У селі Вири на Сарненщині відбулася консультаційна зустріч, щодо утворення громади, з фахівцями з питань Децентралізації.

Консультанти проекту ПУЛЬС РРВ АМУ охоче розповіли активістам, депутатам, та сільському голові про усі переваги об’єднання. Нині до Селищанської ОТГ за перспективним планом має увійти 4 сільські ради - Селищанська, Чудельська, Вирівська та Кам’янська.

Однак остання нині виступає проти такого об’єднання, відтак гальмує усі інші сільські ради, адже розбиває їх територію. Тому у с. Вири нині роздумують щодо інших варіантів – або приєднатися до Клесівської ОТГ, або утворити невеличку громаду з центром у с.Вири.

Консультант з правових питань Василь Курилас ще раз нагадав про процедуру обговорення, прийняття рішення та його затвердження. «Перш ніж приймати такі кардинальні рішення, потрібно усе зважити, обрахувати, врахувати усі думки громади, і лише потім вносити відповідні зміни до перспективного плану.» - наголосив Всиль Курилас.

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розповіла про обрахування спроможності громади, адже це є чи не головний показник, який варто враховувати при об’єднанні. Варто вже нині порахувати видатки, надходження, вивчити перелік підприємств, які працюють на території потенційної громади, адже вони є головними платниками податків.

Після дискусії, консультанти порадили – не поспішати, а прийняти зважене рішення, при потребі зустрітися з представниками інших сільських рад, і обговорити усі можливі варіанти об’єднання громади.

Повідомляє Проект Пульс Рівне нського Регіонального відділення АМУ.

pic