Дуже кривдно буває, коли міцна, здорова, молода капуста раптом виявляється дірявою. А виїдає її потомство метеликів капусниць. Досвідом ефективної боротьби із цим шкідником діляться городники-аматори.

УБЕРІТЬ В ШОРИ КАПУСТЯНИЙ БІЛАН

Хімікати проти цього білого метелика, звичайно ж, ефективні, але труїти себе не хочеться. Народні засоби безпечні, але їх треба використовувати постійно, а це проблема для тих, хто їздить на дачу не так часто.

Одним зі способів порятунку капусти від навали капустяного білану може стати вкриття, своєрідний полог від комах. Головне продумати, який матеріал краще використовувати: він має пропускати сонячні промені й воду й повинен бути досить міцним, щоб його вистачило хоча б на сезон. Для цих цілей можна використовувати москітну сітку. Установити над капустою дуги з товстих прутів, натягнути сітку, обшити кожну дугу, краї сітки мають вільно лежати на землі - їх придавити дошками.

Сонця капусті буде вистачати. Поливати її прямо через сітку-ковпак. Забирають конструкцію, тільки коли просапують і підсапують рослини.

ВАЛЕРІАНКА ВІД МЕТЕЛИКІВ

Є один дуже давній, але й дуже ефективний народний метод боротьби з метеликом капусницею, блішками, попелицею і всякими іншими капустяними шкідниками на основі валеріанки.

Потрібно в 3-літрову банку з водою вилити пухирець валеріанки (25 мл), додати 1 ст. л. рідкого мила й ретельно перемішати. Обприскувати таким розчином капусту за літо можна до трьох разів, останній - за місяць до збору врожаю. Переваги методу полягають у тому, що найсильніший запах валеріанки перебиває аромат капусти, та й мило для комах згубне.

Читайте також: Гаспачо з кавуном.

Читайте також: Як боротися з фітофторозом томатів? Народні засоби і методи

Читайте також: Вирощуємо арахіс на своїй городній ділянці

Ефект від такої обробки ви помітите відразу ж після першого обприскування - блішки зникнуть, метелики капусниці будуть пролітати повз. Капуста буде рости й радувати око. Але в цього методу є один дуже серйозний недолік: валеріана може привернути на ваші капустяні грядки котів із сусідніх городів!

Вони можуть затоптати, поламати й погризти ніжні капустяні листочки, наносячи серйозну втрату майбутньому врожаю! Урятувати капусту від чотирилапих любителів валеріани можна, змивши розчин з рослин.

КРОПОМ І ОЦТОМ ПО КАПУСТЯНИХ ШКІДНИКАХ!

Якщо шкідник не сильно поширився по капусті, то можна обійтися і без хімічних препаратів, використовуючи найбільш щадні способи боротьби. Наприклад, личинок і гусениць білану збирають вручну. Не дуже приємно, зате безпечно для рослин, а в остаточному підсумку і для нас самих. Крім того, на капустяну грядку сіють кріп. Аромат кропу привертає комах, які знищують личинок білану.

Якщо ж метелики продовжують витися над капустою, наливають 2 склянки столового оцту (9%) в 10-літрове відро води й обприскують цим розчином рослини. Білан не любить їдкого запаху оцту й облітає оброблені грядки стороною. Тільки обприскувати потрібно в безвітряну погоду, коли немає дощу, і особливо ретельно необхідно обробляти нижню частину листя – саме там любить відкладати яйця білан.

БОРОТЬБА З ГУСЕНИЦЯМИ

Найзвичайнісінький лопух допоможе позбутися гусениць на капусті. Зберіть лопушини, наріжте їх. Пересипте у відро - здрібнена маса повинна займати приблизно 1/3. Залийте водою, настоюйте 3 дні. Потім настій злийте в пляшку з пульверизатором. Обприскайте капусту, через тиждень повторіть обробку.

Достатньо зробити не більше 4 процедур. Це зовсім безпечний і перевірений спосіб рятування від гусениць на капусті.

Джерело