Смородина - ягода, яка користується незмінною популярністю в наших краях. На дачних ділянках можна зустріти й білу, і червону, і чорну смородину. Але чорну - частіше за інші. Вона легко розмножується; добре переносить морози, навіть сильні; швидко вступає в період плодоносіння й при гарному догляді може приносити прекрасний урожай.

Залишилося з'ясувати, які способи й методи допоможуть кущу смородини подарувати нам дуже багато дуже великих і дуже смачних ягід. Є кілька секретів, які допоможуть цього домогтися.

СЕКРЕТ 1: ХИТРА СТРАТЕГІЯ

Якщо ми хочемо, щоб урожай був «гарантованим», найбільш правильний шлях - посадити на ділянці кілька сортів смородини, які цвітуть у різний час. Тоді при весняному заморозку напевно не весь смородинний цвіт постраждає.

СЕКРЕТ 2: ПРОСТОРА «ЖИТЛОПЛОЩА»

Саджати кущі смородини рекомендується не ближче чим на 1 метр один від одного. Деякі досвідчені садівники вважають оптимальною відстань 2 метри. Якщо відстань між кущами менше 1 метра, урожайність знижується, та й тривалість життя кущів скорочується. При посадці смородини уздовж паркану рекомендований відступ від нього - 1,2 метри.



pic

СЕКРЕТ 3: СПЕЦХАРЧУВАННЯ

Є один рецепт, який для ваших кущів буде «улюбленим десертом». Справа в тому, що смородина небайдужа до крохмалю. Тому для збільшення врожаю застосовують спеціальне підживлення: настій картопляної шкірки. В 10 л киплячої води засипати повну 1-літрову банку висушеної картопляної шкірки. Закрити кришкою й укутати, щоб остигало подовше.Таке підживлення є найбільш ефективним у період цвітіння. Рекомендована норма - 3 літри настою на 1 кущ смородини.

СЕКРЕТ 4: ДОБРИВО

Можна просто розсипати мінеральні добрива під кущами, а потім полити водою. Можна розчинити добрива у воді й полити ґрунт розчином.

СЕКРЕТ 5: ЗДОРОВ'Я КУЩА І ПРОФІЛАКТИКА

Нерідко трапляється й так: навіть маючи багато кущів смородини, дачник збирає зовсім маленький урожай ягід. І провиною тому - шкідники та хвороби. Попелиця, кліщ, щитівка й борошниста роса здатні майже начисто позбавити нас смородинного врожаю. Тим часом, не допустити ворога на свою територію можна досить нехитрими методами:

- робити профілактичні огляди рослини й відразу прибирати уражені бруньки, листя, пагони;

- ранньою весною, до того, як ґрунт під кущами повністю розмерзнеться, кущам смородини добре зробити гаряче обливання. Для цього потрібно налити киплячу воду в лійку з розпилювачем і просто полити рослини зверху. Такий гарячий душ здатний знищити яйця брунькового кліща та щитівки. А ще він буде прекрасною профілактикою борошнистої роси;

- у період розпускання бруньок кущі рекомендують обприскати бордоською рідиною;

- можна використовувати для обприскування настої трав - ромашки, кульбаби, чорнобривців, тютюну.



pic

СЕКРЕТ 6: ГАРНИЙ ПОЛИВ

Смородина - вологолюбна рослина, і її обов'язково потрібно поливати. Якщо вологи не вистачає, ріст пагонів значно вповільнюється, ягоди стають дрібними. А після осіннього дефіциту вологи кущ набагато гірше перенесе зиму.

Коренева система смородини мичкувата, і основна маса коренів розташовується неглибоко - від 10 до 60 см, тому полив необхідний. Але часто поливати її не потрібно. Можна зробити це 4-5 разів за сезон - наприклад, у період активної вегетації; під час цвітіння і формування зав'язей; у період наливу ягід і після збору врожаю. Якщо літо сухе і спекотне, треба поливати смородину не рідше, чим через 7-10 днів. Норма в такому випадку - до 50 літрів під кожний кущ. Досвідчені садівники радять викопати навколо куща кругові канавки (приблизно на 20-25 см від кінців стебел), і воду наливати в них.

СЕКРЕТ 7: НАШ ДРУГ - СЕКАТОР

Щоб підтримувати кущ смородини в гарному, здоровому, плодоносному стані, його обов'язково потрібно піддавати обрізці. Обрізка допомагає формувати кущ і підтримувати правильне співвідношення гілок за віком і кількістю. Обрізку можна проводити навесні або восени, але кращим часом для цього вважається осінь.

ПІДКАЗКИ ДОСВІДЧЕНИХ ДАЧНИКІВ

Не саджайте кущі смородини «впритул» до паркану. Притиснута до нього частина куща плодів вам не дасть! Смородина - самопильна рослина, якщо ви посадите поруч інші сорти, перехресне запилення приведе до укрупнення ягід.

Чорна смородина не любить ґрунт із підвищеною кислотністю. Якщо у вас на ділянці він саме такий, потрібно зробити вапнування.

Не варто саджати смородину в низинах з надлишковим зволоженням - там вона почуває себе незатишно й гарного врожаю не дасть.

До цінності ягід можна приплюсувати й використання листя, яке містить вітаміну С майже не більше, ніж самі ягоди, і робить простий чай незвичайно ароматним і корисним. Специфічні ефірні олії в листях смородини перетворюють його на чудесну пряність, яка так часто використовується нашими господарками при засолюванні огірків.

Джерело