В рутинній метушні ми зовсім забуваємо про себе. Багато працюємо, вічно кудись поспішаємо, недосипаємо, але намагаємося виглядати доглянуто: манікюр, педикюр, зачіска. І зовсім забуваємо, що основа цього - міцне здоров'я. Є певні симптоми, які іноді складно помітити, якщо не приділяти достатньо уваги собі. А про обстеження, які жінки зобов'язані (перед собою) відвідувати регулярно, ти, швидше за все, забуваєш.

Мало хто з нас хоче думати про наслідки. Я сьогодні відчуваю себе добре, незважаючи на ті 5 булочок, які з'їла; на ті 5 годин, що недоспала; на ті дві доби, що провела за комп'ютером. Ми не замислюємося, як це відгукнеться нам через 50 років і про що ми будемо шкодувати, просиджуючи свою старість на лікарняному ліжку.

Давай бути відповідальними за своє здоров'я, вибирати краще для себе кожен раз, коли потрібно прийняти рішення. Є ряд обстежень, які повинна проходити кожна дівчина - якісь з них щорічно, інші - раз на кілька років.

Мамографія

Самообстеження грудей ти можеш проводити регулярно - як мінімум після кожних місячних (через 3-5 днів). Але так як невеликі вузлики ти не завжди можеш помітити, можна упустити захворювання на ранній стадії.

Пізня діагностика новоутворень загрожує серйозними наслідками - це може бути злоякісна пухлина молочної залози. Мамографія - це простий, точний і безпечний метод діагностики стану молочної залози. Це обстеження для жінок може виявити рак молочної залози на ранніх стадіях, тоді, коли ще можна запобігти трагічним наслідкам.

Мамографія дозволяє виявити зміни молочної залози за два роки до того, як ти зможеш виявити їх за рахунок самообстеження. Мамографію щороку радять робити жінкам, які досягли 40 років. Раніше перенесли рак молочної залози, або мають генетичну схильність до захворювання можуть починати робити мамографію до 40 років і навіть частіше ніж один раз на рік.

Цифрова мамографія значно ефективніша звичайної мамографії (в профілактичних цілях). Особливо у жінок з високою щільністю молочних залоз, у жінок старше 50 років і в предменопаузний період. Мамографію потрібно робити строго під час першої фази менструального циклу (з 5-го по 12-й день, вважаючи з першого дня менструації). Якщо ж жінка знаходиться в менопаузі (мова йде про період клімаксу), мамографію проводять в будь-який час.

Кольпоскопія

За допомогою кольпоскопії досліджують тканини шийки матки. Якщо при кольпоскопії виникла підозра на патологію епітелію, визначається локалізація пошкоджених клітин і робиться забір частинок епітелію для проведення біопсії. Кольпоскопію потрібно проводити раз на рік, в перші 5-7 днів після місячних.

УЗД органів малого тазу

Це обстеження для жінок допомагає вчасно виявити новоутворення і патологічні процеси в матці, яєчниках, маткових трубах, придатках і визначити їх розміри. УЗД органів малого тазу можна провести двома способами: трансабдомінальним (через черевну стінку) або вагінальним (через піхву). До першого доведеться підготуватися заздалегідь і випити не менше півтора літрів води приблизно за 1,5-2 години до процедури, щоб сечовий міхур був повний. Дослідження слід проходити раз на півроку.

Аналіз крові на цукор

Аналіз крові на цукор потрібно здавати раз в три роки, щоб раптом не пропустити зачатки цукрового діабету. А якщо є надлишкова вага - це аналіз слід здавати не рідше, ніж раз на рік. Аналіз крові здається натщесерце.

Загальний аналіз сечі

Це обстеження варто пройти, щоб вчасно виявити патологічні процеси сечовидільної системи. За результатами аналізу сечі діагностують інфекції, запалення, пієлонефрит, цистит, сечокам'яну хворобу та інші не менш серйозні захворювання.

Онкоскріннінг

Онкоскрінніг - це новий метод точної цифрової діагностики, і, зрозуміло, він в рази вдосконалений над іншими методами. Перевага онкоскринінгу: це швидка одномоментна і безпечна (щодо променевого навантаження) процедура виявлення найдрібніших змін у тканинах всього тіла, а це може виявити не тільки пухлини, ущільнення, але також і ранні метастази.

Перевірка ліпідного профілю і ЕКГ

Це обстеження дівчатам варто пройти, щоб не упустити момент закупорювання судин бляшками холестеринів. Адже вони призводять до утворення тромбів, а значить до інсульту чи інфаркту. Раз на рік слід здавати кров для визначення рівня холестерину в крові. Здача венозної крові проводиться натщесерце, до того ж напередодні ввечері бажано уникати жирної їжі. ЕКГ засвідчить тебе, що з серцем все в порядку.

Загальний аналіз крові

У здорової людини склад крові постійний і знаходиться в межах норми. Періодично варто упевнитися, що ти належиш до цих щасливчиків. Раз на рік, при відсутності будь-яких несприятливих відчуттів, буде достатньо.

Огляд шкіри

По-перше, на вулицю ти завжди повинна виходити, захистивши свою шкіру. Для цього наноси на відкриті ділянки тіла сонцезахисний крем, а косметику використовуй з SPF. Щоб бути впевненою, що рак шкіри тобі не загрожує - періодично потрібно проходити обстеження.

Людям після 50 років потрібно перевірятися раз на місяць. Тим більше, зробити це можна і самостійно. Просто уважно огляньте себе на предмет нових, незвично великих або занадто швидко зростаючих родимок, утворень нетипового кольору, форми і т.п. Ну а раз на рік цю процедуру слід довірити фахівцеві.

Перевірка зору

На жаль, ризик різних захворювань очей у жінок значно вище, ніж у чоловіків. У прекрасної половини частіше розвивається симптом сухого ока, з'являються аутоімунні хвороби, що впливають на зоровий апарат, більш поширені рання катаракта і глаукома. Тому жінкам варто відвідувати окуліста раз на два роки - якщо раніше проблем із зором не спостерігалося, - і раз на рік - їли ви вже носите окуляри або контактні лінзи.

Перевірка слуху

Щорічна аудиограмма показана всім незалежно від статі після 50 років. У цьому віці природно поступово погіршується слух. Це незворотній процес. Але якщо ви любите гучну музику або працюєте в умовах підвищеного зашумлення, проблеми можуть початися і раніше.

Перевірка щитовидки

Порушення функцій щитовидної залози - ще одна проблема, яка частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Після 50 років різні збої починаються у 10% представниць слабкої статі, але, благо, вловити їх на ранній стадії дуже просто.

Аналіз крові покаже надлишок або, навпаки, недолік специфічних гормонів щитовидки, що і є маркером захворювання. Інші ознаки проблем можна помітити самостійно: постійний озноб, млявість, запори, перепади ваги (частіше - в більшу сторону) і погіршення загального самопочуття. Якщо ці симптоми з'явилися у вас, біжіть до ендокринолога. Якщо немає, здавати кров на гормони щитовидки все одно треба - після 50-ти років щороку.

ДЖЕРЕЛО


Любіть себе та будьте здорові!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Сім способів позбутися кіл під очима

Поради дієтолога: Чим харчуватися в спеку?

Прощай, стрес: розслаблююча йога для тих, хто ще не встиг побувати у відпустці