі якої отримані кущові та короткоплетисті форми з укороченими міжвузлями та дрібними плодами. Причому кущові форми більш перспективні: і врожайність у них вище, і догляд за рослинами легший.

Акорн - «жолудевий» гарбуз (на фото). Його плід схожий на жолудь формою, а колір - зелений, зелений з жовтими крапками або жовтогарячий. Відбувся сорт від гарбуза і патисона, тому плоди в різних видів Акорна бувають витягнуті і короткі.

Лісовий горіх - гарбузи помаранчевочервоного кольору, вагою до 1,5 кг, м'якоть щільна, крохмалиста і правда має приємний горіховий смак, особливо в сирому виді. Дозріває сорт швидко, за 95 днів, а зберігається дуже довго.

Крихта - назва говорить сама за себе! Вага гарбузів 2-3 кг, на кущі виростає від 8 до 12 ясно-зелених плодів. М'якоть солодка і приємна, а при тривалому зберіганні смак стає ще насиченішим.

Посмішка - сорт скоростиглий. Рослина компактна, кущова. Плоди кулясті, злегка приплющені, яскраво-жовтогарячого кольору з білими смужками, дуже симпатичні. На одній рослині звичайно формується 8-15 штук. М'якоть товста, жовтогаряча, її можна їсти сирою. Може зберігатися до січня.

Золота груша - ранньостиглий сорт. Дає довгі батоги і гарні яскраво пофарбовані плоди по 3-5 штук на рослину вагою 1,5-2 кг. М'якоть, як і шкірочка, тверда, несолодка, але смачна, щільна і хрустка, як морквина. Гарна в печеному виді, позбавлена характерного гарбузового присмаку, який багатьом не подобається. У плодах багато насіння. Зберігається до весни.

АГРОТЕХНІКА - ЗВИЧАЙНА

Ніякого особливого догляду за порціонними гарбузами не буде потрібно. Їх вирощувати навіть простіше, достатньо лише забезпечити цей овоч теплим сонячним місцем і шматочком родючого, пухкого ґрунту в саду. До того ж кущові і короткоплетисті гарбузи можна вирощувати без формування(прищіпки).



вирощуємо міні гарбузи

5 НЕСКЛАДНИХ ПРИЙОМІВ

Прийоми які допоможуть збільшити врожай і одержати добре доспілі, придатні до тривалого зберігання плоди.

- Вирощуйте гарбуз через розсаду. Насіння висівайте в середині квітня, готову розсаду висаджуйте в ґрунт на початку червня після заморозку.

- Обмежте використання в підживленнях азоту і поливи в другій половині літа. Не висаджуйте рослини на компостні купи, нітрати вам зовсім ні до чого, та й плоди виростуть солодше.

- Розкладіть гарбузові пагони так, щоб їхня верхівка завжди була на сонце. Батоги, верхівки яких перебувають у тіні, ніколи не дадуть якісного врожаю.

- Після того, як зав'язь помітно збільшиться в розмірах, відкрийте її для сонячних променів, обламавши 1-2 листки, що затінюють гарбузи. Це прискорить дозрівання плодів, зробить шкірочку більш щільною і знизить поразку їх гниллями.

- Захищайте зростаючі плоди від ґрунтової вогкості, підклавши під них широкі дощечки.

ЩО ПРИГОТУВАТИ?

Каротиноїди, якими багатий гарбуз, є жиророзчинними речовинами, і для кращого засвоєння організмом людини бажано в страви з гарбуза вводити масло і молоко. Високий вміст пектинових речовин, що володіють желюючими властивостями, здатний загущати будь-яке фруктове пюре. У фруктове повидло додають до 25 відсотків гарбуза, що поліпшує його якість.

З гарбуза можна приготувати багато смачних і дієтичних страв. Пропонуємо спробувати рецепт гарбузового плову. Очищений невеликий гарбуз ріжуть шматками і присмажують із невеликою кількістю рослинної олії. У неглибоку каструлю кладуть варений рис, смажений гарбуз і масло. Додають 2 склянки води, солять, закривають кришкою й варять на сильному вогні хвилин тридцять. Подають такий плов з томатним соусом. Готувати таку страву потрібно з несолодкого гарбуза.

Джерело