Подорож - справа цікава та пізнавальна. Однак варто опинитися в чужому місті без потрібних таблеток і відпустка зіпсована. Саме тому ми підготували для вас список ліків які потрібно мати з собою в дорозі на море, за кордоном або в поході. Це обов'язковий мінімум, який повинен бути в аптечці будь-якого туриста.

Перев'язувальні матеріали

Навіть туристам, які віддають перевагу спокійному відпочинку, не завжди вдається уникнути порізів, невеликих ран або глибоких подряпин. Наприклад, можна поранитися, наступивши на черепашку на морському дні. А що вже говорити про любителів активного відпочинку. Тому бинт і пластирі завжди повинні бути в дорожній аптечці.

Антисептики

На другому місці нашого переліку медикаментів для туристів знаходяться всім відомі йод і зеленка. Якщо у вас дуже чутлива шкіра або ви просто боїтеся печіння, яке викликають ці лік , використовуйте для обробки ранок колоїдне срібло або повідон-йод.

Активоване вугілля

Ці недорогі таблетки - найнеобхідніші ліки в подорожі. Вони творять чудеса, рятуючи і від «діареї мандрівників» і від болю в животі, і від харчового отруєння і від підвищеної кислотності шлунка і навіть від підвищеного газоутворення. Вугілля поглинає токсини і перешкоджає їх всмоктуванню, так що ви можете позбутися від них при наступної дефекації. Саме вугілля теж не всмоктується і виводиться разом з фекаліями. В якості альтернативи активованого вугілля бажано взяти з собою порошком «смекту» - ентеросорбент, що допомагає при діареї, печії і здутті в животі, а також інші симптоми, характерні для проблем з органами шлунково-кишкового тракту.

Засоби від діареї - це, мабуть, ліки № 1, які повинні бути в аптечці кожного туриста. Існує навіть так звана діарея мандрівників. При ній рекомендують приймати "рифаксимін", "ципрофлоксацин", "лоперамід" або "азитроміцин". Ризик розвитоку діареї вищий у тих туристів, які відправляються в тропічні і субтропічні регіони.

Також радимо придбати "Мезим" і "Фестал", які поліпшать травлення, щоб уникнути неприємних наслідків після знайомства з місцевою кухнею.

При харчовому отруєнні потрібно промити шлунок слабким розчином марганцівки, а потім приймати ентеросорбенти, які виводять отрути, токсини і мікроби з організму - вугілля активоване і "Полісорб". Можна замінити на "Біле вугілля", "Полифан", "Полифепан", "Ентеродез" та інші. При діареї ефективна "Смекта" і "Лоперамід", в якості протимікробних "Фуразолідон" і "Інтетрикс". Для відновлення мікрофлори кишечника підійде "Лінекс".

Не забудьте про те, що в подорожі легко підхопити ротавирусну інфекцію, або, як її ще називають, кишковий грип - радимо придбати і взяти з собою в дорогу ліки "Ентерофурил".

Біфіформ (пробіотики)

Регулярний прийом пробіотиків - один з кращих способів підготувати вашу травну систему для поїздки в іншу країну, що відрізняється незвичайною кухнею і фруктами. Корисні бактерії в пробиотиках допомагають зберегти ваш шлунок в першокласній формі. Його необхідно приймати щодня протягом декількох місяців перед поїздкою і зберігати при температурі не вище 25 градусів. Альтернатива біфіформу є Лінекс.

Ібупрофен (жарознижувальне, знеболювальне)

Відноситься до нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Ці необхідні для будь-якого туриста ліки працюють шляхом блокування утворення гормонів, які викликають запалення і біль в тілі. Використовується для зменшення лихоманки і лікування болю або запалень, викликаних головним болем, зубним болем, болем в спині, артритом, менструальними болями або незначними травмами. Ібупрофен застосовують для полегшення стану дорослих і дітей починаючи з 6 місячного віку. Також в подорож необхідно захопити жарознижувальні і ненаркотичні знеболюючі ліки Парацетамол. Вони може виявитися альтернативою для тих, кому Ібупрофен не допомагає. Як ібупрофен, так і Парацетамол відносяться до недорогих аналогів ліків від застуди та грипу , які не можна приймати вагітним жінкам в 3 триместрі. Парацетамол не можна давати дітям до 1-місячного віку.

Антигістамінні (протиалергічні) препарати

Навіть якщо у вас немає алергії, візьміть в поїздку на всякий випадок (особливо якщо вирушаєте в екзотичні країни) пачку таблеток - хто знає, як відреагує організм на ті чи інші продукти або рослини? Ну а якщо ви страждаєте від алергії, придбайте вже перевірені вами ліки. Добре зарекомендували себе "Цетрин" і "Лоратадин". Не забудьте крем від алергії і краплі для очей.

Знеболюючі засоби

В аптечці мандрівника повинні бути і знеболюючі - мало що трапиться? Вирушаючи за кордон, радимо взяти знеболююче "Найз". Підійде будь-який, яким ви користуєтеся: "Нурофен", "Пенталгін" і так далі. Крім того, не завадять і спазмалітики при спазмі гладкої мускулатури, наприклад, "Спазмалгон" або "Но-шпа".

Антибіотики

Найкраще захопити антибіотики широкого спектру - наприклад, "Сумамед". Якщо ви часто хворієте ангіною, бронхітом, синуситом і іншими інфекційними захворюваннями дихального шляху, беріть надійні антибіотики, прописані лікуючим лікарем.

Засоби від нудоти

"Драмина" є найбільш ефективним препаратом при "морської хвороби". Звичайно, все індивідуально - комусь допомагає і "Авіа-море".

Засоби від засмаги і сонячних опіків

Обов'язковий пункт для тих, хто збирається багато часу проводити на сонці. Краще купити засоби від засмаги і сонячних опіків на батьківщині - в курортних містах ціни на них будуть дещо завищені. Дуже рекомендуємо "Бепантен" тим, у кого світла шкіра і хто моментально згорає на сонці - він стимулює регенерацію шкіри і швидко загоює опіки


Ми в соціальних мережах: ВК ФБ

Читай також:

Це варто знати: Як розпізнати перші ознаки інфаркту міокарда?

Вкусив кліщ: що робити? Поради та профілактика