Незабаром зима, а це означає, що саме час зайнятися утепленням будинку. Ніхто не хоче замерзнути в мінус 30 у власній квартирі, та й затишком в холодному приміщенні навіть не пахне. Утеплити будинок можна різними способами: поміняти батареї, замінити вікна та двері або утеплити їх, зробити теплі підлоги, утеплити стіни і т.д.

УТЕПЛЮЄМО ВІКНА

Вікна в будинку можна утеплити спеціальними гумками, закрити щілини між рамами або скористатися старим-добрим способом - заклеїти смужками тканини, паперу, скотчем, забити ватою. Гумки можна купити в господарському або будівельному магазині. Вони являють собою вузькі стрічки з поролону або м'якого полімеру. Така стрічка кріпиться на віконну раму за допомогою клейового шару (намагайтеся не розтягувати матеріал).

Якщо у вас старі вікна з великими щілинами, через які вітер гуляє по вашому будинку, тому вам доведеться сильно постаратися і придбати вату, шматок поролону, газети та інші подібні матеріали. Згадайте, як раніше ваші бабусі утеплювали вікна і займіться на дозвіллі. Спеціальною шпаклівкою вікна теж можна загерметизувати. Суміш наносять металевим шпателем на щілини і чекають висихання. Останнім часом для утеплення вікон часто використовують прозорі герметики (технологія нічим не відрізняється від утеплення шпаклівкою). Якщо герметик випадково потрапить на скло, його видаляють гострим лезом після засихання.

ЯК ПРАВИЛЬНО УТЕПЛИТИ БУДИНОК ЗСЕРЕДИНИ

Прекрасно допомагає зберегти тепло в будинку - заміна старих радіаторів опалення. Батареї змінюють в теплу пору року: старі радіатори зрізаються, на стіні робиться відмітка, прибиваються кронштейни і вішають нову батарею на стіну. Не забудьте прикрутити заглушку і пристрій для спуску повітря. Щоб зробити обігрів квартири більш ефективним ніколи не нагрівайте батареї декоративними панелями, не встановлюйте їх в глибоких нішах під вікнами (від стін батарея повинна виступати мінімум на 5 см, а від підлоги і підвіконня - мінімум на 10 см).

Щоб стало ще тепліше, можна утеплити стіни будинку. Для цього підійде мінеральна вата і листи гіпсокартону. Перед утепленням стін ретельно очистіть їх від бруду і пилу, щоб під утеплювачем не завівся грибок.

УТЕПЛЮЄМО ДВЕРІ

Відмінним способом утеплення дверей є заміна ущільнювачів: видаліть старий ущільнювач, позбудьтеся від решти шматком гуми, клею, цвяхів і інших кріпильних матеріалів. Знежирте поверхню і новий ущільнювач спиртом, ацетоном або іншим безжировим розчином. Ущільнювач кріпиться на місце старого, а для його фіксації використовують спеціальний клей.

Утеплити вхідні двері можна за допомогою обшивки. Зніміть двері з петель, покладіть її в горизонтальне положення. Обшийте двері за допомогою будівельного степлера відбивачем (відмінно підійде фольгований ізолон). Сторона з відбивачем повинна «дивитися» на вулицю. Другий шар - поролон, товщиною не менше 10 мм, покритий ватином, прибивається степлером до дверей.

Наступний етап - декоративна оббивка: накрийте двері обраним оздоблювальним матеріалом, зафіксуйте його цвяхом по центру (розмір декоративної оббивки повинен бути більше розмірів двері на 3-5 см, виступаючи за краї по всьому периметру). Натягуючи матеріал, загорніть її край на рівні торця дверей, зафіксуйте верхню частину по центру декоративним цвяхом.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Як вибрати ламінат, його переваги та недоліки

7 побутових фішок американців, яких не вистачає українцям