Мерзенний комариний писк може розбудити навіть серед ночі. Під це абсолютно неможливо спати, укуси жахливо неприємні, а свербіж та почервоніння можуть зберегтися на кілька днів.

Ще гірше бджоли і оси. Смугасті ласуни переслідують всюди, де є солодкі напої, фрукти і мед. Тобто влітку практично скрізь. І всі вони боляче жалять і можуть викликати масу неприємних відчуттів. Не нехтуйте репелентами і намагайтеся триматися подалі від місць, де може бути багато комах. Про всяк випадок тримайте під рукою упаковку антигістамінних препаратів і знайте, як вести себе, якщо вас все-таки вкусили.

Також раніше ми розповідали про укуси кліщів - це потрібно знати кожному!

Комар

Мабуть, найбільше неприємних відчуттів доставляють вони. Найчастіше комарині укуси не є небезпечними самі по собі. Але вони викликають сильне свербіння, і якщо місце укусу розчесати, в ньому може розвинутися вторинна інфекція.

Позбутися неприємних відчуттів допоможе спиртовий компрес (частина спирту до трьох частин води), який слід потримати на шкірі 10 - 15 хв. Допоможе і сода - 1 ч. Л. на склянку очищеної або кип'яченої води. Можна просто протерти ранку спиртовою настойкою шавлії або календули.

Бджола

Укуси цих комах можуть призводити до сильних алергічних реакцій, а в гіршому випадку - до анафілаксії. Якщо вас вкусила бджола, насамперед обстежте ранку - комаха могла залишити в ній жало і його треба негайно видалити. У жалі залишилася отрута, і чим більше часу воно проведе у вашій шкірі, тим більше шкоди зможе заподіяти. Найкраще вийняти його протягом 15 - 20 секунд після укусу. Коли жало вийняте, місце укусу треба продезінфікувати: протерти спиртом. Після цього - охолодити. Лід, аптечний охолоджувальний пакет, холодна грілка - будь-який спосіб буде корисним. І випийте антигістамінний препарат.

Оса

Жала в цьому випадку боятися не варто - оси його не залишають. Але ймовірність алергічної реакції на осиний укус вище, ніж на бджолиний. Так що спостерігайте за реакціями тканин. Якщо виникає сильний набряк, місце червоніє і свербить, випийте антигістамінний засіб. Для полегшення стану також прикладайте лід.

Коли дзвонити лікареві

Те, що шкіра в місці укусу червоніє, опухає і свербить, в принципі, нормально. Але бувають випадки, коли впоратися без лікаря не вийде. Про це тіло точно дасть знати, тільки будьте уважні до його сигналів. При будь-якому з перерахованих негайно зверніться до лікаря.

• Кропив'янка.

Дається взнаки піднятим щодо загального рівня шкіри «майданчиком», що має неправильну форму, і почервоніння. Через кропив'янку (якщо більше ніяких неприємних відчуттів не спостерігається), швидше за все, в лікарню вас не повезуть, призначать лікування вдома;

• Інфекція.

Проявляється підвищеною температурою, почервонінням в місці укусу. Особливо небезпечний симптом - червона смуга, яка «розтягується», наприклад, від руки, куди комаха вкусила, в сторону корпусу;

• Важка алергія в минулому.

Якщо вас кусали і це викликало сильну реакцію, не чекайте, поки вона проявиться, зверніться до лікаря самі.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Зернята в салаті: нова заправка та новий смак

Все під контролем: обов'язкові обстеження для кожної дівчини

Розповсюджувачі бактерій, яких ми торкаємося щодня