У домашньому і книжковому пилу містяться (*пилові кліщі*), які хоча і мікроскопічні за розміром, можуть викликати сильну алергію. Варто відзначити, що самі пилові кліщі не представляють небезпеки для здоров'я людини, зате продукти їх життєдіяльності надають токсичний вплив на організм. Позбутися повністю цих крихітних мешканців, невидимих ​​неозброєним оком, звичайно неможливо. Зате можна постаратися створити у вашому будинку гіпоалергенну атмосферу.

Для початку, звільніть вашу квартиру від зайвих речей, в яких може роками накопичуватися пил. Це можуть бути килими, покривала, шкури тварин, портьєри і навіть великі м'які іграшки. Подушки, які наповнені пером, намагайтеся, якомога частіше, провітрювати на сонечку і морозі, здавайте в чистку, адже самостійно попрати і просушити перо непросто. Краще якщо наповнювачем подушок буде не перо, а синтепон, холофайбер або інше синтетичне волокно.

Ще не придумали більш дієвого способу позбавитися від пилу, ніж вологе прибирання. По можливості протирайте підлоги в квартирі кожен день. Перед миттям підлоги потрібно пропилососити підлогові і тканинні покриття. Звичайні пилососи до 30% пилу викидають у повітря. А значить, ідеальним варіантом для прибирання у домі можна вважати миючий пилосос, оснащений аквафільтром. У таких пристроях пил знищується у воді, тому не осідає на поверхнях. Під час роботи пилосос очищає і зволожує повітря.

Побутову техніку і меблі необхідно регулярно протирати антибактеріальними серветками зі спеціальними засобами або просто вологою ганчіркою. Від пилових кліщів добре допомагає 20% розчин харчової солі - просто промийте їм всі поверхні. Необхідно щотижня міняти постільну білизну, а при пранні додавати в воду антикліщові і акарацидні добавки. Вони згубні для мікроорганізмів, але абсолютно безпечні для людини.

М'які меблі та матраци також потрібно час від часу чистити. Змочіть шматок старого простирадла (або будь-яку тканину) і накрийте диван, після чого вибийте його хлопавкою. Коли простирадло забрудниться, прополощіть його і повторіть процедуру. Робити так потрібно до тих пір, поки простирадло не залишиться чистим. Потім можна пройтися пилососом. Щоб продезінфікувати поверхню пройдіться по дивану праскою з паром. Після цього всі кліщі, що живуть в меблях, загинуть. Наостанок ще раз пропилососьте диван, щоб видалити загиблих кліщів.

Багато людей страждають від алергії на пил і відходи життєдіяльності кліщів. Щоб якось полегшити стан, можна використовувати в квартирі очищувач повітря з водяним фільтром. Він не тільки освіжить повітря, але й очистить його від пилу і пилових кліщів.

Джерело