Всім молодятам хочеться, щоб їх гості відчували себе вільно та комфортно на весіллі. Багато в чому це залежить від їх розсадження. Адже якщо план місць для запрошених складено вдало, то ніхто не відчує себе самотнім на Вашому святі. Крім того, важливо, щоб всі місця були однаково гарні і, відповідно, кожному присутньому було приділено хоча б трохи належної уваги.

Що повинні знати молодята?

Ще до того, як Ви вирішите, кого куди посадити, уточніть про своїх гостей наступні важливі характеристики: близькість спорідненості і ступінь знайомства, вік, сімейний стан та сферу інтересів. Всі ці нюанси можуть допомогти в процесі розсадження.

Головні правила етикету:

Бажано, щоб за столом місця жінок і чоловіків чергувалися. І найкраще, якщо перші не будуть за столом крайніми, так як замикати ланцюжок гостей повинен чоловік.

У відповідність з етикетом, представники сильної статі повинні сидіти зліва від дам. Те ж саме відноситься і до пари молодят.

Всі присутні повинні добре бачити винуватців весілля з різних точок залу. Врахуйте це при розстановці столів. Розсадити гостей потрібно так, щоб їм було просто і комфортно спілкуватися з людьми, що знаходяться поруч. Отже, колег по роботі бажано не садити з родичами нареченої і нареченого. Їм більше підійде компанія друзів, або ж окремий столик.

Кожному столу повинен бути присвоєний номер. Це допомагає спочатку скласти план розсадження, а потім вже знайти на весіллі місце, яке відведено строго конкретному гостю. Номер повинен бути надрукований на щільному папері і розташовуватися так, щоб його все чітко бачили.

Крім того, кожне окреме місце необхідно закріпити за гостем. Для цього потрібні банкетні картки, на яких зазвичай написані імена запрошених. Хоча деякі молодята навіть наклеюють на них фотографії гостей. Тобто те, як вони будуть виглядати, залежить тільки від Вашого бажання. А ось головне, про що не можна забувати нареченим - це яскравість даного весільного аксесуара.

Адже гостям навряд чи сподобається довго ходити і шукати своє місце. Тому декоратори дуже часто кріплять ці важливі аксесуари прямо на келихи або кладуть на тарілки. Ще одним правилом етикету є розміщення загальної карти розсадження на початку банкетного залу. Це ще більше полегшить пошук необхідного місця. Також дана деталь може стати важливим декоративним елементом всього весілля.

Незвичні схеми розсадження

Як розставити столики в банкетному залі? Всі давно знайомі зі стандартними посадками в вигляді букв «Т» і «П», та є декілька інших незвичайних ідей.

Італійський варіант



pic

Схема відрізняється своєю нестандартністю: наречений та наречена сидять на спеціальному подіумі в центрі, а навколо нього знаходяться круглі столики для гостей.

Американський варіант



pic

Банкет оформляється у вигляді фуршету: столи ставлять паралельно, щоб запрошені могли спокійно переміщатися і вести бесіди. При цьому стіл молодят розташовується окремо.

Англійський варіант



pic

Також як і в перерахованих вище варіантах, столик молодят повинен стояти осторонь, а присутні, в свою чергу, повинні сидіти по 8 чоловік. Саме таке число вважається найбільш гідною кандидатурою, на думку англійців, для розсадження гостей.

Розсадження «Ялинка»



pic

«Ялинка» являє собою щось середнє між європейськими способами розсадження, коли використовуються окремі столи, і традиційними схемами. Молодята сидять за окремим столом, а гості - за декількома столами, розставленими по діагоналі паралельно один одному.

Джерело: Моє весілля