З 1 липня 2017 року Уряд скасував державне регулювання цін. Тож виробники продуктів харчування не зобов'язані декларувати вартість на свій товар. Відповідно, торговці встановлюють ту ціну, яку хочуть.

Минуло майже два тижні, як в Україні офіційно припинили здійснювати державне регулювання цін. Це стосується, в першу чергу, таких соціально необхідних продуктів харчування як молоко, сир, м'ясо, курячі яйця, овочі, фрукти, цукор, олія та крупи. Тепер ціни на товари залежатимуть виключно від ринкових законів: попиту і пропозицій. Та чи поспішають продавці вже сьогодні змінювати вартість товарів? Ми з'ясували , чи варто все ж рівнянам перейматися через підвищення цін. Отож, прямуємо на продуктовий ринок.

Овочі та фрукти

Зупиняємося відразу біля першого ж прилавку з овочами. Продавець Наталія працює тут вже 4 роки. Жінка розповідає, що про такі зміни вперше чує. “ Ціни не змінюємо, і поки не плануємо. Та й не в наших інтересах це робити, люди купують охоче, а як підвищаться ціни , то й покупців поменшає” - , каже жінка.

pic

Вартість на овочів у цієї продавчині, порівняно з іншими - низька: кілограм помідорів обійдеться вам в 12 грн., огірки ж дещо дешевші — 8 грн. 50 коп. за кілограм.

На інші овочі ціни такі:

Картопля молода — від 6 грн за кг

Цибуля зелена — 8 грн за пучок

Квасоля — від 20 грн. за кг

Морква — 4 -7 грн за кг

Буряк — від 6 грн за кг

Персики — від 35 до 45 грн за кг Абрикоси — від 22 грн за кг

Трохи відрізняються ціни на Андріївському ринку. Продавець Олександр розповідає, що про скасування держрегулювання цін теж поки не чув, але запевняє, що найближчим часом стрімкого підвищення вартості на овочі та фрукти не передбачається. Хоча, на відміну від попереднього прилавку, тут ціни дещо більші.

pic За кілограм огірків треба віддати 12 грн., а вартість помідор коливається від 16 до 18 грн., в залежності від сорту.

Картопля молода — 7 грн за кг

Буряк — від 8 грн за кг

Морква — від 5 грн за кг

Капуста — 6 грн 50 коп за кг Щодо фруктів, то за кілограм персиків ви можете заплатити 37- 45 грн , або й більше

Полуниця — від 50 грн за кг

Абрикоси — від 24 грн за кг

У інших продавців тут ціна ж відрізняється максимум на 2-3 грн., тому конкуренції немає.

М'ясні продукти

Зупиняємося біля м'ясних прилавків на Андріївському ринку. Порівняно з минулими місяцями, ціна на яловичину та свинину значно підвищилися. Куряче філе тут коштує 81 грн 90 коп за кілограм.

Свинина — 68 грн за кг

Фарш зі свинини — від 55 грн за кг



pic

“Ще два тижні тому було 60 гривень, тепер ось на 20 -25 гривень змушені були підняти ціну”, - розповідає продавець ринку Галина. Хоча переконує , що скасування держрегулювання цін на це ніяк не вплинуло, та й сама вона про це ще не чула.

Хлібобулочні вироби



pic Ціни за хлібобулочні вироби на продуктовому ринку у Рівному теж не змінилися. Хліб “Горинський” та “Урожайський” досі коштують 9 грн. 50 коп., хліб “Бородинський” - 11 грн, батони трохи дорожчі - від 12 грн., а ось вже за різноманітні булочки , кекси , штруделі та схожі солодощі ,ви можете заплатити від 5 грн. і більше. Тут продавці Анна та Світлана розповідають, що вже досить давно не підвищувалися ціни на хліб, але що буде далі, вони не знають. “Звичайно не хочемо, щоб хліб дорожчав, бо то все-таки то завжди потрібно , а в людей зараз й так грошей немає”, - жаліється жінка.



pic Загалом, продавці кажуть, що найближчим часом підвищення цін на продукти чекати не варто , бо виробники не піднімуть вартість вище купівельної спроможності, інакше — попит зменшиться. Отож, ціни на рівненських ринках поки не змінюються, але що буде далі — невідомо.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv