Працівники Поліського управління кіберполіції ДКП НП України викрили злочинну діяльність рівнянина на продажі інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах. Слідчі скерували кримінальне провадження із обвинувальним актом до суду. Чоловікові загрожує до п’яти років позбавлення волі.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram:Rivne1.tv

Поліцейські встановили, що 31-річний рівнянин розмістив оголошення на одному із сайтів про продаж відомостей із бази одного з державних реєстрів із особистими та реєстраційними даними. Відповідно до «Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків», затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України № 779 від 10.12.2013, ці відомості є інформацією з обмеженим доступом та використовуються контролюючими органами виключно для здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства України.

Правоохоронці встановили два факти продажу зазначеної інформації за 800 та 995 гривень відповідно. Своїми діями чоловік порушив вимоги статей 11 та 21 Закону України «Про інформацію», статей 3 і 5 Закону України «Про захист персональних даних» та вчинив злочин, передбачений частинами 1, 2 статті 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації).

За цим фактом кримінальне провадження із обвинувальним актом поліцейські скерували до суду, який і обиратиме міру покарання рівнянину за вчинене злочин. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з конфіскацією програмних або технічних засобів, за допомогою яких було здійснено несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, які є власністю винної особи.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівне нської області.