Польща офіційно підтвердила, що українці тепер можуть їхати на роботу до цієї країни без візи.

Яким чином можна перетнути кордон по правилах безвізового руху, тобто за біометричним паспортом і офіційно влаштуватись на роботу, не оформляючи робочої шенген-візи, роз’яснили у прикордонній службі Польщі.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Виявляється, «безвізовий» українець у Польщі має право легально просити у держави дозвіл на працю або про так зване «освядчення» – декларацію про намір працевлаштування іноземця. Для цього лише потрібно, прибувши на місце працевлаштування, оформити додаткові документи.

Такі норми польського законодавства корисні українцям не тільки тому, що вони зможуть працевлаштуватися, оминаючи оформлення робочої візи. Вони мають також зменшити роль непорядних посередників на українському ринку, які стали страшним сном і для заробітчан, і для польських консулів: виробляли фальшиві запрошення (іноді без відома мігранта), вимагали гроші за інформацію про вакансії (хоча така інформація є безкоштовною), готували «освядчення» від одного працедавця, а привозили працівників до іншого з гіршими умовами праці, блокували електронну чергу в консульствах.

До слова, Польща стала першою і поки єдиною країною Шенгенської зони та ЄС, законодавство якої дозволяє негромадянам Євросоюзу, які перетнули кордон по правилах безвізового руху, самим знайти вакансію і отримати необхідні документи для працевлаштування без оформлення робочої візи.

Про це повідомляє PRESS-ЦЕНТР із посиланням на «Українську правду».