Купуючи будь-який саджанець троянди на ринку або в розпліднику, знайте, що всі вони щеплені на шипшину. Це значить, що настане момент, коли з-під землі з'явиться «хазяїн кореню троянди» - шипшина.

Якщо вчасно його не видалити, то він швидко заб'є більш ніжну троянду, і вам доведеться видаляти весь кущ. Тому з шипшиною потрібно розправлятися ще в ніжному віці.

Через те що щеплення зазвичай знаходиться під землею, пагін шипшини росте прямо з-під землі. Видаляйте його якнайшвидше. Для цього акуратно розкопайте троянду до місця щеплення і, переконавшись, що пагін росте нижче щеплення, виріжте його біля самої основи. Пагони, які ростуть вище щеплення, чіпати не треба.

ГОЛОВНЕ «НЕ МОЖНА»

Обрізаючи пагони шипшини, у жодному разі не залишайте обрубки. Інакше на них можуть прокинутися сплячі бруньки, і тоді замість одного паростка шипшини ви отримаєте цілий кущ. Саме тому потрібно розкопувати ґрунт навколо куща, оголювати щеплення і видаляти такі пагони повністю. Обов'язково дивіться, звідки йдуть пагони. Усе, що вище - сортова троянда, що нижче - дичка.

Варто відзначити, що є виключення з цих правил. Деякі сорти кущових троянд з дрібними квітами мають 7 листочків на гілці і досить дрібні шипи. Вони дуже декоративні, хоча і схожі на шипшину, і до того ж невибагливі. Зрілі пагони у таких троянд коричневі, квіти - різних відтінків залежно від сорту.

ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ

Існує 4 відмінності, які дозволять відрізнити саджанці троянди від шипшини: Молоді пагони троянди - темно-червоні, поступово вони зеленіють і дерев'яніють. У шипшини, навпроти, молоді пагони яскраво-зелені.

На листовій гілці троянди три або п'ять листків. На гілці шипшини листочків сім. Листя троянди досить велике, гладке, блискуче, темно-зеленого кольору. У шипшини листя світліше, дрібніше, має яскраво виражену структуру і не блищить.

Шипи у трояндових пагонів великі і розташовані на стеблі рідко. Пагони шипшини суцільно покриті дрібними короткими шипами, колючки є також на чашолистках і черешках листя.

Джерело