Утворенню об’єднаних територіальних громад на Рівненщині передувало формування так званого перспективного плану. Фактично, документу, у якому чиновники та економісти розділили область на окремі ОТГ, спираючись на букву закону. Але та ж буква закону передбачає ще й не лише економічну вигоду, а й добровільне формування громад – хто з ким хоче, з тим і об’єднується. Як уживаються ці два поняття – далі.

Свій розум – не мед?

Мирогощанська ОТГ утворена під час так званої «другої хвилі» - у травні 2016 року. Об’єднавши дві сільські ради, тут отримали чимало клопотів. Адже теоретично – громада потужна, а от на практиці грошей на все вистачає. Люди ж просять покращення вже і зараз, аби відчути зміни. Субвенцію з держбюджету на розвиток інфраструктури поки не отримали, а власних коштів – кіт наплакав. Тож тепер шукають інвестора, який зміг би допомогти громаді піднятися.

Місцеві мають свої пропозиції – на що краще у першу чергу направити гроші, у влади – власне бачення. От тільки, кажуть люди, від початку нового життя з новими правилами, до влади добитися зовсім нелегко. Ті ж відповідають: ви обирали депутатів, то саме вони й мають думку народу доносити. А з цим, як виявилось, що у громадах, що у звичайних сільських радах, біда…

По закону чи по правді?

Патова і цілком незрозуміла ситуація складається навколо селища Квасилів. З одного боку – поряд цілих два міста Здолбунів і Рівне , а з іншого – перспективний план, який об’єднав з п’ятьма іншими селищними радами. От тільки перше – взагалі об’єднуватися ні з ким не хоче, а друге – мовчить, води в рот набравши. Та й селищні ради, з якими план єднав, вирішили жити по-своєму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утворення ОТГ на Рівне нщині : об’єднання територіальних громад чи операція тактичного групування?

Квасилів же довго думав, що і як робити. Врешті, не знаючи як діяти, вирішив по закону і надіслав листи-пропозиції усім сільським радам, які передбачені в перспективному плані. Там, ясне діло, не зрозуміли такого кроку. Та й самі квасилівчани переконані – з Рівним було б краще, хоч такого у плані і немає. Тим паче, що інші вирішили інакше, то нащо нав’язуватись.

Врешті, домовились створити активну групу, яка й поїде «сватати» Квасилівську ОТГ навколишнім селам, а раптом передумають?

Добровільно проти

Іще дві громади вирішили зламати стереотипи й перспективний план та жити інакше. Великоомелянська та Шпанівська сільські ради прийняли спільне рішення про об’єднання, хоча від початку все мало бути не так: Великий Житин «відписали» до Олександрійської громади, а Шпанів мав би відійти до Городоцької сільської ради. Та громади вирішили використати те, що прописано законом і на чому акцентують – добровільність об’єднання.

Кажуть, нічого протизаконного не роблять. А закиди про утворення Великого Рівного, тобто приєднання близьких сіл до обласного центру, то лише закиди – жодної конкретики.

Окрім того, потенційна Шпанівська ОТГ вже добре порахувала і економічну складову: тут об’єднуються дві багаті сільські ради, які й самостійно жили добре, але укупі, переконані, іще краще вестиметься.

Як триває впровадження реформи з децентралізації на Рівне нщині читайте згодом на www.rivne1.tv.

*Матеріал створений на основі прямих ефірів проекту «Голос громади» на «Рівне 1»