Щоб отримати оптимальний результат, досить скористатися давно розробленими схемами. В оформленні інтер’єру зазвичай використовуються три типи сполучень – однотонний, гармонійний, контрастний.

Існує кілька найбільш популярних принципів підбору кольорів, один з них називається «Пори року». Колірна палітра складається з відтінків, характерних для кожного сезону.

Весняна гамма. Основний колір – жовтий. Додаткові – рожевий, фіолетовий, зелений, червоний, білий, бежевий, синій. Аксесуари виготовляються з жовтих металів.

Річна палітра. Головний колір – блакитний. Поєднується з синім, жовтим, фіолетовим, зеленим, білим, рожевим, чорним, червоним. Для виготовлення аксесуарів використовуються срібло або сріблясті метали.

pic Осіння гама. Будується навколо червоного кольору. Його доповнюють жовтий, коричневий, бежевий, рожевий, помаранчевий, сірий, синій, зелений. При створенні аксесуарів застосовуються жовті і червоні метали.

Зима. Основний колір – синій. Також на панелі є сірий, рожевий, чорний, коричневий, жовтий, фіолетовий, бузковий, червоний. Для аксесуарів потрібні білі і чорні метали.

Тепер детально розглянемо, що означає той чи інший колір.



pic Сірий. Це унікальний колір – нейтральний і холодний, він розкривається в поєднанні з іншими квітами. Яскраві та насичені кольори він пом’якшує і робить більш глибокими, а ніжним відтінкам надає глибину й виразність.

Коричневий. Теплий природний колір, насичений і глибокий. Ідеальний варіант для класичної обстановки, стилю еко або етніки. Коричневі меблі виглядають аристократично і елегантно, надаючи обстановці неймовірний затишок і красу. Відмінно поєднується практично з будь-яким кольором, особливо з природною гамою: зеленим, синім, блакитним. Поєднання білого або бежевого з коричневим виглядає спокійно і м’яко, а якщо вам подобаються нестандартні рішення, можна використовувати комбінацію коричневого з блакитним або червоним.



pic Чорний. Прекрасний фоновий колір. Холодний і похмурий сам по собі, він чудово підкреслює інші кольори, роблячи їх більш виразними і яскравими. Використовуйте чорний обережно, щоб не створити депресивний настрій.

Червоний. Досить важкий, але в той же час сприяє зоровому збільшенню меблів. Яскраво-червоні відтінки відмінно виглядають на кухні, оскільки вони здатні роздратувати апетит і підняти настрій. Червоні меблі або обробка також буде доречна в робочому кабінеті або офісі, так як цей колір благотворно впливає на розумову діяльність. Незважаючи на свою динамічність, червоний відмінно поєднується з іншими кольорами. Наприклад, можна використовувати камінь, смарагд, морську хвилю, щоб зробити інтер’єр більш цікавим та вишуканим. А червоно-чорно-біла гама відмінно підходить для сучасних інтер’єрів.

pic Синій. Заспокійливий колір, допомагає зосередитися і зібратися з думками. Відмінно підходить для оформлення робочого місця, красиво виглядає в спальні, може використовуватися в дитячій – але в невеликих кількостях. Занадто багато синього може викликати стан легкої пригніченості, так що варто розбавити його яскравими штрихами: золотим, червоним, оранжевим, жовтим. Білі вставки зроблять синій м’якше і цікавіше.

Зелений. Прекрасний природний колір, має заспокійливу і розслаблюючу дію. Зелений відмінно поєднується як з природними відтінками – наприклад, коричневим, синім, так і з яскравими, соковитими тонами – наприклад, червоним і оранжевим. Якщо ви хочете додати обстановці легкість, використовуйте світлі відтінки зеленого, а для створення суворого, елегантного інтер’єру краще застосовувати темно-зелений, оливковий, болотний. Зелений колір відмінно підходить для дитячої кімнати, вітальні, спальні.

Жовтий. Сонячний жовтий – чудовий вибір для вітальні, кухні, дитячої кімнати. Він допомагає відновити сили після важкого дня, зарядитися енергією і бадьорістю. Щоб візуально розширити простір і освіжити кімнату, використовуйте світлі відтінки – крем, беж, лимонний. Якщо хочете зробити яскравий акцент, доповніть жовтий інтер’єр смарагдовим, салатовим, бірюзовим, червоним кольорами. Щоб пом’якшити яскравість кольорів, внесіть в палітру коричневий або синій.

Фіолетовий. Дуже красивий і ефектний колір, але використовувати його потрібно дозовано, в якості яскравих штрихів і акцентів. Фіолетовий відмінно поєднується з відтінками зеленого, сірим або кремовим. Використовуючи його з ніжною пастельною гамою, ви отримаєте легкий і повітряний ефект, а яскраві штрихи внесуть в обстановку динаміку і жвавість.

Рожевий. Рожевий традиційно вважається дівочим кольором, так що його можна використовувати для оформлення дитячої кімнати для дівчинки. Але він чудово виглядає і у вітальні, і в кухні, і в спальні. Найніжніші комбінації – це рожевий і білий, рожевий, салатовий, рожевий і блакитний. Якщо потрібен третій колір, використовуйте білий, бежевий або сірий. Яскраві аксесуари ефектно пожвавлять обстановку.

Джерело

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Міні-гардеробні в квартирі [ФОТО]

Як ефективно використати підвіконня на кухні [ФОТО]